Care sunt telescoapele optice și cum să le alegeți?

Care sunt telescoapele optice și cum să le alegeți?

Mulți oameni nu știu care sunt telescoapele optice și, prin urmare, nu pot să-și dea seama cum să le aleagă, cum să analizeze clasificările și schemele. În plus, fondul observațiilor astronomice vor fi cu siguranță fericit să știe ce sunt destinate și care au fost inventate primele telescoape. Util pentru ei să cunoască cele mai mari telescoape optice moderne din lume.

descriere generala

telescoape optice sunt dispozitive speciale, care colectează și se concentrează razele electromagnetice ale intervalului vizibil. Ele sunt destinate să crească intensitatea luciului și dimensiunea unghiulară observate a obiectelor astronomice. Din punct de vedere al fizicii, numirea dispozitivului este de a crește cantitatea de lumină care vine din corp ceresc, sau, după cum spun experții, permealing optice.

Non-profescionals sunt mai faimos pentru alt scop de a folosi telescoape – studiul unor mici parti ale corpurilor cerești din cauza rezoluție crescută.

Este de remarcat având în vedere că aceste dispozitive sunt destinate nu numai pentru observarea personală directă a spațiului, dar, de asemenea, pentru fotografierea. Mai mult decât atât, este de profesioniști că cea mai mare parte a lucrării este doar în fotografie, și numai apoi se poate studia sistemul de imagine rezultat. Caracteristicile principale ale telescoape sunt:

  • secțiune lentile+

  • Durata lui focală+

  • Focus și câmpul ocularului.

Principiul telescopului de lucru este direct legat de structura lor. În interior există un sistem de lentile sau oglinzi. Instrumente cu sticlă optică unică nu au fost găsite mult timp în urmă. Când un astronom funcționează cu telescopul său, schimbă parametrii ocularului, lăsând lentila neschimbată. Acest lucru vă permite să schimbați gradul de creștere. Dispozitivul include atât colectarea și împrăștiere lentile, de corectitudinea selecției și a căror utilizare claritate, precizie a imaginii.

Cine și cum au fost inventate?

Uneori se constată declarația că primul telescop a fost dezvoltat de Galileem. Cu toate acestea, nu este. Până în prezent, dezvoltatorul precis este necunoscut și este puțin probabil să fie instalat odată. Pretty View este punctul de vedere că pasul decisiv a fost făcut de Maestrul Fabricarea ochelarilor de către John Lippershem. Dar, cel mai probabil, crearea unui telescop a avut loc imediat în mai multe locuri, independent unul de celălalt, pentru că la începutul secolului al XVII-lea este nevoie de ea mai vizibilă.

Acest lucru este confirmat indirect și fapte cunoscute în mod fiabil. La aplicarea unui brevet, sa constatat că mai multe instrumente de același tip au fost deja înregistrate. Se crede că Leonardo da Vinci a fost creat de telescop. Rolul Galileii a fost că a dezvoltat un reflector telescop și, în plus, el a reușit pentru mai multe eșantioane pentru a ridica o creștere de la 3 la 32 de ori.

Astăzi, astfel de indicatori vor percepe chiar și iubitorii de astronomie vor percepe. Dar apoi, telescoapele Galilean au permis o serie de descoperiri importante, inclusiv alocarea stelelor în Calea Lactee și detectează petele în soare. Este curios că numele „telescop” a apărut abia în 1611 și a fost dat de matematica greacă dimisianos.

Un rol important a fost jucat de Isaac Newton, care a dezvoltat un reflector – această componentă a permis creșterea caracteristicilor conductei și menținerea controlabilității.

În secolele XVII-XVIII, refractoarele utilizate în mod continuu telescoape au fost utilizate pe scară largă. Acest lucru este în mare parte din cauza costurilor ridicate și complexitatea reflectoare. La mijlocul secolului al XIX-lea, oglinzi aplicate cu sticla placate cu argint. În ultimul secol, o inovație importantă a fost predominant utilizarea oglinzilor uriașe. Crearea lor ar fi de neconceput fără dezvoltarea unei baze industriale puternice.

Clasificare

Lenzovye

Acest tip este acceptat, de asemenea, numit refractor. Utilizarea mai multor lentile în loc de una vă permite să slăbească dezavantajele optice ale fiecărui separat. Schema presupune importanța lungimii focale definirea dimensiunilor liniare ale obiectelor îndepărtate în planul focal. Fiecare telescop adăuga un set de ocularelor adecvate pentru cazuri specifice. Alături de refractors convenționale, există, de asemenea, cele care sunt destinate fotografiei (acestea sunt numite astrographs).

Oglindă

Acest tip de telescop este, de asemenea, numit reflector. Oglindă face mai ușoară. Acesta are un design parabolica concav. Curbura este destul de mic. O cantitate mică de aluminiu sub formă de pulbere se aplică pe suprafața de.

Utilizarea unui dispozitiv oglindă vă permite să respecte cu încredere mici detalii ale obiectelor spațiale locale – planetele și sateliții lor, inele. Reflectoarele sunt potrivite pentru studiul nebuloase, comete și alte obiecte extinse. Dar există, de asemenea, telescoape, cu lentilele pe care complexul de oglinzi și lentile sunt asociate. Este aceste modele care sunt cele mai compacte.

Acestea sunt utilizate în scopuri casnice, cu toate acestea, pierderi semnificative de lumină complică foarte mult de lucru. În plus, un sistem de oglindă linous de înaltă calitate este foarte scump.

Privire de ansamblu asupra celor mai mari telescoape din lume

telescop Gabric este determinată de dimensiunea elementelor sale optice. Cele mai mari exemplare sunt destul de previzibil, în cazul în care starea atmosferei este optim potrivit pentru observații spațiale. El conduce lista celor mai mari dispozitive de sare din emisfera sudică, situată în zona de semi-deșert din Africa de Sud. Numai oglinda principală are o valoare de 11×9.8 m. În observațiile practice, acesta a fost folosit din 2005, completat cu un aparat foto digital special și un spectrograf multifuncțional.

Alte telescoape moderne includ GTC. În literatura de specialitate internă și surse, este adesea numit un mare telescop Canare. În practică, utilizat din 2007. În plus față de optice, se poate lucra cu o gamă în infraroșu. Un număr de dispozitive suplimentare sunt utilizate, iar magnitudinea oglinzii este de 10,4 m.

„Telescop extrem de mare european“ – numele vorbește de la sine. Nu este printre dispozitivele de lucru, deoarece punerea în funcțiune este programată pentru 2024. Dar acesta este cel mai mare dintre acele telescoape care au fost deja construite, iar amploarea oglinzii principale segmentare este de 39,3 m. Obiectul este situat în Chile, pe furwowerul de munte, la o altitudine de puțin mai mare de 3 km deasupra nivelului mării.

Cel mai mare telescop din Rusia este așa-numitul „Telescope Azimuth”, situat în apropierea satului Nizhny Arkhyz. Secțiunea transversală a oglinzii nu depășește 6 m. Imediat este necesar să se ia în considerare faptul că locația dispozitivului în sine este recunoscut ca fiind fără succes și pentru cele mai multe observații eficiente nu sunt luate în considerare.

Cel puțin este posibil să vizionați stele până la cea de-a 26-a magnitudine incluzivă. Spectroscopia este de asemenea realizată de acest dispozitiv destul de bine.

Sfaturi pentru alegerea

Clasic este un refractor telescop. Cel care este cât mai aproape posibil de „tubul de piedestal tradițional pe picioare”. Schema refractară este optimă, dacă intenționați să urmați obiecte luminoase, cum ar fi luna sau stelele duble. Este potrivit pentru observații în timpul zilei. Dar refractorul telescopului este puțin potrivit pentru observațiile obiectelor luminoase slab luminoase. Cu acest dezavantaj, nici un contrast ridicat, nici simplitatea întreținerii.

Reflectoarele deja menționate mai sus sunt împărțite într-un subgrup simplu și mai scump. În al doilea caz, este prevăzută să se utilizeze o oglindă parabolică. Cu cheltuieli comparabile, reflectorul va avea o secțiune mai mare a lentilelor, mai degrabă decât refractoare. Deoarece performanța optică va fi destul de mare ca concentrația luminii. Este schema reflexă recomandată pentru a observa diferite obiecte în afara sistemului solar.

Cu toate acestea, reflectorul telescopului este un telescop masiv de refractor. Va trebui să se uite la el la un anumit unghi, să se obișnuiască cu ceea ce un astronom neexperimentat va fi dificil. Katadioptrică – ceva intermediar între două tipuri principale. Ei nu sunt obligați să servească sistematic.

Cu toate acestea, contrastul imaginii este mic, dar prețul, dimpotrivă, este destul de vizibil.

Cu toate acestea, nu este rezonabil să se limiteze la circumstanțe. Secțiunea Lens, este diafragmă, în primul rând determină capabilitățile telescopului. Este pentru acest parametru că puteți judeca capacitatea de a demonstra mici părți ale obiectelor. Concentrația luminii este mult mai importantă decât creșterea. Faceți o diafragmă mai ușoară decât utilizarea unei oglinzi mai mari, iar pentru utilizatorii privați această soluție este plăcut mai ușoară și compactitate.

În majoritatea cazurilor, astronomii amatori își opresc alegerea pe telescoape cu diafragmă de la 70 la 130 mm. Odata cu aceasta, ei trebuie să învețe și distanța focală. Acesta este direct legat în mod logic, cu o lumină lentilă. Cu cât distanța focală, cu atât mai bine optica crește, dar se aprinde în același timp scade. Prin urmare, aproape întotdeauna să depună eforturi pentru un echilibru al parametrilor.

Creșterea într-o mare măsură – nu întotdeauna bine. Și nu doar că se agravează alți parametri de telescop. De multe ori, din cauza acestui fapt, o sensibilitate excesivă la vibrații crește, sensibilitatea la distorsiuni atmosferice și așa mai departe. În forma de instalare face distincția azimutala și ecuatorial telescoape. Primele viraje, pe două axe, iar al doilea doar pe o singură axă, care este mult mai practic.

Indiferent de tipul de instalare, este important să se verifice modul în care stabil dispozitivul nu are oscilații mici de efecte fatale pe ea.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: