Caracteristici ale Xiakhatati și joc pe ea

Caracteristici ale Xiakhatati și joc pe ea

Legendarul flaut japonez Xiakuharty este popular printre muzicieni pentru mai mult de 1000 de ani. În acest timp, de instrumentul care a fost folosit de călugări în timpul meditației, ea a reușit să se transforme într-unul dintre simbolurile muzicii clasice japoneze și a obține faima mult dincolo de țara soarelui răsare.

Ce este?

Xiakuharty este un instrument muzical tradițional japonez. Longitian flautul Deschideți tip are un dispozitiv foarte simplu. Instrumentul gol la interior, cu două margini teșite completează în mod tradițional 5 găuri pentru degete. Standard Flaut Lungime – 1.8 Picioare japoneze. Instrumentul muzical a primit numele său, din cauza dimensiunii. La urma urmei, „Xiank“, cu japoneza se traduce ca picior, și „Hati“ – cum ar fi opt.

masterat Xiakhatati face numai manual. Pentru fabricarea sa, folositi teava de bambus, împreună cu procesul de rădăcină. Acesta este curățat, se încălzește la foc lent și uscat în timpul săptămânii. După aceea, acesta este depozitat într-un loc întunecat și uscat de la 3 la 5 ani. Pe perioada de depozitare a sculei depinde de cât de adânc va fi sunetul lui.

În cazul în care baza materialului este gata, canalul este curățat și găurile necesare. Flautul finit este acoperit cu mai multe straturi de lac. Din interior este procesat astfel încât sunetul este mai curat. În afara – Pentru a face aspectul instrument mai frumos.

Fiecare flaut se face manual, astfel încât se dovedește cu adevărat unic și care nu au analogi.

Poveste scurta

Există mai multe versiuni ale aspectului flaut japonez. Conform uneia dintre ele, acest instrument muzical apărut în Egipt. De acolo a venit în India, apoi sa răspândit în China și Japonia. Pentru o perioadă lungă de timp, acest instrument muzical a fost asociat cu călugării vagabonzi – Komusō. Jocul pe o astfel de flaut de bambus înlocuindu-le cu rugăciune și ajutat se concentreze pe meditație.

Una dintre legende spune că, din cauza interdicției de armă, călugării folosi doar instrumente muzicale lor de auto-apărare. Acesta este motivul pentru care canelurile a început să producă din partea rădăcină de bambus, care este cel mai durabil și gros. În secolul al XVII-lea, flaut a început să folosească pentru executarea de cântece populare. Țăranii Acest instrument a atras simplitatea ei, astfel încât flautul a reușit foarte repede pentru a obține dragoste populare.

În secolul al XVIII-lea, cele mai multe școli renumite ale jocului pe Xiakhaty.

 • Maan Ruu. Școala a fost înființată în anul 1890, devenind succesorul real al Tradițiilor Fuke școlare. diferența său principal a fost faptul că muzicienii jucat melodii meditative compuse din note lungi. Din păcate, repertoriul original al școlii a fost pierdut din secolul trecut.
 • Kinko-Ruu. Inițial, școala a avut statutul de aristocratică. A fost fondat de Ronin Kinkko în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Repertoriul tradițional al școlii a constat din compozițiile colectate și reciclate. Este mulțumită școlii de Kinkos Xiakukhati a devenit parte a Sanchuk – un ansamblu tradițional japonez.
 • Todzan-Ruu. Școala de la înființarea sa simpatizat de stilul muzical occidental. Prin urmare, principalele sale compoziții sunt foarte diferite de ceea ce este caracteristic muzicii japoneze. Acum, cele mai multe dintre muzicieni care joacă Xiakuhachi sunt reprezentanți ai acestei școli.

  Popularitate în afara Japoniei, acest instrument muzical a început să primească doar în secolul trecut. Acum, flaut de bambus meditativă este utilizat în realizarea de compoziții muzicale diferite. Repertoriul Xiakuharty este împărțit în două părți mari: Gaikeka și Honkoyuk.

  Termenul „Honkuk“ este tradus ca „muzica adevarata“. Acest cuvânt denotă compoziții meditative tradiționale. Toate celelalte melodii sunt numite un tip. Această categorie include MINE (muzică populară), și ceva mai modern, de exemplu, jazz-ul japonez.

  Xiakuharty poate fi auzit nu numai la un concert de muzică academice sau tradiționale japoneze. Deci, melodii de sunet flaut de bambus din coloanele sonore la astfel de filme precum „Batman“ sau „Jurassic Park“.

  Revizuirea speciilor

  Există mai multe specii majore de Xiakuhachi.

  • Hotika. Aceasta este una dintre cele mai vechi soiuri de flaut japonez. diferența ei este că ei încearcă să facă întotdeauna dintr-o singură bucată de bambus. De multe ori lăsați partiții intacte chiar și în interiorul bambus. Mulți cred că, datorită acestui lucru, sunetul este mai bun și mai adânc.
  • Gagaku. Acest tip de flaut a fost mult timp popular în China. Ea și-a primit numele datorită faptului că a fost folosit în orchestra Gakaku. Acum puteți vedea acest instrument muzical numai în muzee. Cele mai valoroase eșantioane sunt stocate în trezorerie în Nare.
  • Tampuk. Această flaut are o formă ușor diferită de deschidere pentru gură. Instrumentul este ceva mediu între Gagaku și Fuke. Acum este folosit destul de rar.
  • Fuche. Diferă pe un capăt larg și greu realizat din rădăcină de bambus. Designul cu 5 găuri pentru joc a fost inventat de călugării sectei Fuchei. Este ei, care folosesc muzicieni moderni.
  • Hitögery. Acesta este același instrument care, spre deosebire de Fuke, nu a fost folosit pentru meditație, ci pentru performanța cântecelor populare. Din păcate, de la utilizarea generală, acest flaut a ieșit aproximativ o sută de ani în urmă.

  Cum se joacă?

  Jocul de pe Xiakhatiti este în mare măsură similar cu jocul de pe flautul obișnuit. Pentru a elimina sunetul, trebuie să puneți capătul superior al instrumentului muzical pe buza inferioară și să trimiteți fluxul de aer spre pană, numit. În procesul de joc pe Xiakhaty, mulți muzicieni sfătuiesc să ridice colțurile gurii, un zâmbet puțin. Buzele trebuie sa fie relaxat. În acest caz, sunetul va cădea curat și nu se va alătura.

  Există cinci găuri de deget pe suprafața sculei. Folosind-le, puteți controla sunetul flautului. Înălțimea sunetului afectează, de asemenea, capul de mișcare în jos și în sus. La urma urmei, în acest fel muzicianul schimbă unghiul sub care jetul de aer trece prin instrumentul de bambus.

  Învățarea jocului pe acest instrument muzical necesită o practică zilnică. Preferabil, practicând în diferite condiții. De exemplu, în natură, urmărind modul în care sunetul se schimbă sub influența vântului. Ar trebui să se țină cont de faptul că noul venit nu va putea juca imediat orice melodii.

  Luând flautul în mâini pentru prima dată, va fi posibilă crearea numai a zgomotului. Pentru a afla cum să extrageți sunetele necesare din instrument, va trebui să încercați foarte mult.

  Separat, merită remarcat faptul că Xiakuhachi are nevoie de îngrijire adecvată. Fluxul de bambus stocat ar trebui să fie într-o cameră uscată și caldă. În nici un caz nu se poate păstra lângă încălzitoare sau baterii. Acest lucru va duce la faptul că va apărea pe suprafața instrumentului. Atunci va trebui să fie înlocuit cu unul nou sau înlocuirea. Xiakuhai nu are nevoie de setări suplimentare, dar după fiecare sesiune de joc, suprafața sa interioară trebuie curățată temeinic.

   Jocul pe flaut Xyakukhati este o artă reală. Din păcate, prea mult timp merge în dezvoltarea sa. La urma urmei, pentru a afla cum să controleze pe deplin acest instrument și să se joace melodii cu drepturi depline pe ea, trebuie să practica de ani de zile. Prin urmare, chiar și mai puține persoane sunt dedicate dezvoltării tradițiilor muzicale antice.

   Cum pentru a juca flaut Xiakukhati, uite în următorul videoclip.

   Evaluează articolul
   ( Încă nu există evaluări )
   Adaugă comentarii

   ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: