Duduk – istorie și joc pe un instrument muzical

Duduk - istorie și joc pe un instrument muzical

Chiar și pentru dezvoltarea culturală generală, va fi util să știe ce este – Duduk, ca instrument național armean arată ca și sunete. Cu o mai profundă cunoaștere aveți nevoie să dau seama, din ceea ce se face copac. Sistem, dimensiuni și instrumente de tuning sunt, de asemenea, foarte relevante ca tehnica de joc pe ea.

Ce este?

Mulți oameni știu doar faptul că Duduk este Instrumentul Național de spirit armean. Cu toate acestea, în realitate, totul este ceva mai complicat. Desigur, asocierile dintre twin și Armenia sunt adevărate, cel puțin, pentru că este în această stare că el este distribuit mai. Dar consider că este un instrument muzical armean specific nu destul de bine. Faptul este că Duduk (cum ar fi instrumentele similare cu el) are o istorie foarte lungă, în timp ce a existat o mulțime de oameni armeni.

Instrumente muzicale similare pot fi observate și în alte zone din Caucaz și Transcaucazia. Mulți cred că Duduk este un instrument muzical pur estic. Prin urmare, Duduk este ca un instrument de azeră, cum ar fi armeana, cu surprindere o astfel de clarificare nu ar trebui să fie numit. Mai mult decât atât, el este găsit nu numai de la caucazieni, ci și din alte națiuni din apropiere.

O astfel de instrument de utilizat este în Orientul Mijlociu și în Balcani. Se pare mai mult sau mai puțin în mod egal – un tub de diferite lungimi în care se fac mai multe găuri pentru joc.

O altă concepție greșită este că Duduk este un instrument folcloric vechi, care în condiții moderne este folosit numai ca patrimoniu și memorie da pentru a atrage turiștii. În realitate, există un număr mare de oameni de pe Duduk, precum și pentru el continuă să muzica autorului lui scriere. După cum se dovedește, numărul cunoscătorilor de performanță gemene este în creștere, la fel ca în 2005 melodii efectuate pe ea a intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial mondial, actualizat anual de către conducerea UNESCO.

Ce este interesant, armenii înșiși vorbesc mai des „Duduk”, dar „Ciranapok” (înțelesul acestui cuvânt va fi descris mai târziu).

Merită să înțelegeți că roțile din diferite țări sunt oarecum diferite. Mai exact, instrumentul curajos armean are un dublu de trestie de construcții. Pe plan extern similar cu ea obiecte fac parte din categoria de flaut fluier sau portavoci. Ceea ce este interesant: cu toată ostilitate reciprocă cu armeni, turci și kurzi au, de asemenea, propria lor versiune de Duduk. Și asemănările sale sunt utilizate în mod tradițional:

 • în regiunile sud-vestul Bosniei+
 • în diferite părți ale Albaniei+
 • bulgară+
 • în est și în sudul Serbiei.

in afara de asta, Lingviștii a constatat că termenul „Duduk“ a fost preluat din limba turcă, și de acolo a ajuns din farsi. Acest lucru face ca o istorie instrument chiar mai complicate. Nu există nici o îndoială că ceva de la distanță similară a existat deja în Persia antică, dar ce anume – rămâne doar să ghicească.

Există, desigur, „etimologie alternativă“. Mulți oameni din Armenia cred că numele instrumentului este asociat cu sunet-moduri de una dintre etapele de joc pe ea. Și că ar trebui să se sublinieze în mod special, asociațiile Duduk cu tradiția culturală armeană sunt destul de fundamentate. Este vorba despre un rol mult mai mare decât instrumentele similare din alte țări. Sub muzica lui timp de multe secole:

 • Sărbătorile și sărbătorile sunt ținute+
 • Dans pentru divertisment+
 • Organizați nunti+
 • AJUCȚII FUNCȚIONARE.

Și aceasta nu este încă o listă completă.

Deja în Evul Mediu, manuscrisele armeene au inclus în mod constant desenele lui Duduk, care și-au arătat importanța pentru auto-identificarea de stat (deși nu național, deoarece națiunea este conceptul din 1789). În majoritatea covârșitoare a cazurilor îl joacă în perechi. Rolurile deudukist de plumb și acționat sunt distribuite în mod strict.

Citește mai mult  Totul despre pian Yamaha

Este curios faptul că printre aceste instrumente nu sunt numai Mee turcesc, dar, de asemenea, Guan din China, și chityrics japoneză. S-a stabilit că Duduk și analogii săi timpurii în trecut au fost făcute din oase sau a unui baston tare. sunet specific din cauza unei trestie de mare, care este mai mult decât alte instrumente lingvistice. Pentru formare, această artă este angajată într-un mod suplimentar pe Zurne și alte instrumente de suflat, precum și pentru performanța de melodii de dans, însoțite de Dole – un alt armean, dar deja un instrument de șoc.

Duduk este potrivit pentru joc într-o varietate de tonalități. Aceasta depinde nu numai de abilitatea interpreților, dar și din lungimea tubului. Experții act de faptul că, în multe secole nu există modificări semnificative de proiectare, ajustările în cauză, în principal mod de joc. Deși gama de sunet al instrumentului nu depășește o octavă, devenind un profesionist dudukist nu este ușor.

Astăzi, structurile osoase și trestie de zahăr vechi sunt folosite numai în afara Armeniei, și un instrument cu adevărat armean este întotdeauna de lemn, ceea ce face posibil să se evite orice claritate și grosolănie sunetului.

Revenind la istoria Duduk, merită să subliniem că el era cunoscut în statul vechi de URT, deși sub celălalt nume. Dacă acest lucru este adevărat, atunci un astfel de lucru este deja aproximativ 3 milenii. Potrivit unor oameni de știință, Duduk a fost creat tocmai în armată la dominația Tigranului al II-lea al Marelui (I Century la epoca noastră). Distribuirea acestui instrument a avut loc în două moduri. Un rol semnificativ ar putea juca atât reinstalarea armenilor în statele înconjurătoare, cât și comerciale, iar importanța cărora astăzi este adesea subestimată.

Pentru a auzi Duduk, nu este necesar să căutați muzică specifică, să veniți la un concert sau să mergeți în mod specific la Yerevan. Sa îndrăgostit de mulți directori, a fost folosit într-un număr mare de filme interne și străine.

Interesant, în Armenia însăși într-o anumită perioadă (cu siguranță, când este, nimeni nu poate), duduk și jucând pe ea a avut o reputație foarte rea. Și numai în mijlocul secolului al XX-lea a fost introdus în programul principalului conservator al Armeniei. Numai din acest punct asupra situației a început rapid.

Ce face copac?

După cum sa menționat în mod repetat, sunetul tubului depinde în mare măsură de material. Iar al doilea nume „Ciranapok“, sau „conducta de caise“ (uneori, există o versiune a „Sufletul cais“), spune el însuși.

Dar nu fiecare specialist în prelucrarea lemnului va fi capabil să facă un instrument bun de lemn de caise. Numai ea este capabilă să rezoneze suficient. Limba duduk face strict două fragmente de zahăr.

După cum sună?

Armenii înșiși cred că muzica gemene este capabilă să transmită absolut toate emoțiile și de cei mai tulburări cu care se confruntă oamenii. Sunetul este caracterizat de moale și cald. Adesea, comentariile menționează că seamănă cu o voce umană cu timbru de catifea. Componenta liric este foarte expresiv. Cu o pereche profesională de execuție, muzica gemene este în discuție și inspiră. În același timp, un muzician conduce subiectul principal, iar partenerul său este responsabil pentru fundal.

Gama de sunet este o octavă sau un pic mai larg. Dar o astfel de bandă mică poate fi folosită foarte eficient. Dacă blocați găurile doar parțial, puteți juca nu numai diclajul, ci și sunetele cromatice. Semnalul este produs datorită fluctuațiilor limbii de trestie.

Stroy

Ce fel de sunet renunță la Dedusduk depinde de sistemul și lungimea sa:

 • Construi g (sare) – 380 mm+
 • Stroy a (la) – 360 mm+
 • Stry B (Si-Bimol) – 340 mm+
 • Construiți H (Si) – 330 mm+
 • Stroy c (up) – 300 mm+
 • Construi d (re) – 290 mm.
Citește mai mult  Ce este Bandura și cum arată?

Primul dintre aceste tipuri de Duduka oferă cel mai înalt sunet posibil și catifea. Duduk clădirea A are loc cel mai des. Cu aceasta, puteți juca melodii de la o octavă mică la foaia de foaie. Un pic mai puțin îndeplinește instrumentul. Modelul de descărcare h dă un sunet de dans foarte luminos, iar sistemul C poate fi utilizat pentru a soluționa și însoțirea. Instrumente de grup D un pic mai curat.

Nu cu mult timp în urmă a dezvoltat instrumente suplimentare pentru formarea de ansambluri Deudovy Fulldged: Duduk-Tenor, Duduk-Bass și Duduk cu sunet de bariton.

Când dudukistul joacă pe o ceremonie de doliu (tristă), auziți cât de liniștită se aude plânsul. Instrumentul de cântare emoțional stresant însoțește nunți, aniversări și sărbători oficiale. Sunetul instrumentului tradițional al Armeniei este destul de adecvat în performanța jazzului, blues, rock și rol, cântece clasice, folk și pop.

În prezent, repertoriul părții principale a interpreților este limitat în principal de muzica populară veche. Cu toate acestea, Tanno, bariton și bas tipul de instrument vă permit să joace lucrările lui Baha, Rachmaninov, Khachaturian, Spendia, Mozart și o serie de alți compozitori.

Dimensiuni

Lungimea gemene tradiționale variază de la 280 la 400 mm. Partea facială a sculei este de obicei echipat cu 8 găuri pentru joc. Există 2 mai multe găuri pe partea opusă: cu ajutorul unuia dintre ele, degetul mare este injectat în interior pentru sunet atunci când joacă, iar al doilea este utilizat pentru a configura. Așa-numita bastonul (Ramish) atinge o lungime de 90-140 mm. În ceea ce privește opțiunile de ansamblu, lungimea duduk bas este de 600-650 mm.

Cum se setează?

Pentru a începe o teorie pic. Sunetul din interiorul geamanul apare datorită vibrațiilor plăcilor de stuf. Pentru a afecta timbrul și culoarea sa, presiunea aerului schimbare. În același scop se poate bloca și dezvălui joc găuri (faciale). Ajustarea tonalității este de obicei realizată utilizând regulatorul pe capacul de trestie: apăsând elementul de control, creșteți frecvența și îndepărtarea – în jos.

Dacă Duduk nu vrea să joace, ar trebui să acorde o atenție la starea de trestie de zahăr. Din când în când, trebuie să fie verificată chiar și în timpul jocului.

Dezvăluirea excesiv de puternică a trestiei sunt curățate, punând capacul și așteptarea uscării timp de 15-20 de minute. De obicei, astfel de manipulări simple au suficiente pentru gătit pentru joc.

Joc tehnic

Dudukiștii trebuie să-și controleze în mod constant instrumentul de poziție și layout. Muzicianul în sine este obligat să se relaxeze. În timpul jocului, capul trebuie păstrat drept. Îndoiți spatele este inacceptabil. În ceea ce privește locuința, dudukul trebuie să fie la un unghi de 50 de grade.

Libertatea de respirație este foarte importantă. Ridicarea cotului ușor Ajută. Dacă jucați ședinței, este imposibil să treceți picioarele, altfel presa abdominală va fi supraîncărcată, respirația va însoți. Când muzicianul stă, piciorul stâng mic în spatele piciorului drept. Dar toate acestea nu sunt suficiente pentru a corecta complet respirația.

Strângeți rapid aerul rapid și imediat în departamentele profunde ale sistemului respirator. Expirat ar trebui să fie întins, fără probleme. Fiziologii numesc o astfel de respirație combinată (binecuvântare) – garantează atât sunetul optim, cât și coborârea diafragmei (adică simplitatea jocului). Inhapping profund, ea încearcă să extindă pieptul și în timpul unei expirări omogene a pieptului și diafragma se deplasează încet în poziția inițială.

Cât de profund inhalarea depinde de durata expresiei muzicale. Adesea schimbați ritmul de respirație dăunătoare – nu va permite să se joace mult din cauza oboselii.

La momentul începutului jocului, placa din interiorul trestiei ar trebui să fie ușor răspândită. Dacă sunt închise, umiditatea ajunge acolo. A drenat-o și întoarcerea capacului la loc, așteptați 15-20 de minute, apoi puteți începe lecția.

Citește mai mult  Totul despre transportul de pian

Poziția sursă – ușor fixată cu buzele de bastoane. După ce a făcut-o, obrajii umflați, realizând o mică îndepărtare a buzelor din gingii. Apoi cu atenție, expirați încet. Instruirea începe cu clase simple. Punerea mâinilor pot fi simplificate (fără utilizarea fetei stângi) și într-un mod complet – cu includerea tuturor degetelor. Metoda completă recomandată pentru deuduviștii pregătiți.

Este necesar să monitorizați cu atenție faptul că degetele au rămas drept. De obicei, toate găurile se închid strâns. Uneori separă clema de găuri liberă. Nici un sunet nu este adesea asociat cu comprimarea puternică a buzelor de trestie. Continuați să urmăriți în mod constant, dar nu ar trebui să fie foarte suflare – există chiar o presiune mică pentru joc.

Rândul sunetului Duduk se datorează diviziunii melodiei clasice armeene pe 8 băieți. Dar maeștrii calificați preferă să facă un instrument cu băiat, similar cu o structură temploasă omogenă. Acest lucru vă permite să împiedicați falsitate atunci când joacă și acțiuni inutile complică jocul. Indiferent de transpunere se aplică, Duduk preferă să configureze Gamma „Sol“ a eșantionului Dorian.

Degetele mâinii drepte (2, 3, 4 și 5) sunt plasate pe canalele de jocuri inferioare. degetele identice ale mâinii stângi sunt utilizate pentru canalele superioare. Dar jocul are nevoie de un accent atunci când joacă. Ei rândul său, de obicei, să fie degetul mare dreapta. Recent, (aproximativ 1950), Duduk a avut un sistem de transpunere. Muzicieni axat pe joc sau pe un zvon, sau pentru a se potrivi în conformitate cu poziția „înainte“.

Ambele abordări nu au permis să dezvăluie posibilitățile de applicatures și să păstreze integritatea acestuia. Prin urmare, experții au ajuns la concluzia că nota „înainte de“ trebuie să fie schimbată. Acum șase degete se suprapun canalele superioare, în timp ce blochează în mod necesar superioară din spate.

Trebuie să respectați orice sunet – această tehnică ar trebui să fie efectuată din prima zi în întregime.

Ceea ce este important, Duduk nu are supape de jocuri. Chiar și modelele moderne au doar așa-numitele canale inaccesibile. În procesul de joc acestea sunt înlocuite cu acțiunea artistului. O astfel de acțiune vă permite să afișați toate sunetele chiar și pe cei mai slabi. Microposits garanta furnizarea de schimburi lină între sunete, ajungând uneori glissando.

Fingerea de antrenament este insuficientă. Asigurați-vă că să acorde o atenție și exerciții respiratorii. Este necesar să învețe cum să sincronizeze departamentul născut alăptat cu tancuri curățate. exercițiu tipic ca:

 • turnați apa într-un pahar+
 • Cu ajutorul paielor pentru sucul de băut aerului suflat+
 • Realizați inhalarea, astfel încât jetul de aer să continue să se rostogolească în rezervorul din spațiul graval+
 • Uita-te la rahaturile pentru a merge în mod continuu (chiar și oa doua pauză – inadmour).

Este demn de remarcat faptul că tehnica descrisă a fost încă aplicată de muzicienii egiptene antice. Dar este atât de rectificata, care nu se poate schimba pentru o lungă perioadă de timp.

Doar dezvoltarea completă a tehnicilor respiratorii descrise permite să procedeze la studiul intonarea sunetului piesei bucale. Având exerciții petrecute cu piesă pentru gură, începe să repetăm ​​cu întregul instrument. Alte ordine este exclusă. Desigur, maestru în mod corect și profund Duduk este doar sub îndrumarea unui cadru didactic cu experiență.

Primii pași în învățare – dezvoltarea notelor individuale superioare. Următoarele antrenamente – dezvoltarea de eliminare coerente a diferitelor note. Este necesar să învețe să tragă la fiecare oră, atâta timp cât posibil. Apoi vine timpul lui Ham, sobră și arpegiu. Programul „Sperebank“ va ajuta la predarea aplicea.

Mai multe informații despre Duduk, consultați următorul videoclip.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: