Memoria tactilă: caracteristicile și caracteristicile dezvoltării

Memoria tactilă: caracteristicile și caracteristicile dezvoltării

Uneori, pentru a vă ridica o stare de spirit, este suficient să vă prindeți pisica preferată, să vă țineți mâinile lângă șemineu sau, dimpotrivă, să vă înveselească, coborând degetele în apă rece. Această caracteristică ne oferă memorie tactilă. Nu este necesar să îl subestimați, deoarece acest tip de memorie apare unul dintre primele și rămâne pe tot parcursul anului.

Ce este?

Memoria tactilă sau memoria corpului rămâne la o persoană după ce este fizic în contact cu orice. Se numește, de asemenea, memoria tactilului. Este bine dezvoltat pentru toată lumea, pentru că primele amintiri tactile pe care le primim în copilărie – Căldura mâinilor mamei dă un sentiment de securitate, primul contact cu un ac ascuțit activează instinctul de auto-conservare, iar creierul își amintește că acută este un pericol potențial.

Și dacă majoritatea dintre noi nu se gândesc nici măcar la modul în care acționează, deoarece memoria tactilă „în fundal” funcționează, adică, oamenii care au un astfel de memorie sunt vitale. În primul rând, vorbim despre orb sau cu deficiențe de vedere vizual. Pentru ei memorie tactilă – o alternativă la viziune.

O astfel de memorie este de mare importanță. De exemplu, ajută foarte mult la cei care câștigă rapid textul pe tastatură. De-a lungul timpului, memoria tactilă strălucită se dezvoltă, ceea ce permite ca aceste acțiuni să fie efectuate aproape orb. Când conduceți o mașină, memoria tactilă ne ajută adesea, în special în situații rutiere neprevăzute. Pentru sportivi, această abilitate este o contribuție considerabilă la viitoarea victorie olimpică.

Dar cel mai important lucru este, poate în copilărie. Copiii se întind la tot ceea ce văd și, în așa fel încât să primească primele cunoștințe și idei despre lume.

Dacă memoria lor tactilă este bine dezvoltată, atunci odată a atins ceainic fierbinte, ei nu mai atinge. Și a dat peste un colț ascuțit, data viitoare când încearcă să-l aducă în jurul lui. În manualele de pe psihologie se spune că copiii cu o memorie bună tactilă Aflați mai bine, au o imaginație mai bogată și vor vorbi discursul.

Citește mai mult  Totul despre profesie inginer pentru exploatarea clădirilor și structurilor

Cum functioneaza?

Înțelept chinez în secolul al doilea î dat seama că activitatea mâinilor și degetelor afectează funcționarea creierului, în plus, permite realizarea unui echilibru psihologic între o minte și coajă fizică. Japonezii au găsit dovezi convingătoare în acest sens. Era în țara soarelui răsare, care a constatat că există mai multe puncte active pe palme, Electriumplots din care sunt transmise rapid direct la sistemul nervos central.

fiziologi moderne asigura că activitatea și sensibilitatea mâinilor este direct legată de modul în care dezvoltarea SNC. De exemplu, celebrul psihiatru Vladimir Mihailovici Bekhterev în scrierile sale a remarcat că exercițiile necomplicate cu ajutorul lui mâini pentru a elimina oboseala mentala si stres. În ceea ce privește copii ,, potrivit unui om de știință, un motorbel mic ajută la îmbunătățirea pronuntia multor sunete și de a dezvolta aparatul de vorbire. O altă figură științifică proeminentă, faimosul profesor Vasily Alexandrovich Sukhomlinsky a scris că „mintea unui copil începe cu degetele”.

Deci, cum funcționează un astfel de tip de lucrări de memorare? Informațiile pe care o persoană, inclusiv foarte mici, primește relativ, instantaneu intră în zona creierului cortical și începe interacțiunea cu celelalte părți ale sale. În special cu auditoriul, precum și zona responsabilă de sensibilitatea musculară. Ca rezultat, obținem acest tip de memorare și putem distinge elementele la atingere.

Funcții

Analizând toate cele de mai sus, se poate argumenta că o persoană adultă care să dezvolte memoria tactilă este necesară numai în cazul unei situații de viață de urgență, de exemplu, în cazul unei pierderi bruște de viziune. Si aici Pentru un copil, este vital să faceți acest lucru și în mod regulat.

Citește mai mult  Totul despre laboratorul de inginer profesie

Da, se dezvoltă la copii mult mai bine decât adulții. În acest sens, experții recomandă insistent care se ocupă cu ei dezvoltarea memoriei tactile. Nu este nevoie de cel puțin o dată pe zi. exerciții speciale vor fi potrivite pentru acest lucru.

Metode de dezvoltare

Moduri de a dezvolta memorie tactilă pentru un copil, există destul de multe. Luați în considerare numai câteva exemple.

transferarea imaginilor

Aceasta tehnica se potriveste copiilor care dețin deja abilități de desen. Acesta poate fi folosit ca un grup, astfel încât pe clase individuale. Oferta copilul să atingă unul sau un alt element cu ochii închiși, și apoi trage ceea ce el a „amintit“ cu propriile sale mâini.

Identificare

Un astfel de joc o necesită pregătire preliminară a recuzită, deși, dacă se dorește, acesta poate fi cumpărat în magazin, în beneficiul pieței cu jucării în curs de dezvoltare. Diferite materiale sunt lipite pe bucăți mici de carton sau derapării: stofa, lana, plastic și așa mai departe. Sarcina copilului este de a determina materialul cu ochii închiși. Un alt tip de exercițiu pentru identificare – copilul trebuie să ghicească ce este umplut subiectul. Ofera-i pentru a alege mingea, o jucărie de pluș, un cub de lemn.

Anterior, desigur, să explice de ce un element este pe touch strâns, iar celălalt moale.

Reproducerea senzațiilor

Pentru acest joc aveți nevoie pentru a colecta câțiva copii împreună. Acesta poate fi jucat în ea, atât la grădiniță și de a organiza un joc de antrenament ca divertisment în timpul sărbătorilor de copii. Participanții sunt distribuite carduri pe care numele subiectului și descrierea acesteia este scris. De exemplu, scaun din lemn, gard de fier, fier cald și așa mai departe. Sarcina copilului este să-l descrie obiectul pe care nu-l suna direct, astfel încât alți copii să-l ghicească de poveste.

Există și alte exerciții, jocuri și concursuri, puteți veni cu ei și le. Principalul lucru este de a interesa copilul și, astfel, să se dezvolte nu numai memoria tactilă, ci și capacitatea de a gândi.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: