ATENȚIE: Ce este, ce fel și proprietăți?

ATENȚIE: Ce este, ce fel și proprietăți?

Nici o atenție la creaturile vii nu pot primi informații despre lumea din jur. Datorită lui, suntem informați și pregătiți pentru diferite opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor. Atitudinea corectă față de atenție, corectarea acestuia în timp util și de dezvoltare a crește calitatea vieții noastre în toate domeniile sale.

Ce este?

manuale ATENȚIE Psihologie sunt interpretate ca orientarea electorală a percepției la anumite obiecte. Scopul este de a obține informații operaționale mult despre obiectul sau fenomenul. În definiția psihologia cognitivă mai extins. Specialiștii sunt încrezători că obiectivele și nevoile noastre, natura persoanei și situația în care am ajuns. Ca cel mai înalt procesul mental ne face viabil. Imaginați-vă că ar fi cu punctul de vedere în cazul în care creaturile din ea au fost complet lipsit! Extincția ar fi rapidă, traumatică și inevitabilă.

Concentrându-se pe ceva, vom primi informații pe baza cărora conștiința noastră ia decizii, este periculos să faci. Stimulentele au un efect diferit al expunerii, de unde depinde psihofiziologia. O atenție deosebită trebuie considerată ca fiind cel mai important proces cognitiv, fără de care este imposibil de aptitudini de tren, acumularea de cunoștințe. Atâta timp cât atenția noastră se concentrează asupra ceva, restul obiectelor pe care nu le percepem în mod clar. Dar concentrarea atenției se poate schimba rapid. O atenție deosebită înseamnă o întârziere mai atentă a unui obiect specific. Aproape întotdeauna provoacă modificări ale fiziologiei – hormonii de stres sunt produse.

Specialiștii nu iau în considerare atenția asupra unui psihoproces separat independent, deoarece însoțește în mod constant diverse alte state. Dar atenția este o noțiune, reflectând în mod clar proprietatea altor procese. O persoană poate asculta împrăștiată sau cu atenție, a viziona casual sau a privi și sărbătorește cele mai mici detalii, pentru a plăti mai mult sau mai puțină atenție și timp la.

Acordăm atenție numai la faptul că, în această situație, sau în anumite circumstanțe, este important pentru noi. Accentul la instalația se numește concentrare.

Semne

Criterii pentru a vorbi despre semnele de atenție, cu multiple fațete. Experții identifica mai multe majore:

 • o manifestare de atenție este întotdeauna însoțită de predominanța unui anumit tip de activitate pe de altă parte+
 • în momentul atenției individului crește abilitățile mentale și să devină mai acută percepție senzorială și tactilă.

Cea mai importantă caracteristică a atenției este considerată mobilizarea activității mentale. Dacă o persoană face ceva cu atenție, a crescut productivitatea, eficiența și viteza acțiunilor sale. Atenția este întotdeauna selectiv. Cu cât este mai importantă pentru noi obiect, astfel încât pot fi perioade mai lungi de concentrare. Atenție, nu pot primi simultan diferite surse de informații, se comută între perfect sau neregulate obiecte, de fiecare dată, alegându-se prioritate.

În timp ce persoana care păstrează atenția asupra ceva, activitatea creierului este reglementată prin acest fapt. Până sarcina este finalizată, aceasta ajută la menținerea atenției și să controleze procesele de gândire.

Proprietăți de bază

Proprietățile de atenție sunt:

 • o definiție clară de focalizare – este întotdeauna accentuată pe un singur lucru+
 • volum și distribuție – caracteristici care vorbesc de adecvare a redundanță sau deficiență+
 • concentraţie – perioada de retenție de focalizare internă pe această temă, puterea lui+
 • stare echilibrată și capacitatea de a oferi comutator mobilitate.

Să considerăm mecanismele generale pentru a înțelege modul în care atenția. La începutul toate obiectele sunt de o importanță egală. Atenția este larg distribuită între ele fără să prezinte selectivitate. Vedem ceva, dar nici măcar nu putem realiza acest lucru, la urma urmei, atenția este instabilă. De îndată ce obiectele egale apar cel care este important pentru noi, din cauza nevoilor, sarcini sau condiții, o atenție scuturări tenace și ea începe să furnizeze fluxurile de informații în creier. Bazele fiziologice sunt dependente în mare măsură de caracteristicile individuale. Cineva este mai rapid să se ocupe de informații auditive, cineva este de preferat la imagini vizuale, senzații tactile. Toate procesele sunt activate.

 • Concentrarea deține atenția asupra necesității de obiect noi.
 • Cantitatea de atenție determină cât de multe obiecte o persoană poate acoperi atenția sincronă. Adulții gestiona, de obicei, pentru a păstra în centrul atenției la șase obiecte, copii de școală – 2 – 5. Unele persoane sunt capabile să depășească aceste valori de reglementare. Arată o persoană câteva poze în același timp, ca o fracțiune de secundă. Cât de mult va aminti, care va fi volumul său personal.
 • Stabilitatea înseamnă timp în care o persoană poate să fie extrem de atent. Stabilitatea slabă se numește labilitate.
 • În continuare, atenția noastră este comutată. Se întâmplă în mod conștient. În cazul în care atenția se mută unintently, ei nu spun despre comutare, ci despre distragere a atenției.

Cu cât este mai des atenția comută de la obiect și din spate, cu atât mai mare probabilitatea ca o persoana va permite multe erori. comutare intensivă se numește împrăștiate.

Funcții

De obicei nu se gândească la o atenție până când apar probleme reale cu ea până când se descurcă cu succes cu funcțiile sale. Acestea includ:

 • detectarea rapidă a obiectelor care avem nevoie, surse de pericol, informații importante+
 • Menținerea vigilența și ajutorul nostru instinct de auto-conservare+
 • capacitatea de a efectua o căutare operațională+
 • asistență în analiza, identificarea, cartografiere a datelor, înlocuind noi informații disponibile.
Citește mai mult  gândire creativă: caracteristici și dezvoltare

Încălcarea doar una conduce la tulburări ale funcției atenție ca atare. Numai în fața activității tuturor componentelor ca un organism întreg comun, putem vorbi despre utilitatea de atenție și calității vieții și activității umane.

Revizuirea speciilor

Clasificarea a fost mult timp dispute în cercurile științifice. Alocate principalele tipuri de atenție, fiecare dintre ele este descris în detaliu.

Involuntar

Acest tip este adesea numit pasiv. Cu acesta, omul nu face eforturi conștiente la alegerea obiectului, la reglementarea restului mecanismelor. Atenție stabilește, în mod independent unele „obiective“, susține comunicarea cu ei si se duce la noi. Se crede că acest lucru se întâmplă pe baza atitudinilor profunde ale persoanei, care persoana însuși, în esență, nu este nici măcar conștient de. O astfel de atenție nu poate fi mult timp, de obicei, se transformă imediat într-un aspect arbitrar. Reacția involuntară depinde de caracteristicile obiectului și stimul, experiența personală experimentat anterior și chiar în ce condiție și starea de spirit este o persoană. De exemplu, se poate repara cântarea păsărilor pe stradă, în cazul în care sa trezit într-o stare de spirit bună, sau să nu-l observa, dacă el a început un jacuzzi și griji, deoarece.

Este imposibil să se concentreze involuntar subestimare. Este util în viața noastră de zi cu zi, deoarece oferă o șansă la timp pentru a găsi stimuli ciudate sau periculoase și să ia măsuri pentru a preveni consecințele negative. De asemenea, el a format – este tocmai acesta se află în centrul unei distragere a atenției neplăcute și ineficientă, în care se reduce productivitatea. atenția involuntara „se aprinde“ atunci când nu este de așteptat stimul, el este puternic sau este nou și neobișnuit pentru o persoană. Adesea reacționează la mutarea obiectelor, contrastul sau dintr-o dată a coincis cu starea internă a individului.

Arbitrar

Bazele sale fiziologice sunt asociate cu excitație în miezul unui anumit interes în care sunt recepționate semnale. Cercetătorii cred că a format la începuturile civilizației umane, iar dezvoltarea sa este asociată cu activitatea de muncă. Fără o direcție conștientă de focalizare internă, o persoană care nu a putut ascuți piatra și să facă primele arme, nu a putut vâna și de a supraviețui.

Într-un fel sau altul, direcția de atenție arbitrară a obiectului este întotdeauna asociat cu anumite eforturi de către persoana. În cazul în care este nevoie pe termen lung de concentrare și de concentrare, o stare de oboseala experiențe persoane, oboseala si stres, chiar, care nu este mai puțin decât în ​​acțiuni fizice, și, uneori, superior efectul lor de mai multe ori. Pentru ca atenția noastră selectivă să nu încalce surmenaj și nu percepția și bunăstarea generală, experții recomandă activități alternative care necesită înaltă tensiune, cu acțiuni care nu au nevoie de consumatoare de timp de concentrare selectivă.

Afterpair

Instalate cu obiectul intensificând conștient conștiența, persoana percepe mai ușor restul informațiilor. Prin urmare o atenție Arbitrare intră în așa-numitul involuntara secundar sau afterplay. Cei mai clară va fi, cu atât mai ușor va funcționa la muncă, va studia ceva. Semnul principal al acestei specii este lipsa de tensiune.

De asemenea, în clasificarea, abstract și indirect atenția, tactil, motor sau senzoriale, auditive, vizuale, și t. D.

Formează

Formulare dependentă de direcția. Când o persoană studiază obiectul mediului, învață, el știe lumea, spun că atenția sa este perceptuală externă sau senzorială. Comutarea focalizării atenției în interiorul dvs., asupra senzațiilor, emoțiilor, gândurilor sau experiențelor – atenție internă sau intelectuală. Este necesar ca o persoană să se cunoască, controla comportamentul, acțiunile, deciziile, obiectivele.

Citește mai mult  Ce fraza media din dragoste înainte de a ura un pas și este adevărat?

Un formular separat este reprezentat de atenția motorului. Acesta este trimis la acțiuni de control și mișcările care fac o persoană.

Teorie

Există un număr mare de teorii legate de atentie. Se crede că fluxurile nu toate informațiile pe care o persoană devine poate fi procesată. Și, de fapt, o persoană însuși determină că are nevoie și ce – nu. Un exemplu viu al acestui lucru este șoferii. În excursie, ei văd mai puțin și notificare decât pasagerii lor, pentru că atenția lor se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă pe străzi, dar pe semne de circulație și semafoare. În același timp, ei nu pot observa ceva foarte interesant pe trotuar. Dar se pune întrebarea când este alegerea unei persoane: înainte de apariția unui iritant sau după.

British experimentale psiholog Donald Broadbent a prezentat teoria de creștere timpurie și de filtrare. El a oferit participanților în același timp, ascultând informații diferite, dintre care unul a fost un anumit interes pentru ei. Ca urmare, este interesant participanții la experiment care au adus aminte mai bine decât cel care a sunat pe fundal. Acest lucru a permis un om de știință să spună că creierul nostru are unele „filtre“, prin care informațiile informațiile neimportante, pur și simplu nu poate trece. În orice caz, atâta timp cât el nu catadicsesc să dea în mod deliberat aceste obiecte atenția. Apoi, blocarea creierului vor fi eliminate.

Dar, ori de câte ori este suportat informațiile inutile? Broadbent a sugerat și că persistă justificate, de asemenea, în creier, dar într-un anumit „depozit la cerere“. Până când este necesară datele, acestea nu sunt prelucrate. Prin urmare, efectul recunoașterii bruște – „Undeva deja am auzit, dar în cazul în care – nu-mi amintesc“. Psihologul britanic a creat o teorie destul de subțire, dar nu a furnizat și nu a putut explica de ce, totuși, creierul comută în mod independent, o atenție la stimuli semnificative semantically, de exemplu, în numele unei persoane.

Această întrebare lung nu a dat pace de cercurile științifice, iar mai târziu la Harvard absolvenți – studenți Donald Gray și Vuderburn – a repetat experimentele de profesor, dar a servit în diferite urechi de testare și minore cuvintele. Toți participanții la experiment au confirmat că cuvintele, al cărei sens este important pentru ei, și-au amintit mai bine decât numere și cuvinte lipsite de sens. Astfel, ucenicii au depășit profesorul și a explicat că „filtru“ nu este totală, cuvintele, ale căror semantică sunt percepute de către o persoană ca semnificativă.

psiholog britanic, un expert în studierea atenția Ann Trisman a formulat o altă teorie numită „Modelul de atenuator“. Ea a încercat să explice în cazul în care informația nu a trecut de filtrare, exact cum rămâne la nivelul profund. Ann a identificat, de asemenea, conceptul de importanta bariera, dovedind că o persoană răspunde în mod necesar la semantically importante concepte pentru el, chiar dacă provin din surse care nu a declarat în mod prioritar. Numele, prenumele, șoc ascuțite, cuvinte ca „alarmă“, „Flame“, „War“, „Run“, face o persoană trece instantaneu la percepția de informații importante pentru unul nou, pentru care nu există filtre, bariere.

Alți experți au lucrat la atenție. De exemplu, un expert în influența muzicii asupra psihicului Diana Doych și colegul ei Donald Norman au oferit teoria, conform căreia o persoană primește o sută la sută din informație și numai atunci este analizată și selectată. Ceva este lăsat ca inutile, ceva ce vine la o analiză mai profundă. Israeliano-american psihologul Daniel Kaneman a declarat că acest caz nu este în alegerea. El a numit atenția resursei care poate fi distribuită între stimuli. Cu cat mai mare iritarea, cu atât mai mare productivitatea atenției umane.

Alti oameni de stiinta sunt oferite propriile modele si teorii – Charles Eriksen, Michael Posner. Dar nu numai teoriile științei vii. Studii practice care au avut drept scop alocarea acelor secțiuni ale creierului, care și ca răspuns pentru atenția noastră – în cazul în care este primită informația decât sau care este prelucrat, în cazul în care acesta este stocat. În special, Posner a alocat o anumită activitate în cota frontală a creierului, atunci când o persoană rezolvă sarcini grave, care necesită concentrare mare. Și activitatea în Talamus și zona de mișcare a ochilor atunci când atenția nu este conștient sau intens.

Citește mai mult  Pe măsură ce vă puteți familiariza cu fata: locuri, aspect și comportament

Experimentele pe creier deschis demonstrat o activitate in corpul de porumb și a permis în mod clar să înțeleagă că atenția selectivă a fost susținută de emisfera stângă, iar nivelul de vigilență și ascunderea unei persoane – drept. În timp ce o persoană se concentrează pe atenția ceva, hipocamp său generează ritmuri theta intense și celulele nervoase produc o neurotiator speciala – acetilcolina. Acesta este motivul pentru mai multe leziuni organice ale creierului, boli mintale continua cu o depreciere semnificativă.

Metode de dezvoltare și management

Atenția poate fi dezvoltată la orice vârstă. Dar metodele vor fi diferite.

Copii

Pentru a consolida îngrijirea copilului instabilă, învață copilul să se concentreze concentrarea interioară asupra numărului mai mare de obiecte, suficient de 1-2 lecții pe săptămână. Funcțiile creierului sunt încă formate, orice corecție este ușoară și ușoară.

 • Trimiteți informații în formă de joc – copilul trebuie să fie interesat.
 • Motivați copilul pentru a se asigura că el a adus cu siguranță orice afacere a început până la sfârșit.
 • Explicați importanța fiecărei acțiuni, atrage atenția asupra atenției dacă copilul începe să fie distras.
 • Practicați reluarea basmelor și a povestirilor pe care le citiți sau le spuneți copilului, liniile de complot vizualizate împreună cu desene animate.
 • Utilizați tabele, exerciții și sarcini atenția plusare, acordând o atenție la destinație legate de vârstă. Pentru fiecare grup de copii a creat tehnicile lor.

atenția de formare pentru copii neostentativ: joacă orașele și „comestibile-necomestibile“, în timp ce mersul pe jos sau mersul pe jos cumpărături, listă care își amintesc altceva animalele întâlnește pe drum.

Adulți

Adulții la orice vârstă se va potrivi cu o serie de alte tehnici și tehnici.

 • Alegeți orice obiect și să încerce să se concentreze cât mai mult posibil. Concentrarea creștere a timpului treptat. Mai târziu, face același lucru cu două sau trei obiecte, comutarea între ele în mod conștient o atenție.
 • În drum spre locul de muncă, în plimbările, în procesul de comunicare cu cineva, încercați să se stabilească în memorie cât mai multe detalii posibil. Seara, încercați să le reproducă toate, inclusiv mici și minore.
 • Pentru dezvoltarea atenției auditive este utilă șederea în locuri zgomotoase, transportul public. Focus pe o singură voce, în general, zumzet. Încercați să o păstrați în focalizare de cel puțin 5-7 minute. Marchează viteza, timbrul, cuvintele, emoțiile vorbitorului, sensul discursului său, încercați să introduceți această persoană dacă nu o vedeți.
 • Utilizați simulatoare online. Acestea sunt programe pentru compilarea anagrame, Tabelul Schulte, viteza de formare, Aplicații pentru diferențele în imagini pentru Găsirea vreme.

Adulții sunt, de asemenea, utile pentru a juca. Potrivit „Snacks”, sah, dame, joc de table, poker.

Sfat util

Formarea mai multe tipuri de atenție simultan. De exemplu, Concentrația de spectator poate fi combinată cu auditivi și atunci când studiază un material nou, puteți instrui în mod eficient sincronizarea laterală. Chiar dacă nu se plâng de attentiveness, expertii considera antrenamente constante și exerciții cu o garanție de productivitate ridicată în viitor. Este dovedit faptul că persoanele care se aplică în mod constant abilitățile de focalizare a căror activitate este strâns asociată cu o concentrație, mai puțin de multe ori suferă de demență în vârstă, ei au riscul de boala Alzheimer.

Salvarea de observare pentru mai mulți ani va contribui la un stil de viață sănătos. Cel mai adesea mers pe jos, se angajeze în acumularea versiuni de efort fizic, somn suficient și murdări înțelept. Minimizarea subliniază – hormoni de stres în primul rând o atenție exacerbat, și apoi în mod semnificativ l plictisitoare, și astfel de frecvente „leagăne“ nu aduc beneficii pentru sănătatea mintală.

Cu semne de slăbire a atenției, împrăștiate, imposibilitatea de a se concentra se referă la specialiștii – nu se angajeze în auto-medicație.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: