Gândire inductivă: caracteristici, soiuri și sfaturi de dezvoltare

Conținutul articolului
  1. Ce este?
  2. Tipuri
  3. Cum se dezvoltă?

Gândire inductivă: caracteristici, soiuri și sfaturi de dezvoltare

De multe ori fiabilitatea investigării situației depinde de modul selectat de gândire. Informațiile pot fi obținute prin trecerea de la analiza obiectelor obiectului studiului ulterior al întregului subiect. Vorbim despre inducție.

Ce este?

Pentru a gândi înseamnă trecerea inductiv de la un caz particular, un fapt separat, la generalizarea, care se bazează pe proprietățile coincidente, obligatoriu pentru toate obiectele studiate. De exemplu, studiile de solubilitate în amoniac, potasiu, calciu, sodiu, sodiu, oamenii de știință cauzate la ideea că toate nitratii se dizolvă bine în apă. gândire inductiv se caracterizează prin trecerea de la o anumită imagine pentru a generaliza faptele și eliminarea normelor generale.

Acest lucru înseamnă că omul a crezut în momentul de urmărire a unor fenomene sau studiul obiectelor caută semne omogene sau modele generale și formează o poziție unică pentru ei. Observațiile ne permit să ajungă la concluzia generală.

plastic metoda inductivă. Mecanismul său are ca scop găsirea unor criterii obiective pentru confirmarea ipotezelor folosind parcele empirice.

proces de gândire inductiv nu este construit pe regulile invenției pentru descoperirile de adevăruri științifice. reflecții inductive sugerează o confirmare a unei concluzii fiabile bazate pe premise, observații specifice. Argumentul final se confirmă prin adevărul ieșirii. Bazat pe generalizarea explicației, teoria este construit.

Metoda este folosită pe scară largă în domeniul științei. La etapa inițială, el poate fi supus cercetării în contrast cu o metodă deductivă care vizează dovada și confirmarea ipotezelor. act mintal inductiv axat pe crearea de noi teorii apărute în timpul studiului de fapte concrete. Informația este descriptiv în natură, ele pot fi comparate.

Citește mai mult  Cât de bine să memoreze informații: Descrierea tehnicilor și metodelor eficiente

Repetați numai pe un proces de gândire inductiv fără utilizarea paralelă a gândirii deductive care nu este recomandată. Cel mai bine este să ajungem la rezultat final, care este obținut printr-un mod deductiv și este confirmat de semne identificate prin inducție.

Utilizarea numai a metodei inductive poate duce la o concluzie falsă. De exemplu, toată lumea știe că zahărul, sifonul și sarea sunt perfect solubili în apă. Aceasta este substanțele în vrac. Ca rezultat, este posibil să se facă o concluzie falsă că toate substanțele libere sunt bine solubile în apă. Nisip – o substanță în vrac, deci este perfect solubilă în apă. Cu toate acestea, nu este.

Tipuri

Există o expresie „Logica femeilor”. A apărut din cauza obiceiului femeilor de a încheia fraze rasă separat pronunțate de cineva. De exemplu, șeful familiei a reproșat soțul / soția că a suspectat supă. Un alt moment a întrebat-o de ce jacheta nu a fost netezită. Bazat pe două comentarii, soția ajunge la concluzia că soțul ei că o amantă rău consideră. Bărbații cred că bine un mod deductiv. Ei percep logica si integritate, si femei – specificul și detalii.

Atunci când predomină inducerea în activitatea mentală, apar concluzii care nu corespund întotdeauna adevărul. Numai utilizarea corectă simultană a metodelor inductive și deductive poate proteja o persoană de patologie într-un proces mental. Tipurile de gândire inductive includ o generalizare, silogism statistică, inducție simplă, un argument de la o analogie, de ieșire aleatoare, prognoză.

  • Generalizarea provine dintr-o condiție separată care duce la o concluzie generală. Exemplu: Fata a placut povestea Valentina Rasputin „foc“. Ea a vrut să studieze toate lucrările scriitorului, pentru că eu sunt sigur că toate lucrările sunt de mare interes în rândul cititorilor.
  • Sillogismul statistic duce la o generalizare la concluzia despre individ. De exemplu, epidemia de gripă a început în sat. Victor – un rezident al acestui sat. În consecință, poate obține o gripă.
  • Inducerea simplă provine dintr-un fundal mic eșantion la concluzia despre o altă persoană. Acest exemplu poate fi dat. Înainte de sosirea oaspeților, sora pune ordine în camera lui. Următoarea vizită a prietenilor încurajează din nou pe sora să curețe apartamentul. Deci, sora este îndepărtată de fiecare dată înainte de a vizita prietenii familiei.
  • Argumentul din analogie implică contabilizarea calităților generale ale mai multor obiecte, urmată de concluzia că lucrurile pot avea și alte proprietăți. De exemplu, pentru lână de oaie înseamnă același lucru ca și pentru o vacă – lapte.
  • Concluzia aleatorie poate fi stabilită ca urmare a raportului dintre două obiecte care indică relația cauzală dintre ele. Confirmați acest link trebuie alte date stabilite. Astfel, studiul alcoolismului de sex masculin a arătat că unele bețivii testate au fost urmărite de către părinți în copilărie de băut. Concluzie: Utilizarea frecventă a băuturilor alcoolice în familie este cauza alcoolismului la bărbați.
  • Predicția precede eșantioane preluate din viața trecută. De exemplu, un familiar a cumpărat un bilet de loterie și a câștigat o mulțime de bani, prin urmare, achiziționând astfel de bilete, pot, de asemenea, să se îmbogățească în mod neașteptat.
Citește mai mult  gândire creativă: caracteristici și dezvoltare

Cum se dezvoltă?

Pentru formarea unui proces de gândire inductiv Este necesar să se dezvolte flexibilitatea gândirii în general. Pentru a face acest lucru, este necesar să extindeți orizonturile, să vă măriți propriul spațiu de locuit. O persoană care gândește o persoană unilaterală nu este capabilă să construiască multe probabilități de dezvoltare a evenimentelor, să explice pe deplin și în mod fiabil orice fenomen.

Formularea concluziilor ar trebui să fie efectuată numai pe baza unor judecăți exacte. Conceptul de adevăr și fiabilitatea informațiilor pot fi formate numai în obținerea de concluzii concretizată. În acest scop, trebuie să contactați cunoștințe noi învățate din cărți citite. Citirea se dezvoltă activitatea mentală a unui individ care construiește mental circuitul interdependente a informațiilor obținute, vine la rezultatul corect. Soluția de sarcini logice și matematice vă permite să tren în același timp inductive și deductive modalități de reflecție.

Capacitatea de a utiliza două metode în agregatul dă o persoană pentru a distinge întotdeauna presupuneri adevărate și false, făcând concluzii fiabile.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: