Labilitate: concept, caracteristici, cauze de apariție și metode de tratament

Labilitate: concept, caracteristici, cauze de apariție și metode de tratament

Cunoașterea unor stări psihologice (abateri, încălcări) este extrem de important pentru orice persoană. Ea se aplică pe deplin această stare ca labilitate. Este mai puțin cunoscut decât depresia sau nevroze, dar nu mai puțin periculos.

Conceptul și caracteristicile

În psihologie, termenul „labilitate psihică“ are înțelesuri diferite decât cele în fiziologie. Acest lucru nu mai este numărul de semnale electrice transmise de către fibrele nervoase, dar rata de apariție a procesului mentale, plus viteza de comutare între ele. În orice caz, se acordă o atenție nu numai la nivelul de labilitatea la un anumit punct, dar, de asemenea, pe diferențele de acest nivel în diferite situații.

În general, în știință, labilitate sunt înțelese ca:

 • Mobilitate sau mobilitate (într-o situație normală)+
 • Instabilitate (cu manifestări patologice)+
 • Variabilitate (dinamica anumitor procese).

Deoarece toate procesele biologice din organism sunt controlate de sistemul nervos, atunci în cele din urmă labilitatea totală este legată de ea. Acest lucru se aplică și la frecvența fluctuațiilor cardiace, precum și la numărul de respirații, și la temperatura corpului. Nu mai există nici un discurs despre starea de spirit. Prin urmare, există o legătură directă între severitatea variabilității și riscul de patologii. Multe anomalii psihologice și mentale pot fi ajustate cu atenție atenția asupra stării sistemului nervos vegetativ. Este mult mai devreme decât creierul, arată intensitatea stresului. Activitățile organismelor și sistemelor principale sunt activate, începe utilizarea rezervelor interne. Numai în cazul în care situația intensă continuă pentru o lungă perioadă de timp, sistemul nervos central este conectat.

Este important să se înțeleagă că granițele „normale“ și „anormal“ labilitatea în timpul unei persoane sunt în continuă schimbare. Contează și vârsta și frecvența situațiilor stresante.

De multe ori scrie că labilitatea psihicului este unic negativ. Acest lucru nu este cazul, deoarece această proprietate a unei persoane vă permite să se adapteze la o setare în schimbare, comutator. Nici o posibilitate de mobilizare mentală, respingerea de a reconfigura comportamentul lor provoacă cel puțin un rău mai mic decât instabilitatea. Într-o psihică normală trebuie să existe ambele puncte care se manifestă numai în cazul în care sunt adecvate. Dificultățile și problemele sunt asociate cu un grad excesiv de ambele state. a crescut înseamnă, de obicei labilitate că o persoană are un anumit tip de temperament. Cholericele diferă în nivelul fiziologic al unei rate crescute de reacție emoțională.

Destul de des, instabilitatea dispoziției este asociată cu:

 • Statele nevrotice+
 • leziuni mentale în perioada copilăriei+
 • Precedând situația traumatică a conținutului similar+
 • Nerobilitatea omului la anumite schimbări sociale, șocuri furtunoase în societate.

Este important să înțelegem că labilității poate fi, de asemenea, provocate de factori pur fiziologice:

 • tulburarea creierului organic din cauza rănirii+
 • Otrăvind substanțele psihoactive și narcotice+
 • neoplasme maligne+
 • Patologii vasculare.

  Prin urmare, definiția cauzelor reale de labilitate anormale este foarte importantă. În primul rând, va trebui să verificați și, dacă este posibil, să excludeți factorii fiziologici. stări patologice grele de multe ori trebuie să fie eliminate în instituțiile staționare. Tulburarea de personalitate organică (așa-numitul sindrom astemic) este însoțit de diferite manifestări negative, inclusiv oboseală rapidă, sensibilitate crescută, activitate redusă și amețeli. În orice caz, schimbarea rapidă a schimbărilor patologice și „normale normale” au caracteristici comune (semne).

  Cu manifestări ascuțite și nejustificate de emoții, chiar și la copii și adolescenți, este necesar să se folosească ajutorul profesioniștilor. Nu cred că totul merge de la sine. Chiar dacă nu este în patologii (indicate mai sus sau altora), vă puteți teme de formarea unui tip de personalitate labilă. Persoanele referitoare la acestea sunt bine recunoscute: starea de spirit se schimbă de la factorii minorității. Deci, lovind ploaia, fără a avea timp să intre în autobuz sau să spargă paharul, astfel de personalități se încadrează în deznădăjduire profundă sau să-și distrugă iritarea pe alții.

  Psihoterapeuții și alți specialiști știu exact: în procesul de testare elementară, oamenii cu o persoană labilă pot schimba starea de spirit inconsecvent literalmente pe minut. Aceasta implică:

  • Creșterea flarei+
  • Potențial de conflict impresionant+
  • Slăbiciune de auto-ajustare+
  • Tendința la atacurile isterice.

  Clasificarea deviației de caractere dezvoltată de personalitate se aplică în principal copiilor. Ele sunt caracterizate ca fiind instabile din punct de vedere emoțional și imprevizibile în comportamentul lor. Suficient pentru ca cineva „nu a arătat așa”, astfel încât agresiunea sau declinul profund al credinței. Pe de altă parte, complet minore cum ar fi lauda poate fi ușor de folosit pentru a manipula astfel de copii. Ambele extreme trebuie să fie inversate înainte de a avea timp pentru a provoca consecințe negative.

  Soiuri

  Cea mai caracteristică generală a arată labilitate că dezintegrează la un număr de opțiuni. Astfel, caracterul accentuării labilă la copii si adolescenta este adesea însoțită de infantilism și / sau să le deghizată. O parte dintre specialiști consideră că infantilismul este un fel de bază pentru formarea diferitelor psihopatie și a altor abateri. Ca urmare a unor studii psihiatrice perene, a fost posibil să se demonstreze că labilitatea emoțională, în multe cazuri, este însoțită de reacții paradoxale, acțiuni nemotivați. După ce jignit de cineva într-o ocazie neînsemnate, persoana care se luptă cu atacul de râs isteric, sau, dimpotrivă, atunci când are loc un eveniment, fără îndoială, plin de bucurie, lacrimi curg râu.

  Împreună cu emoțională, se observă procese psihomotorii caracteristice. Deci, în momentul bucuriei furtunoase există întotdeauna o emoție cu motor. Dacă starea de spirit se deteriorează, activitatea este redusă brusc, până la reticența completă de a face orice. Labilitatea psiho-emoțională generează aproape inevitabil:

  • Impresiune îmbunătățită+
  • frivolitate+
  • Mystera+
  • Sensibilitate ridicată la critica altora+
  • Excuzarea incontrolabilă.

  Tipul de accentuare a caracterelor afectate ar trebui să fie clar distins prin dabilita în propriul său simț al cuvântului. O caracteristică a unei astfel de accentuări este o compensație destul de mare pentru caracteristicile negative ale proprietăților pozitive. Dar, în același timp, persoana este înclinată spre încrederea nelimitată a diferitelor tipuri de autorități, indiferent dacă există anumite personalități, împrejurimi directe, doctrinelor filosofice, religioase și politice, judecăți plăcute. Ceea ce este important, răcirea spre toate acestea (adesea cu tranziția la poziții opuse) poate să apară foarte ușor și chiar în mod repetat. Nu este greu de înțeles ce consecințe provoacă o astfel de inconsecvență.

  Cu o accentuare labilă din starea emoțională actuală, aproape toate depinde. Uneori nu este posibil să adormi, apetitul dispare, o dorință neașteptată de singurătate sau să rămână în companiile zgomotoase. Oamenii cu o astfel de accentuare pot avea atașamente emoționale profunde și lungi, formează familii puternice și pot fi prieteni cu cineva decenii. În același timp, depinde mult de pregătirea altor oameni de a se ridica cu certuri frecvente și ciudate. Persoanele cu o astfel de abatere a caracterului sunt extrem de greu de transferat separarea de cei care sunt legați de cine sunt de două ori și au triplat este mai greu să transfere critica și evaluările negative din obiectul pasiunii lor.

  În plus, merită să spunem despre labilitatea intelectuală (care este adesea uitată, reducând totul într-o sferă pur emoțională). Această proprietate a psihic vă permite să reciclați un număr mare de fapte, evenimente, judecăți, observații. O astfel de reciclare are loc subconștient. Indicații intelectuali labili pot:

  • Comutați prompt de la o sursă de informații la alta și înapoi+
  • Procesați simultan informații diferite în caracter+
  • Comutați instantaneu între sarcini individuale, chiar dacă conținutul lor nu este conectat sau chiar opus.

  Această parte a labilității pentru prima dată a transformat atenția psihologilor numai în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Accelerarea gigantului de ritm de viață a făcut-o singura posibilă opțiune de adaptare a oamenilor în lumea modernă. Oamenii din punct de vedere intelectual pot, de exemplu, în timpul unei călătorii în transport, se gândesc la raportul viitoare la întâlnire, fără a uita unde au nevoie să transpară unde să meargă așa mai departe. Solicită, zgomot, conversații nu distrage atenția de la rezolvarea unor astfel de sarcini.

  Trebuie avut în vedere faptul că vorbim despre dispozitiv de calitate, și nu despre comutarea haotic simplu.

  Simptome și diagnostice

  Devenind familiarizat cu impactul negativ al labilității emoționale asupra vieții de zi cu zi, nu este greu de înțeles – diagnosticarea în timp util unei astfel de deviații la copii este extrem de importantă. Numai ajustarea cu promptitudine comportamentul, este posibil să se mărească nivelul de socializare și pentru a evita problemele ulterioare. Cea mai mare dificultate, cu toate acestea, este asociat cu lipsa de până la 10-12 de ani de anomalii specifice. Chiar și psihologi cu experiență uitam de joc sau pentru comunicarea de zi cu zi, este greu să scoată în evidență câteva semne suspecte. Dar puteți să acorde o atenție la astfel de factor de risc a, ca boli ale diferitelor organe ale corpului, provocate de microorganisme condiționat patologice.

  Localizarea focalizarea infecțioase a valorilor nu are: Acestea pot fi patologie pulmonară și tulburări ale sistemului musculo-scheletice și eșecuri în digestie și abaterilor în activitatea ficatului, glandele secreției interne. Uneori alte patologii pot provoca, de asemenea, schimbări negative psihologice. În acest caz, caracteristica generală este că bolile trec să fie relativ ușor, dar sunt întârziate și pot reveni rapid. Studiile care vor clarifica rolul și semnificația fiecărui sindrom pentru formarea labilității sunt încă departe. Dar este deja clar că acestea acționează în cazul în care nu cauza directă a abaterilor, atunci fundal.

  Severitatea manifestările labilităților la adolescenți este mai mare decât la copii. Acest lucru se datorează unui psihic mai dezvoltat și diferențiat, care, pentru un număr de proprietăți este deja apropie psihicul adulților. Dar psihologii trebuie să depășească o altă dificultate: între 12 și 17 de ani, și, uneori, un pic mai târziu, instabilitate emoțională apare în aproape fiecare caz. Aici părinții, rudele în vârstă, colegii de clasă și toți cei care comunica cu adolescenții cu probleme pot fi de neprețuit. Primul semn, care permite să vorbim despre plierea labilitate, este o schimbare prea frecventă și extrem de cool starea de spirit, fără un motiv bun.

  O evaluare școlară ușor redusă, o evaluare negativă de către colegii (a spus prin trecerea) și altele asemenea evenimente pot agrava starea de spirit pentru o lungă perioadă de timp. Dar, în același timp, de aprobare suficient de exclamare, astfel încât acesta îmbunătățit pentru o lungă perioadă de timp. De multe ori instabil în planul emoțional al adolescenților „până lumină“, de cei sau alte hobby-uri, dar, de asemenea, rapid pot fi dezamăgiți în ele. Un alt semn – passionateness executanți populare, figuri creative. Această pasiune poate ajunge la imprudență.

  Toate manifestările similare văd cea mai ușoară cale doar în familie, la școală. Prin urmare, ei dețin un rol decisiv în diagnosticul precoce. Psihologii calificați intervievează în mod necesar tuturor pentru a confirma sau respinge ipoteza de labilitate emoțională. Adolescenții predispuși la ei bine simt în familie, dacă sunt înconjurați de atenție, apreciați. Dar, cu setarea nefavorabilă, este necesar să se teamă de procesul de aspirație simplă pentru independență în respingerea durabilă a tuturor rudelor.

  Labilitatea minorilor elimină aproape complet cererile de conducere atât în ​​cercul formal, cât și într-un cerc informal de comunicare. Acest tip de personalitate are alte manifestări caracteristice:

  • Înțelegerea clară a instabilității sale emoționale și a problemelor conexe+
  • dorința de a le oferi altora fără un cardinal „alterare“, fără ajustare sub al cărui aviz+
  • Capacitatea de a înțelege ce cred alți oameni despre ei (de la primele secunde de comunicare)+
  • răspuns adecvat la această atitudine (neapărat afișată în mod deschis).

  Uneori, labilitate se împletește cu o accentuare exteroid. În același timp, un anumit grad de egocentrism se manifestă, dar demonstrația subliniată a acțiunilor este exclusă. Salvați capacitatea de a empatiza cu alte persoane și emoțional atașate acestora. Spre deosebire de o natură pur isteric, nu există nici un aventurism sofisticat, energic, dorința de a acorde o atenție pentru a se. În loc de reclamații cu privire la exclusivitatea, visele sunt tipice de pace și pace (inclusiv pentru prietenii lor, în apropierea-cerc).

  Trebuie remarcat faptul că tipul de personalitate labilă poate avea, de asemenea, o nuanță cicloida. Particularitatea unei astfel de reliefare este, după cum rezultă din numele său, în picături ciclice de starea de spirit. Ca urmare a unor studii speciale, alte abateri de la norma pot fi identificate, deși ele sunt relativ rare. Presupunând că prezența labilității la adulți pot fi încă concomitente în circumstanțe concomitente:

  • Lipsa de atentie+
  • șocuri mentale puternice+
  • Pe termen lung și / sau eșecuri de viață foarte grave+
  • defecte de învățământ Instalat+
  • influențe stresante sistematice.

  Diagnostice au nevoie pentru a colecta informații și despre:

  • Modificări de fond hormonal+
  • AVITAMINOZA+
  • sosire insuficientă sau în exces de oligoelemente importante pentru sistemul nervos.

  Relația cu alte persoane

  După ce a înțeles cu trăsături comune și cu semne caracteristice ale labilitate, trebuie să găsiți acum afară: cum să se comporte oamenii care sunt din jur oameni care sunt predispuse la aceasta, care erori nu pot fi permise. Emoțional personalități instabile se poate scufunda într-un fel de depresie și, uneori, chiar și exprima gândurile de sinucidere. Dar această stare de spirit negativa trece repede, și anxietate ridice încă o dată nedorit.

  De asemenea, nu este în valoare percepe comportamentul unui om labil ca o manifestare de promovare sau de proastă educație: „Pentru a te menține în mâinile“ și „a dezvolta auto-control“ este posibil extrem de rar. Dar de gândire din linia sa de comportament care ar trebui să fie cât mai corect posibil, este foarte important.

  Este important să înțelegem că personalitatea labilă la adulți este de obicei un unemploying, poate „exploda“ de la orice grosolănie și chiar doar de la critici. În familii, crescute autoritarism și forța de tracțiune pentru scandalurile sunt, de asemenea, probabil. Tot ceea ce rămâne este de a arăta prietenos. Este necesar să se evite furia de răspuns și de furie, deoarece se va agrava doar cazul. Se recomandă, de asemenea, pentru a elimina conversații pe teme neplăcute în cunoștință de cauză și provocatoare, nu merg la persoane fizice.

  Cauze de apariție

  Rădăcina cauze de stabilitate limitată a sistemului nervos și psihicului poate deveni:

  • Stres+
  • defecte organice ale creierului si alte patologii neurologice+
  • Psychosia și psihopatia+
  • demenţă+
  • Erori în exemplul de creștere și rea a părinților, copiii mai mari.

  Metode de tratament și de prevenire

  Numai profesioniștii pot ridica tratament! Combaterea labilicity din cauza suprasolicitării emoționale este realizată de psihologi. În cazuri mai grave, medicamentele sunt prescrise linistitor, uneori, tranchilizante sau antidepresive. Este necesar să pacienții învățam cu o reacție consistentă fără conflicte, atenția tren și calitățile volitive. Prevenirea include:

  • Normalizarea relațiilor în familie+
  • tratament în timp util și plin de boli somatice+
  • Excepție de exemple imitații proaste+
  • stres Minimizarea, îndepărtarea tensiunii emoționale.

  Sfaturi de psihologi

  Specialiștii în domeniul psihologiei recomanda întotdeauna realizarea unei examinări aprofundate cu suspiciune de labilitate. somn foarte important sănătos și nutriție normală, masaj de relaxare, mersul pe jos în aer liber. Orice auto-tratament este inacceptabil, chiar dacă diagnosticul este confirmat cu exactitate. Din exterior din jur foarte importantness și atenție. În același timp, ei trebuie să se debaraseze și fals „umanism“, întorcându-se spre ajutor cu promptitudine.

  Ce este labilitate emoțională, uite în următorul videoclip.

  Evaluează articolul
  ( Încă nu există evaluări )
  Adaugă comentarii

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: