Prezentare Etape Stresul

Prezentare Etape Stresul

ritmul modern de viață contribuie la schimbarea rapidă în condiții de viață. Stresul este considerat capacitatea organismului de a răspunde la un stimul intensiv și să se adapteze la circumstanțele în schimbare. Reacția la situația de stres are unele modele. Experții alocă 3 etape care înlocuiesc în mod reciproc. Aceasta este o etapă de alarmă, perioada de rezistenta si faza de epuizare.

Descrierea primei etape

În psihologia se obișnuiește să se utilizeze clasificarea dezvoltat de către om de știință canadian Hans Selleg. El a numit răspunsul inițial al unei persoane la momentul situației stresante a alarmei. În acest stadiu, anxietatea prevalează asupra altor sentimente. Există o pregătire a corpului pentru a proteja sau a alerga.

Etapa de alarmă este o stare de excitație atunci când corpul atinge stresul. La etapa inițială există o adaptare a corpului la noi condiții într-o atmosferă tensionată. Reacția la alarmă începe cu mobilizarea tuturor funcțiilor de protecție.

Prima etapă se caracterizează prin consolidarea sistemelor vitale: atenția și memoria se îmbunătățesc, nivelurile de percepție, atingerea, gândirea gândirii. Un număr mare de hormoni sunt atrași în sânge pentru a stabiliza starea generală. Cei mai mulți au o manifestare de agresiune și furie, iritație crescută, somn neliniștit, depresie. Subiectul încetează să-și controleze gândurile și acțiunile.

Cele mai vechi semne care mărturisesc la apariția sindromului de stres sunt semnale psihosomatice. O persoană poate să atingă periodic mâinile de pe masă sau pe picioare pe podea. Unii încep să tremure genunchi sau mâini. Cineva mușcă periodic buzele, ridlează nasul, adesea netezi saliva.

Spasmele asemănătoare cu bifaturi, buzele întinde într-un zâmbet. Mulți au dificultatea respirației și a transpirației excesive.

Cel mai rapid răspuns la manifestarea statului stresant este fumatul inconștient. Numărul de țigări, care utilizează zilnic fumatul, dublează. Unii încep să abuzeze de băuturi alcoolice. Cineva are o dorință de a accelera în mod constant sau de păr vânt, lipind sau de a înghiți butonul de sus pe haine, răsuciți-l. Unele schimbări marcate în mers.

Subiectul este deranjat de pofta de mancare, auto-controlul este slăbit, capacitatea de a urmări gândurile și acțiunile lor se pierde. Omul este confuz. Sentimentul de anxietate constantă și în creștere îl conduce de panica la impasibilă: persoane fizice și emoționale active, se închide în sine, și calm – se arată flare și agresivitate + unii refuză complet să primească alimente, altele – incep sa manance chiar mai mult. Mulți dispar rău la gospodăriile lor, permițând trucuri brute către cei dragi, de multe ori îi insulți.

Citește mai mult  Cum de a determina temperamentul copilului?

În această perioadă, rezervele interne ale organismului, care începe să funcționeze cu tensiune ridicată. Individul este în căutarea de modalități de a rezolva problema și se descurcă bine cu sarcina atins pe ea. În acest stadiu de dezvoltare a stresului, o persoană poate gândi rapid, ia deciziile corecte și să facă acțiunile necesare. Forțele sunt încă cheltuite din punct de vedere economic.

Dacă în această fază estompeaza de proces, apoi tempereze, și nu distruge o persoană. Mobilizarea tuturor forțelor pentru a elimina rezistenta la stres problema crește. Uneori, manifestarea unei reacții naturale sub forma unei lupte sau o altă acțiune elimină complet personalitatea din starea stresantă. Dacă soluția este întârziată, apoi următoarea etapă de dezvoltare a stresului vine.

Totul despre a doua etapă

După terminarea primei etape, forțele de protecție ale corpului are loc. Sindromul totală de adaptare în acest stadiu se datorează emisiei crescute de hormoni de stres de către un subiect, capacitatea unui organism viu de a se adapta la atmosfera modificată și mobilizarea resurselor interne.

În clasificarea lui Hans Selre, etapa a doua este indicat ca etapa de rezistenta (rezistenta). Caracteristica acestei perioade se reduce la adaptarea existenței unui individ în situația actuală și rezistența la ea. În acest moment există un nivel ridicat de entuziasm fiziologic al persoanei.

A doua fază se caracterizează printr-o scădere a manifestărilor psihologice ale stresului. Subiectul care se adaptează la schimbare este normalizat prin parametrii derivați din echilibru și de sub control, în prima etapă a rezistenței la dezechilibru. New Tide de forță plictisește iritabilitatea și starea de depresie. Nivelul de anxietate, agresivitate și emoție scade. Mobilizarea tuturor sistemelor organismului are loc.

Includerea mecanismelor de adaptare contribuie la normalizarea stării generale. Voioșie și adecvarea. Corpul funcționează într-un mod relativ calm. În acest moment, este foarte important să se găsească motivația de a face cu problema urgentă.

Odată cu încetarea situației stresante, toate funcțiile corpului sunt restaurate treptat. Omul simte devastarea și oboseala. Poate că are somnolență.

Cu o lipsă de resurse interne, deteriorarea bunăstării. Adesea, influența stresorului se manifestă din nou. În astfel de circumstanțe, fundalul emoțional scade. O persoană poate cădea în deznădăjduire sau poate fi panică. Individul cu un tip slab de sistem nervos este dificil de a face față creșterii temerilor și entuziasmului. Corpul funcționează în cadrul capabilităților sale. Procesul de adaptare necesită o tensiune puternică de sfere fizice și emoționale, deoarece mecanismul dispozitivului nu funcționează.

Citește mai mult  Totul despre fetele deprimat

Dacă se continuă situația de stres, iar organismul nu mai poate suporta stadiul de rezistență, atunci următoarea etapă vine.

Caracteristicile celei de-a treia etape

Psihologii acordă atenție semnalelor care indică tranziția unui stat de stres de la un nivel moderat la un nivel mai puternic:

  • Includerea unei poziții defensive a subiectului cel mai adesea se întâmplă cu publicul sau convingerea care duce la subestimarea autoevaluării și provocării+
  • Minimizarea concentrației de atenție duce adesea la soluții eronate, nămoluri sau făcute eronate+
  • Pierderea calităților de afaceri contribuie la apariția unor dificultăți la realizarea de acțiuni concepute+
  • O atitudine arogantă și respingătoare față de alte persoane poate apărea din cauza interpretării oricărui dezacord ca o încercare de a umilia demnitatea și de a scutura autoritatea unei persoane care se află în situația stresantă.

În cazul stresorului, apare următoarea fază, caracterizată prin epuizarea sistemului nervos. Activitatea sporită a corpului duce la pierderea rezistenței sale. În lupta împotriva primejdiei, resursele interne ale persoanei epuizate. Individul simte propria sa impotență și lipsă de speranță. Este stăpânită de Tosca. Pentru a atinge scopul puterii începe să cheltuiască neeconomic. A treia etapă poate duce la dezvoltarea deformărilor personale și tulburărilor mintale.

Dacă o persoană se obișnuiește cu o nouă atmosferă, dar organismul este dificil de adaptat la alte condiții, apar schimbări în starea mentală a personalității. Subiectul nu poate face față factorilor provocați de tulburare. După o încercare nereușită de a adapta individul pierde forțele fizice. Vine epuizarea corpului, care dobândește vulnerabilitatea față de bolile și chiar moartea. Această fază trece prin 2 etape:

  • Tulburarea ajută la reducerea performanțelor, apariția dificultăților în găsirea unei ieșiri din circumstanțe, imposibilitatea unei evaluări adecvate a situației și luării deciziilor, înlocuind gândirea creativă prin simpla repetare a algoritmilor de acțiune+
  • Destruction conduce la inhibarea și descărcarea de gestiune, ca urmare a cărui personalitate este dificil să se concentreze pe punctele importante și în esența conversații sau de afaceri.
Citește mai mult  Anthropobia: tipuri și metode de tratament

Ca urmare, o persoană nu poate găsi un loc, acționează în mod aleatoriu și face acțiuni necugetate. Reacțiile la situația stresantă sunt individuale.

Gradul de manifestare a acestora depinde de caracteristicile individului. Mulți du-te la ei înșiși și tăcut. Acestea sunt caracterizate de închidere și obscuritate. În altele, dimpotrivă, crește activitatea de vorbire.

Entuziasmul emoțional poate duce la defecțiuni inadecvate. Uneori percepția înconjurătoare. Subiectul poate căuta dezavantaje din interlocutorii săi, disputele fără sens cu ei.

A treia etapă este ca prima etapă: o persoană care reia un sentiment de anxietate, un complex de vinovăție este în curs de dezvoltare, depresia este în curs de dezvoltare din nou. Un moment distinctiv este că în a treia etapă, subiectul își pierde capacitatea de a mobiliza forțele lor. Individuale pot urmări breakies, atacuri de panică nervos. De multe ori el cufundat în depresie profundă. Aceasta conduce la apariția unor tulburări somatice, apariția unor boli grave.

In cele 3 etape, imunitate este sensibil redus, suferea sistemului cardiovascular, boli ale tractului gastrointestinal apar, Elevii se extind, apare erupție pe piele și ridurile, starea părului, unghiilor și a pielii este mai rău. Modificări ale corpului sunt numite excitație fizică. Cele mai comune simptome sunt dureri de cap, tensiune la baza gâtului, disconfort în domeniul epigastru și constipație cronică.

Odată cu continuarea impactului stresorului, demoralizarea completă apare adesea. Subiectul este smerit cu înfrângere, arată indisciencement. El nu mai vrea să-și rezolve problemele. om ruinat.

La etapa de epuizare, dinamica de stres se distinge prin ireversibilitatea. Fără nici o asistență persoană nu poate face. El are nevoie să apeleze la un psiholog sau psihoterapeut. Terapia complexă include suport psihologic, primirea de medicamente sedative, schimbarea rutina zilei si stilul de viata.

Unii dintre cei mai buni asistenți în lupta împotriva factorii de stres sunt plimbările zilnice în aer curat și efortului fizic.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: