SHOPOGOLISM: Ce este și cum să scapi de ea?

SHOPOGOLISM: Ce este și cum să scapi de ea?

O persoană evoluează, schimbări, și împreună cu el tulburări psihice. Una dintre cele mai recente plătite în cărțile de referință ale psihiatrilor a fost shopogolism. Inofensivi la prima vedere – du-te la cumpărături și cumpărături – capabil să disperseze viața unei persoane, cei dragi, să fie de nerecunoscut pentru a schimba personalitatea lui.

General

În limba de medici și oameni de știință, shopogolism este numit frumos cuvântul Onomania. Aceasta este definiția cuvintelor grecești „Onius“ – „de vânzare“ și „mania“ – „nebunie“. Astfel, problema este o dorință irațională de netrecut pentru a cumpăra cel puțin ceva. În același timp, shopaholic nu este întrebat despre fezabilitatea de cumpărare, necesitatea ei, el dă plăcere procesul de cumpărături în sine. emoții pozitive, care sunt însoțite de, devin un fel de drog, dependență se dezvoltă de la ei.

Ca un termen medical, definiția „Onomania“ a fost pentru prima dată în istorie propusă în secolul XIX un psihiatru din Germania Emil mai departe, care cu colegii a atras mai întâi atenția asupra comportamentului ciudat al unor oameni în centre comerciale și magazine. Psihiatrii din întreaga lume au fost de acord că shopogolism – o încălcare a psihicului, Și doar reprezentanți ai Asociației Americane de Psihiatrie au refuzat mult timp să recunoască pasiunea dureroasă excesivă pentru cumpărături cu boli. Și numai în 2009, medicii americani a recunoscut că în primul rând comportamentul magazin folika este identic cu comportamentul pacienților cu semne maniaci.

Statisticile spun că, odată cu dezvoltarea de centre comerciale mari și magazine mari, magazin de spumă a dobândit aproape epidemie. Numai în Germania, aproximativ un milion de oameni sufera de onomania, în SUA există aproximativ 13 milioane de astfel de oameni, în Marea Britanie există aproximativ 700 de mii de oameni, în Italia, Spania și Scoția până la 40% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani , suferă de una sau alta forma Onomania. Iar numărul de shopaholici crește, pentru că acum nu este necesar să mergem la magazin pentru a obține plăcere de la achiziții, este suficient să comandați toate pe internet.

Consecințele shopogolism sunt foarte asemănătoare cu consecințele alcoolismului, dependenta de droguri, joc. Și acest lucru înseamnă că Onomania nu poate fi considerată un obicei dăunător – aceasta este o tulburare mentală. Iată doar câteva consecințe comune față de tracțiunea irepresibilă pentru a cumpăra:

 • Datorii uriașe personale și familiale (salariu pentru o lună pot pleca în zile)+
 • Infracțiunea legii este de a stoca furtul, frauda, ​​extorcarea, prostituția, deoarece Shopaholic este în căutarea de resurse pentru achiziții gata pentru tot, ca persoană de băut – de dragul unui pahar de alcool și dependent de droguri – pentru De exemplu de doză de substanță dramatică+
 • Divorțe, dezintegrarea familiilor, neplăcerile personale și singurătatea – și psihologia aici este neputincioasă.

Schopaholismul progresează rapid, iar pauzele dintre atacuri devin mai scurte, iar atacurile în sine sunt mai puternice. Mai devreme sau mai târziu, o persoană apare afecțiuni psihosomatice, boli mintale – depresie, nevroză.

Sociologii și medicii au observat că focarele pandemice ale Onomaniei sunt fixate în perioadele de acțiuni și vânzări festive. Datorită loviturii insurmontabile la achiziții, casa lui pentru datorii a trebuit să lase soția faimosului jucător de fotbal David Beckham Victoria. Singerul Britney Spears a devenit un Shopaholic, fugind de depresie, în care au căzut în timpul tratamentului dependenței narcotice. Achizițiile a ajutat-o ​​să ridice starea de spirit. Dar nu fără. datorii mari s-au format foarte curând, Britney a primit o cădere nervoasă grea și din nou a căzut într-un spital de psihiatrie.

Actrita Cameron Diaz – Shopaholic cu experienta, ea aduce cumpărături acasă și nu chiar numeroase pachete despacheta. Nu este nevoie de acest lucru – se obține plăcerea procesului. Ziar magnatul William Heurst, care a murit în 1951, a suferit de onomania severă – el a cumpărat lucruri perfect inutile. Vârful a fost achiziționarea de „de dor“ a mănăstirii spaniol din secolul X în Segovia pentru 40 de mii de dolari. Pentru a livra achiziționarea magnatului, a trebuit să demontați mănăstirea de pe pietre, le-a numărat și trimite Hearst la o ramură de cale ferată special construit.

Citește mai mult  Care este diferența de simpatie de dragoste?

Shopogolism mai des femeile suferă, în timp ce vârsta nu contează. Particularitatea acestei încălcări mintale este că shopholicii înșiși recunosc cu mândrie în slăbiciunea lor, ei se fac victime de dependență și să demonstreze cu ușurință dependența înconjurării. Alcoolicii și dependenții de droguri, trebuie să recunoașteți, în demonstrarea dependențelor noastre mai modeste.

Cauzele apariției

Motivele care pot duce la o atitudine nesănătoasă la cumpărături sunt numeroase. Medicii cred că piatra de temelie a dependenței de acest tip este deficitul de atenție, sentimentul de singurătate, nefolosit de orice goliciune interioară. Shopaholics are nevoie de dragoste și recunoaștere în implementare. Un alt motiv comun pentru a indica specialiștii germani este starea depresiei. În ea, o persoană poate să se îndoaie în virtutea diferitelor circumstanțe de viață. Și la un moment dat poate părea că achiziția dă sentimentul de fericire iluzorie, așa că este necesar de personalități depresive.

Printre alte motive, care de la un cumpărător obișnuit fac un obsedat folics magazin „fără frâne“, puteți apela mai mulți factori.

 • Nivelul redus de auto-control. Fraging de personalitate de multe ori nu știu cum să stați la momentul potrivit.
 • Nevoia de stropi adrenalina. Acest hormon produce o dependență chimică reală, iar cel mai adesea persoană „capturi“ adrenalina, cu atât mai mare nevoia de. Achiziția este mini-stres, și este, de asemenea, însoțită de un nivel crescut al anumitor hormoni.
 • Iluzia atotputerniciei și putere. Vă rugăm să rețineți modul în care Shopaholics aleg achizițiile – acestea nu sunt luați doar lucruri, pe care le iau lucruri care pot fi simboluri de putere condiționale. În plus, în momentul cumpărării, vânzătorii aparține cumpărătorului util, lauda-l, respect și flatte – într-un astfel de mediu este ușor să se simtă ca o persoană mai importantă.
 • Iluzia de libertate. privințe Schopaholic însuși, el are o iluzie de alegere, libertatea de alegere. Este deosebit de frumos atunci când el nu devine ceea ce este necesar, dar faptul că „a vrut doar“.

Cerințe preliminare care duc la dezvoltarea onomania sunt, de asemenea, numeroase. Acestea sunt caracteristicile educației în copilărie, și relațiile cu colegii din adolescență, și experiența personală a relațiilor de dragoste. Destul de des oamenii Shopaholic devin oameni ai căror părinți au salvat pe toată lumea – astfel încât acestea să rupă stereotipurile personale, și instalații incorecte împrumutate de la tineri care „haine la moda te face mai popular și bun venit“, „Bani rezolva totul“, vă permit să compenseze eșecurile în viața personală, childlessness, cariera invalid.

Factorul social nu trebuie remarcat – impunem literalmente o plecare: Publicitate, promoții, vânzări și reduceri pentru impresionarea și în felul nostru de oameni nefericiți cu un vid interior mare – aceasta este o sudoare și pentru antreprenori – doar o modalitate de îmbogățire. Publicitatea acționează obsesiv asupra psihicului, îndreptându-se că nu numai că achiziția va face o persoană mai fericită, mai reușită, să-i dea statutul, dar și dictează și formează gusturile. Aceasta este o manipulare masivă, dar mulți nu sunt conștienți de adevărul simplu – conștiința noastră manipulează nemilos. Publicitatea promite să îmbunătățească bunăstarea, viața, aspectul, succesul și recunoașterea. Este doar un singur lucru – cumpara, iar toate problemele vor fi rezolvate.

Acest lucru lasă amprenta în subconștient și, în unele cazuri, duce la faptul că nevoia patologică de a „rezolva probleme” se dezvoltă în acest fel.

Simptome

Cum de a distinge un Shopaholic de la un iubitor de cumpărături convențional – întrebarea este evidentă și previzibilă. Nu este dificil de a face acest lucru, pentru că o persoană dependentă este caracterizată prin acțiuni maniaci. poate Shopaholic:

 • Du-te la magazin la fel ca acesta, fără scop, fără o dorință clară formulată de a cumpăra ceva concret+
 • Schopaholik petrece mult timp în magazin până când examinează, va încerca, nu se umflă majoritatea bunurilor de mai sus, nu se va calma+
 • Când se face alegerea, adevăratul Shopaholic nu va putea răspunde la întrebarea pentru care motiv, prin care criterii au ales ceea ce a ales, pur și simplu nu are un motiv unic bun pentru această alegere+
 • Onomanana poate cu mare interes pentru a studia revistele de moda pentru o lungă perioadă de timp, în timp ce o persoană obișnuită este suficientă pentru a vedea rapid aceste ediții+
 • Persoana dependentă după ceas de cumpărare poate chiar și timp de mai multe zile pentru a discuta despre achiziționarea acestora cu alte persoane+
 • Dacă nu există posibilitatea de a merge la magazin sau de a face o achiziție, dependentă intră în starea depresivă, caracterizată în apatia principală – totul își pierde semnificația, nimic nu este interesant+
 • Dependentul de cumpărături nu știe cum să economisească bani, uneori etichetează bani până la ultimul penny, fără a gândi cum să trăiască.
Citește mai mult  Cum să-i spui unui tip pe care o facem?

După ziua de cumpărare, când euforia trece, magazinul poate regreta cumpărarea, îmi pare rău pentru banii cheltuiți pentru achiziția inutilă, închideți că nu mai există. Dar nevoia de adrenalină din nou se face din nou simțită, iar el este din nou realizat de ciclul de cumpărături într-un stat care amintește de trans. Atunci când consecințele negative vin – datorii, divort, condamnare, respingerea de aproape, dependente începe să semne de încercare de distrugere a individului. Ea curge în agresiune, care este înlocuit cu apatine, somnul este perturbat, există probleme cu tensiunea arterială, dureri de cap, tulburări de somn, si idei obsesive, halucinații sunt posibile.

  Onomana este diferit, dar separarea este foarte condiționat. Definitivă a istoriei, în orice tip va fi una – singuratatea, boala, dependența de alcool sau de substanțe psihotrope, datorii, distrus viata. Deci, în mod convențional dependente pot fi împărțite în mai multe categorii.

  • Shopaholic conştientă – înțelege problema, nu neagă ceea ce este încorporată ilogice, în mod eronat, își dă seama perfect consecințele posibile, dar, de asemenea, știe că, odată cu următorul atac de manie, nu va fi capabil să facă față. folosește adesea slăbiciune pentru a elimina tensiunea, oboseala, își găsește justificarea.
  • spontană Shopogolik – Încercarea de a se controla, chiar și liste de cumpărături pot compila. Dar, totuși, devine de prisos, care justifică acțiunile sale cu acțiuni, reduceri, vânzări.
  • Scopul Schopaholic – nu diferă de percepția adecvată a problemei sale, nu-l recunoaște. Neagă critica consecințe, percepe ca o manifestare de ostilitate. Cheltuieste totul înainte de un ban, nu poate justifica, după un atac, de ce, în general, a mers la magazin, ce și cât de mult am cumpărat, și de ce a făcut-.
  • Adevărat Shopogolik – pentru achiziția cumpără, uneori fără montaj, lucrurile nu sunt potrivite pentru dimensiunea, dar nu se confunda. soarta ulterioară a bunului dobândit nu este interesant. Numai procesul de achiziție este importantă.
  • latent Shopogolik – o persoană care nu se recunoaște ca atare, el mereu intenționează să cumpere, și ia doar ceea ce a planificat, dar în cantități uriașe de peste limite rezonabile de mai multe ori. Ei au întotdeauna o scuză – a existat o acțiune „Cumpără 10 la un preț de 1“ sau „prețurile au fost atât de reduse încât am decis să profit de această ocazie“.

  Ce fel de tip dependent, ciclicitatea atacurilor sale și caracteristicile cheie dezvoltă într-un scenariu. Fără tratament și asistență în timp util, consecințele pot fi catastrofale.

  Metode de tratament

  Poti scapa de onomania, iar problema este rezolvată în același mod ca și cele mai multe alte probleme de comportament. În primul rând, este necesar să înțelegem că magazinul este doar un obicei prost, aceasta este o boală și, prin urmare, este doar să luăm și să nu mai mergi la cumpărături și să cumpere tot ce mi-a plăcut, nu va funcționa. Nu poate nici un om să nu mai rănească la cererea sa. Mai întâi trebuie să credeți cuvântul – aceasta este o boală și trebuie tratată. Am realizat acest lucru, nu trebuie să căutați scuze, dar trebuie să contactați un specialist care poate desemna un tratament adecvat – psihiatru sau psihoterapeut.

  Citește mai mult  Cum să supraviețuiești unui divorț cu soțul meu?

  Pentru tratamentul schimbărilor, utilizați diferite metode de psihoterapie. Doctorul poate stabili circumstanțe în care dorința de a merge la cumpărături apare cel mai des. În plus, locul de muncă cu pacientul va fi îndreptat spre un punct de excludere a motivelor care duc cel mai adesea la o defalcare.

  Desfășurați problema nu va funcționa rapid, va trebui să lupte de mult timp. În a doua etapă, psihoterapeutul creează noi, instalațiile corecte, astfel încât o persoană să-și schimbe privirea asupra procesului de a face o achiziție în general.

  În acest stadiu, este important să întrerupeți o serie de întreruperi și să aflăm că sentimentul de fericire poate oferi o varietate de lucruri în lume – prietenie, sport, hobby-uri, o călătorie interesantă.

   Psihoterapia obligatorie include lucrul cu sfera senzuală – este important să se reducă influența sentimentelor de vinovăție, de teama de singurătate, o persoană trebuie să învețe să locuiască corect și de sentimente negative.

   În acest stadiu, sprijin medical pentru cursul psihoterapeutice este uneori necesar – antidepresive, saci de dormit pentru normalizarea somnului, sedative. Dar medicamentele vor fi sens numai atunci când admiterea lor este combinată cu tratamentul psihoterapeutic. Pentru a depăși aceste și numai medicamentele sunt imposibile în principiu.

   În etapa de reabilitare, este important să participați la un grup de sprijin, să învățați cum să vă planificați în mod corespunzător și clar timpul, în special partea sa consumatoare. Dacă o persoană are o motivație pentru a scăpa de shopoogolism, el va putea să prezică favorabil.

   Prevenirea tulburare include un simplu câteva, inerente, sfaturi, să ia notă de costuri pentru toți clienții, deoarece potențialele vieți Shopaholic în fiecare dintre noi.

   • Planificați întotdeauna cumpărături – dacă este vorba de o achiziție majoră sau o gospodărie „Trifle”. Aflați piață în avans, uita-te la modelul, preturi, sortimentului. Ei bine, imaginați-vă ce anume doriți să cumpărați. Încercați să găsiți cel puțin două locuri în cazul în care astfel de bunuri sunt oferite mai ieftin decât prețul inițial. Acest lucru necesită timp, și este ea, care va contribui la evitarea achiziției spontane. Programat pentru a cumpara ceva, nici măcar nu încearcă să justifice posibilitatea de a cumpăra un accesoriu suplimentar pentru achiziționarea de bază. Aveti nevoie de accesorii – l cumpere mai târziu, se apropie de selectarea același principiu.
   • Amintiți-vă că promovarea și discount – nu face deloc un motiv de cumpărare. Deoarece mărfurile au căzut dintr-o dată, el nu a devenit mai necesar pentru tine.
   • Nu face achiziții – există o mare probabilitate ca lucru nu este util.
   • „Colecție nouă” – acesta este conceptul de care, în general, trebuie să stai departe. Aceasta înseamnă în mod automat prețurile ridicate. Dacă doriți exact lucrul de la noua colecție, așteptați un pic, după o lună această colecție va participa la vânzare.
   • Refuză să utilizeze cardurile de credit. Este convenabil – să ia în datorii. Dar este această posibilitate, care promovează dezvoltarea de dependență. Plata doar card de debit sau de numerar va ajuta să înțeleagă mai bine cât de mult ai cheltui exact, dar cât de mult aveți.
   • Nu luați la ieșirea din casa sume mari. Limita minimă – pe trecerea, pentru masa de prânz, cu privire la produsele pentru cină. Deci, nu va fi nici o ispită, urgent cumpăra placut rochia din vitrina, prin care ai umblat.

   Specialiștii recomanda, de asemenea să ia în considerare toate costurile și veniturile.

   Evaluează articolul
   ( Încă nu există evaluări )
   Adaugă comentarii

   ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: