Stima de sine: Definiție, nivelurile și metode de ridicare

Stima de sine: Definiție, nivelurile și metode de ridicare

O mare parte din viața noastră depinde de modul în care ne simți. Este vorba despre stima de sine. Aceasta afectează cariera și relațiile cu cei din poporul nostru, este important să se mențină armonia interioară. Ceea ce se întâmplă și este supusă corecție, acest articol va spune.

Ce este în psihologie?

Stima de sine psihologia modernă numește un sistem de idei persoane despre sine, personalitatea lui, locul în societate, despre calitățile și demnitatea. Auto-evaluarea este o manifestare a conștiinței de sine. Persoana de la animale se distinge prin capacitatea de a se evalua, și este aceste caracteristici care îi permit să facă alegerea sa de viață.

Definiție într-un sens mai larg implică capacitatea unei persoane de a evalua critic acțiunile lor și trăsăturile de caracter de bază, și pentru a încerca diferite opțiuni și posibilități. Respectul de sine ne ajută să stabilim obiective și pentru a muta pentru a le. Sensul cuvântului include, de asemenea, anumite satisfacție morală. Persoanele cu stima de sine normală susține cu ușurință armonia în duș, ei sunt încrezători, nu suferă de conflicte interne. În formarea de sine, o persoană care se conectează propriile sale idei despre sine, obținute prin compararea cu sine din jur și anumite viață. Obiective turistice schimba în timp. În cazul în care un cuplu de secole în urmă, capacitatea de a dansa pe bile a fost considerată valoroasă, astăzi capacitatea de a dansa pentru stima de sine a majoritatea oamenilor nu afectează. Există valori eterne, cum ar fi decență, onestitate, responsabilitate, bunătate, curaj și t. D. Ele afectează stima de sine în orice moment.

Stima de sine poate varia – în unele situații ridică, în unele ușor redusă temporar, Totul depinde de faptul dacă ne mulțumim într-o anumită perioadă de timp în circumstanțele în care erau acolo.

Dar este în cele din urmă în sine și percepția noastră, nu permite o persoana de o lungă perioadă de timp pentru a se corigarea pentru greseala sau oferta de pe partea de sus a muntelui Olympus pentru implementarea cu succes de auto-regleaza, dar este o sarcină obișnuită.

Ceea ce constă în?

Psihologii cred că auto-evaluare include două componente care sunt în mod constant interacționează în structura noastră imagine de sine. Formula este destul de simplă – plus emoțional cognitiv.

 • Partea cognitivă este formată din opinii personale ale omului ei înșiși și lor trăsături, aptitudini, caracter, argumente pro și contra. Există o conștiință activă, omul se cunoaște pe sine o pe tot parcursul vieții.
 • o parte emoțională constă în relația omului cu el însuși, evaluare internă. Acestea sunt sentimentele pe care oamenii trebuie să se, aprobarea sau lipsa acesteia, respect sau lipsa de respect, dragoste și acceptare.

Caracteristic acestei structuri este destul de condiționată și este importantă numai pentru teoreticienii. În practică, cele două componente sunt integrate. Asta este tot ceea ce învățăm despre ei înșiși, găsesc în noi un anumit răspuns emoțional este o anumită culoare emoțională. Această unitate creează oportunități – menține o morală de auto-control intern, auto-valoare, care cu siguranță va un impact asupra auto-realizare umană în diferite sfere ale vieții sale.

Views și niveluri

Oamenii au adoptat o scară simplificată de auto-evaluare, se crede că este normal sau anormal – peste sau sub. Într-un mediu profesional, psihoterapeuti si psihologi clinice gradație mai larg. Experții alocă o evaluare optimă și ne-optimă a ei înșiși. De ce este asta? Da, deoarece oamenii rar „se potrivesc” în unele standarde și norme, iar multe dintre ele tind să se evalueze ușor peste medie, iar unele sunt sub media. Dar, de fapt, și într-un alt caz, nu există o patologie de vorbire. Ambele opțiuni sunt considerate acceptabile și obiective.

De asemenea, vorbim despre o evaluare adecvată și inadecvată a ei înșiși.

Adecvat

criteriile sale sunt destul de simple – o astfel de evaluare a punctelor forte și punctele slabe în ansamblul său este corectă, stabilă. Prezentările unei persoane despre ele însele corespund nivelului capacităților și abilităților sale. În aceeași evaluare morală a ea însăși o persoană poate fi atât negativ și pozitiv. Dacă o persoană spune că nu dansează, pentru că există o culoare emoțională negativă, este negativă, dar în general corespunde realității și nu provoacă o persoană care nu suferă morală în legătură cu acest lucru.

În cazul în care o persoană are un obiectiv de sine adecvată, el este capabil să cântărească inteligent dorințele lor și oportunități, provocări și abilități. scopurile în viață realiste, le ajunge de multe ori, ușor să se deplaseze în sus pe scara carierei, construirea de relații cu oameni. Este capabil de o auto-critica sănătoasă nu se transformă într-o stare nevrotic. Normal stima de sine permite unei persoane să calculeze unele dintre principalele consecințe ale deciziilor și acțiunilor sale.

Cu oameni adecvate de stima de sine au o atitudine pozitivă față de ceilalți, să le ia, avea grijă de ei, dar niciodată sub presiunea opiniei publice. Ei consideră că este dificil să se impună ceva, ei au propriile lor opinii obiective cu privire la fiecare problemă.

neadecvat

Abaterile sunt posibile, fie în sus sau în jos. În primul caz, un respect de sine ridicat, în al doilea – subestimat. Și apoi o mulțime depinde de nivelul de abateri. Mici excepții sau subestimare sunt extrem de largi și, în general, acesta poate fi atribuit normei, deoarece nu afectează comportamentul uman, viața nu complică. Estimarea instabilă sub medii cu ușurință, dacă este necesar, este ajustată și estimarea instabilă peste medie și nu este necesară ajustarea – o persoană este destul de meritată cu respect față de el însuși, se apreciază și îl ajută.

Citește mai mult  Ce să faci dacă te urăști singur?

din pacate, Din ce în ce mai mult, experții sunt menționați recent deviații semnificative ale stimei de sine. În acest caz, supraestimarea excesivă, iar declinul percepției afectează cu siguranță viața unei persoane, a acțiunilor și deciziilor sale, făcându-și uneori existența sa. Separat, merită să se spună despre stima de sine supraevaluată și subevaluată. Persoanele care își supraestimează în mod semnificativ talentele, abilitățile ne înconjoară peste tot. Sunt în orice echipă din orice companie. O astfel de persoană tinde să fie în centru, în vizualizare completă, ușor și persistent oferă sfaturi, iubește să conducă în orice situație, domină.

Acesta detine importanta o astfel de persoană este exagerată, deoarece este de multe ori nu susținută de nimic – nu există nici o experiență adecvată sau nivelul de cunoștințe, sau trăsături de caracter, care s-ar potrivi să-și asume sarcina. Acest lucru nu împiedică o persoană să vină cu imaginea lor și îl adoră. Aceste persoane nu iau critici, dureroase și, uneori ostile observații simple sau instrucțiuni privind eroarea. Ei nu apreciază și nu ascultă opiniile altora, dacă sunt diferite de la propriile lor.

Oamenii cu stima de sine ridicată se simt chiar în tot și întotdeauna. Dacă ceva nu merge bine, vina va avea parte, precum și de circumstanțe, evenimente, dar nu ei înșiși. Comportamentul lor este de multe ori arogant ostentativ, se comportă în mod independent, nu știu cum să facă ajutor de la alții, nu cere pentru ea.

Cel mai adesea, dacă încercați să indice o astfel de persoană, pe partea lui slab, el va reflecta militantă remarca, de conversie imediat slăbiciune în virtutea. De exemplu, dacă specificați o încăpățânare nerezonabil, o persoană cu un respect de sine supraestimate, cel mai probabil remarcat faptul că acest lucru nu este încăpățânare, dar dedicare si perseverenta. Dacă-l specificați pentru lăcomia, el o va suna cu siguranta grainness si spalatorie.

Persoanele cu stima de sine coplesit place de multe ori la „heroge“. În cazul în care publicul nu este, ei nu vor face gesturi ample și fapte nobile. Ca o regulă, au nevoie de aprobarea publică ca un feedback pentru mândria lor, ei sunt neglijabile sau atitudine squeamy față de ceilalți. Astfel de oameni sunt foarte dificil de a construi un relații de familie fericit, este dificil de a face prieteni și de a face afaceri cu ei. Dacă o astfel de persoană are acces la puterea, sub conducerea sa, de lucru este aproape imposibil, deoarece nimic nu merită sebyalyubtsa de a umili, insulta sclav.

Dar persoanele cu un deficit de auto-dificil de a vedea la început. Ele sunt invizibile în echipă, deoarece ei preferă să nu fie văzut. Inițial, acești oameni vin de multe ori peste modest, si are chiar o. Dar vorbesc cu el un pic mai mult, nu va fi cea mai plăcută parte.

conduce Stima de sine scazuta la un deficit de iubire de sine. Omul se consideră un eșec, incapabil și improprii pentru ceva util. El este indecis, este dificil să se „Budge“.

Persoana care are nevoie de sprijin din partea altora. Fără ea, se simte ca epicentrul unei explozii nucleare. Depinde de opinia și judecata altor persoane, de a inspira cu ușurință, adesea manipulați cu ușurință. Își schimbă cu ușurință opinia în favoarea unui străin și a spatelui impus. Stima de sine scăzută nu oferă o persoană posibilitatea de a-și asuma orice responsabilitate. Cel mai adesea în orice caz convenabil, se va schimba responsabilitatea de la umerii lui pe alte persoane. Aceasta se referă chiar la responsabilitatea pentru propriile sale acțiuni – „Am făcut asta, pentru că ați decis așa”, „nu aș permite greșeli dacă nu”.

Citește mai mult  Storitelling: Ce este, cum este utilizat în practică?

Adesea intrinsectate scăzută este însoțită de cele mai diverse complexe de inferioritate, fobii. Astfel de personalități sunt răniți excesiv, pot fi ofensați nu numai într-un cuvânt, ci și o privire aleatorie. De regulă, ele nu pot crea relații complete și pe termen lung, cu greu să sprijine contactele prietenoase. De multe ori subevaluate stima de sine devine cauza provocare permanentă, atunci când o persoană este prea solicitantă pentru el însuși, suferind perfecționismul. În acest caz, ele sunt caracterizate de mărunte, ele sunt predispuse la invidie. Poate fi rafinat si sofisticat pentru răzbunare.

Uneori, oamenii cu stima de sine scazuta incepe sa încercarea de a dovedi cele demonstrativ ceva din jur, și devine întotdeauna cauza luminoase, dar acțiunile inadecvate care provoacă râsete și uimire, spaimă și respingere a societății. La fel ca tine, cei care nu fac ca ei, tind să fie egoisti. Dar este Egoistul de înaltă calitate. Ei se regreta în mod constant, sunt eșecurile și necazurile lor. Ele sunt absorbite de suferințele lor atât de mult încât acestea practic nu sunt în stare altora notificare, dragoste, să mențină, să empatizeze.

funcţii

Rolul de sine este mare. Este mult mai larg și versatil decât am folosit pentru a număra.

 • Regulator – cu privire la gradul de adecvare al evaluării în sine depinde de deciziile ce o persoană va lua, ce acțiuni se vor angaja ca rezultat. Aceasta este o auto-regulator de acțiuni care nu permit individului să depășească anumite limite.
 • Protecţie – Nivelul de sine susține starea mentală a unei persoane într-o stare stabilă, asigurând caracterul adecvat al comportamentului și a reacțiilor sale.
 • factor în curs de dezvoltare – stima de sine cu oscilații sale periodice este necesară pentru auto-dezvoltare, creșterea lor de cunoștințe, abilități, dezvoltarea de noi activități, schimbări calitative în viață.
 • Reflecţie – punctul de vedere și nivelul de percepție a se permite unei persoane să compare realitatea și credințele sale, este dreptul de a evalua locul său în lume.
 • Armonie – Datorită stima de sine adecvată, o persoană care se confruntă cu emoții adecvate, este mulțumit cu sine însuși, fericire.
 • Adaptare – În mecanisme de adaptare, atunci când indivizii trebuie să reconstruiască în regim de urgență în conformitate cu unele modificări externe, să se obișnuiască cu noua societate, condițiile, este conștiința de sine, care face mai ușor.
 • Motivation – stima de sine ne permite să mergem mai departe, ne stimulează pentru a atinge obiectivele, deoarece pentru toată lumea este esențial ca el să se gândească la el însuși la punerea în aplicare a sarcinilor.

Stima de sine reglementează activitățile noastre de la început până la sfârșitul fiecărei acțiuni. Aceasta se datorează semnul său tare „stop!„Ne oprim, dacă înțelegem că facem ceva greșit, ceea ce va atrage după sine cu siguranță un viciu de auto-critica sau nemulțumirea față de ei înșiși.

Factorii de influență asupra stimei de sine

Adesea, o persoană cu un nivel inadecvat de sine este învinuită că ideile sale despre ei înșiși sunt că. Dar dacă să dea vina unei persoane în cazul în care formarea sistemului de reprezentare depinde de setul de factori?

Social

În procesul de interacțiune cu societatea, relația dintre realitate și propriul sentiment „I”. Conștient, copiii încep să fie conștienți de anul și de la această vârstă, impactul factorilor care afectează ceea ce respectă stima de sine se va sfârși. La școală și în clasele primare, copiii nu sunt încă capabili să-și analizeze în mod adecvat avantajele și dezavantajele, comparați oportunitățile reale cu abilitățile. La această vârstă, situația este în mâinile adulților, aceștia creează baza, formând primele idei despre ceea ce este permis și ce – nu, care este supus laudării și ce – crede -.

În cazul în care acțiunile părinților, educatorilor, profesorilor și mentorilor în acest stadiu sunt eronate, atunci ei dau un impuls puternic la inadecvarea persoanei în creștere a stimei. Ce erori pot afecta?

 • Pedeapsa, în măsura în care nu este relevantă circumstanțele și gradul de vinovăție a copilului.
 • Pedeapsa nedrept, nemeritat.
 • laudativă prea frecventă „ODD“ pentru copilul care nu au justificări obiective.
 • O comparație ofensivă a copilului cu alții, conceput pentru a indica slăbiciunea, lipsa abilităților și talentelor, neascultarea.
 • Construcția unui copil „de pe piedestalul“ în familie sau în echipa școlii.
 • Frecventă conștient concentrarea atenției copilul pe greșelile sale, eșecuri.
Citește mai mult  Cum să înțeleagă că fata se schimbă?

Pentru copii, opinia altora nu este deosebit de important, relația și dragostea părinților este important pentru ei. Dar deja din adolescență, situația se schimbă – opinia colegilor devine o prioritate. Și un astfel de impact este păstrat de-a lungul vieții umane.

Se observă că mai important pentru noi persoana critică sau lauda, ​​cel mai puternic opinia sa este imprimat pe stima de sine.

Personal

Caracterul unei persoane și temperamentul său afectează evaluarea propriei sale „I“. mai multe persoane sensibile și sensibile sunt cel mai adesea supuse unor abateri de la norma estimată într-o direcție sau alta decât personalități mai puțin emoționale și calm.

Dacă o persoană este mai înclinat în poziția introvertit, opinia celor din jurul lui nu este atât de dureros și, în cele mai multe cazuri, aceasta nu afectează evaluarea lui. O imagine diferită a extroverts – pentru ei societate și capacitatea de a comunica cu confortul este important.

Nivelul de atracții

Toată lumea are propria sa. Unul vrea să aibă un iaht mare alb-zăpadă și dețin o corporație, celălalt are ca scop doar furnizarea modestă a nevoilor de zi cu zi ale familiei sale și a lui. La fel ca stima de sine însăși, pretențiile sunt excesive sau subevaluate, inadecvat. Adecvate sunt supuse unor astfel de niveluri, în care posibilitățile corespund obiectivelor permite să fie atins. Evident, un absolvent cu o cantitate mică de puncte primite la examene nu ar trebui să fie prezentat la cea mai bună universitate a țării, iar un angajat salarial scăzut nu ar trebui să aibă grijă de tine un iaht marin. Dacă fac acest lucru, puteți vorbi despre prezența pretențiilor supraevaluate.

Nivel scăzut este observat la cei care au oportunități reale, dar nu le folosesc din motive personale, de exemplu, din cauza fricii de a eșua. Experții sunt siguri că persoana este cea mai deformată și viața nu răsfață un nivel supraestimat al revendicărilor, dar a redus.

Este cel care creează cele mai grațioase premisii pentru pasivitate socială, lipsa motivației și obiectivelor, o persoană cu depozite mari devine de fapt un ratat cronic.

Metode de corecție

Pentru a rezolva probleme cu omul de sine poate fi independent. Dar, în cazul în care situația este deja în mod explicit poartă un caracter patologic, este posibil și trebuie să caute ajutor de la un specialist, de exemplu, la un psihoterapeut. Specialiștii sunt de solidaritate în faptul că este mai ușor de a corectat o evaluare afectat, tehnici psihologice speciale și tehnicieni ajuta să-l ridice. Pentru a reduce prea mare încredere în sine este întotdeauna mai dificil, veți avea nevoie de o muncă îndelungată și silitor pe tine. Vestea bună este că o persoană care a dat seama că are un respect de sine coplesit a crescut deja pe calea terapiei – el a fost capabil să se evalueze în mod critic, ceea ce înseamnă că a început să lucreze la dezvoltarea percepției adecvate a însuși.

sfaturi generale, care este bogat în Internet poate avea rezultate destul de mediocre. Da, meditația, terapia prin artă este utilă, dar nu întotdeauna eficiente. Mai întâi trebuie să decidă ce element este inadecvat – în profesional, personal sau în alt mod. Pe o foaie de hârtie, scrie viziunea ta de modul în care aveți o relație cu alții, locul de muncă, cum să evalueze aspectul, abilitățile intelectuale, cunoștințele, hobby-uri, da o evaluare a familiei, prietenilor. Evaluează fiecare sferă pe o scară de zece puncte. La adecvarea indică rezultatul în 5 și cu privire la faptul că puncte pentru fiecare sferă. În consecință, mai mult de 7 și mai puțin de 3 sunt alarmante rezultate, iar nevoile de corecție care urmează să fie efectuate în acele zone cu probleme, în cazul în care evaluarea este inadecvat.

Asigurați-un plan, să indice ceea ce lipsește pentru a normaliza percepția acestei sfere. Și trece la acțiune.

 • Nu vă comparați cu ceilalți. Fiecare dintre noi este o persoană unică, care nu are analogii.
 • Încercați să observați mai mult în jurul valorii de frumusete, curățați gândurile de la negativ. Astfel de gânduri – cel mai puternic magnet pentru eșecuri.
 • Lucrul pe sarcina, focus-te doar pentru succes. Defecțiunile vin la cei care sunt în așteptare subconstient.
 • Mai des și mai mult zâmbet singur și alții.
 • Chat mai mult, nu evitați ajutorul altora, întrebați dacă este necesar.
 • Găsiți un vis despre un vis sau un hobby interesant, în care vă puteți dezvălui abilitățile cât mai mult posibil. În acest caz, lauda va fi întotdeauna justificată.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: