Caracteristicile Kalyuki și jocul pe el

Caracteristicile Kalyuki și jocul pe el

Despre vechiul instrument muzical al alamă rus numit „Kalyuk” (precum și „orzul”, „distilarea” sau „gemenii” pe bază de plante „) angajați în problemele culturii rusești tradiționale, au aflat doar la sfârșitul secolului XX. Dar acum multe grupuri populare au adoptat acest instrument muzical pe „armele”, astfel că este disponibilă speranța pentru popularizarea și renașterea sa la scară largă. Dar, odată ce Kalyuka deținea cu greu toți bărbații din mediul rural – a fost atât de popular în Rusia.

Conținutul articolului

Descriere

Numele „Kalyuka” Acest instrument muzical este obligat plantei, din tulpina uscată a cărei a fost făcută de obicei – tattarul spinoasei. Cuvântul „prickly” și a devenit decisiv pentru numele poporului acest aspect și pe dispozitiv printr-o flaut scurgeri. A fost flautul cu adăugarea cuvântului „Opertonova” și a început să numească acest vechi instrument muzical rus în cercurile muzicale științifice.

Apropo, acest simplu Duddy a fost considerat un instrument muzical de sex masculin.

Și, deși tattarul de la Prickly oferă un instrument pentru un sunet de apel și decent, un bun Kalyuki a învățat să facă din plantele umbrelă uscată (soacra, Borshevik, hrișcă și alții). Se spune că pe sunetul instrumentului puteți determina materialul fabricației sale. Acest lucru este posibil numai pentru artiștii experimentați pe Kalyuk, care, din păcate, în timpul nostru, puteți găsi numai în unele regiuni ale Rusiei.

Extern este un tub gol cu ​​trei găuri:

  • Intrare (numită „TOP”), în care muzicianul suflă aerul – este situat cu un tub de tăiere mai gros+
  • Ieșire (numită „inferioară”), care este de la celălalt capăt al tubului și având un diametru tăiat mai mic+
  • Fluierul (numit „Dulis”) situat în suprafața laterală lângă gaura superioară.
Citește mai mult  Note cu privire la pian pentru începători

Nu există alte găuri pe acest instrument muzical. În fabricarea Kalyuchi, lungimea tubului este efectuată sub un artist individual. Instrumente finite în timpul nostru există astfel de dimensiuni în lungime:

  • Pentru copii – de la 25 la 35 cm+
  • Pentru muzicienii adulți – de la 45 la 88 cm.

Alegerea unui kalyuk pentru nevoile dvs. cu un astfel de calcul al lungimii sale, astfel încât să puteți fixa cu ușurință orificiul inferior al degetului arătător al mâinii drepte.

Diametrul tubului poate fi diferit – de la 15 la 25 cm. Cavitatea goală interioară este escrobară de la intrarea în priză (acesta este modul în care orice plantă crește: la parter este lățimea largă, la etaj – semnificativ). Diametrul gaurii superioare ar trebui să fie mai mult ieșire:

  • Diametrul gaurii superioare – nu mai puțin de 20-23 mm+
  • Diametrul ieșirii – nu mai mult de 14 mm.

Dulce (un slot mic la ieșirea de sunet) are un unghi de felie la 45 °, iar diametrul gaurii este de asemenea selectat sub parametrul individual (evaluat de instrument).

Soiuri

Tipurile de kalyuki, cu excepția clasificării în mărime (copii, adulți), diferă și de materialul fabricației, pe care depinde termenul lor.

  1. Puddy – modele de unică folosință de ceruri din tulpini proaspete de tăieturi de plante ierboase. De obicei, au fost făcute pentru o utilizare unică, după care au renunțat pur și simplu.
  2. Spiny – Acestea sunt instrumentele pe care le-a fost efectuată tătarul lor. Astfel de produse sunt evaluate în mod special și au fost lungi. Adevărat, utilizarea lor a fost destul de rară – cu ocazia importantă și sărbătorile mari. Sa crezut că proprietatea asupra unui astfel de instrument a fost disponibilă numai familiilor bogate.
  3. Lykov – cel mai dificil pentru fabricarea unei țevi, care nu ar putea face fiecare meșteșugar. A fost necesar de la stratul subțire al coaja Yves sau de var pentru a transforma banda largă în jurul degetului. Dar un astfel de produs nu avea fante și găuri pentru o priză de aer necontrolată, care ar putea fi observată în duffers de unică folosință.
Citește mai mult  Totul despre configurarea hussing

Și, de asemenea, distinge registrul de sunet scăzut, mediu și ridicat Kalyuki, ceea ce face posibilă crearea de ansambluri. Pe unele produse numărul de găuri aduc la trunchi la patru (2-4).

Țevi de pe bază de plante de sus trebuie să fie „sigiliu” cu o compoziție lipicioasă pentru a preveni priza de aer necontrolată prin cochilia permeabilă.

Cum se joacă?

Pentru a obține sunete pe Kalyuk, este necesar să suflați aerul în intrare și să învățați cum să reglați priza de aer din gaura inferioară. Datorită energiei aerului de admisie și a capacului priceput și deschiderea ieșirii, obțineți sunetul necesar. Aerul de la intrare este reglată cu ajutorul buzelor și propria sa limbă a artistului (pentru lipsa unui dispozitiv special de limbă prezent de modelele perfecte flaut).

Instrumentul este ținut vertical, mâna dreaptă se află în gaura de jos, și stânga – în mijlocul tubului. Sunetele sunt obținute pe o dispersie naturală, iar timbrul lor – mai degrabă ascuțite – pot fi atribuite, mai degrabă, să ritmic, mai degrabă decât natura melodic.

Despre modul de a juca pe acest instrument, uite în următorul videoclip.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Narcisa Raescu

Salutări, cunoscători de stil și căutători de căldură domestică! Sunt Narcisa Răescu, o croitoreasă experimentată, a cărei inimă bate nu doar pentru lumea haute couture, ci și pentru îmbrățișarea intimă a confortului de acasă. Permiteți-mi să vă conduc într-o călătorie prin lumea mea, unde firele modei și ale designului de casă sunt țesute în mod complicat într-o tapiserie de eleganță și confort.

Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: