fizicienii nucleare: cine sunt si ce fac?

fizicienii nucleare: cine sunt si ce fac?

Fizicianul nuclear este o profesie relativ nouă care a apărut numai la sfârșitul secolului trecut. Deci, nu este surprinzător faptul că acest concept nu a câștigat încă în mintea noastră și mulți, deși știu despre existența unei astfel de profesii, nu înțeleg destul de ce oamenii care au stăpânit-o. Și astăzi vom încerca să elimine acest decalaj.

Particularități

Să presupunem că fizicienii nucleari nu sunt oameni de știință complet și nu sunt angajați în activitatea de cercetare la institute. Ei lucrează la centralele electrice nucleare și modul în care urmează are loc exploatarea instalațiilor energetice.

Primele centrale electrice au fost deservite de persoanele care le-au dezvoltat. Cu toate acestea, cu timpul NPP, a devenit din ce în ce mai mult, iar pentru întreținerea lor a luat personalul calificat corespunzător.

Astăzi, industria energetică nucleară este baza economiei multor țări, iar fizica nucleară a devenit cea mai reală disciplină aplicată. Apropo, nu numai fizicieni nucleare provin de la universități de ingineri nucleare, dar, de asemenea, experți conexe. Există, de asemenea, cercetătorii care sunt implicați în studiul principiilor nucleelor ​​atomice + Cu toate acestea, marea majoritate a specialiștilor sunt în continuare o industrie de energie nucleară.

Mai mult decât atât, fizicienii nucleari nu fac nici descoperiri, această profesie nu este un simplu. Aspectul fizician nuclear de la asigurarea faptului că reactorul nuclear a lucrat bine: El monitorizează starea sa, elimină indicatorii din instrumentele și face concluzii pe baza cifrelor primite, reporniri și lansări de noi reactoare.

Cea mai mică eroare poate atrage după sine consecințe teribile. Acest lucru este foarte responsabil, și fără ea energie nucleară, în general, nu ar exista o astfel.

Responsabilități

Lucrările la o centrală nucleară este foarte dificil. Sarcinile fizician nuclear includ:

 • Verificați sănătatea tuturor dispozitivelor, a senzorilor, a sistemelor și a structurilor+
 • Măsurători regulate de radiații+
 • Înregistrarea particulelor neutre, percepute și elementare+
 • Fixarea și prelucrarea datelor obținute din instrumente+
 • Analiza firelor de radiații admise+
 • Reglarea securității pe obiect+
 • Contabilitatea și controlul substanțelor radioactive+
 • Evaluarea rezervelor de combustibil ale stației nucleare+
 • Controlul combustibilului nuclear uzat.

Aceasta este ceea ce fizica cheilor nucleare sunt în orele de lucru. Specialiștii din această clasă trebuie să păstreze o cantitate imensă de informații în cap. Ei trebuie să cunoască totul despre activitatea NPP și să se asigure că lucrările despre obiectul încredințate acestora se desfășoară în conformitate cu toate instrucțiunile. Și, de asemenea, ar trebui să înțeleagă principiile generatoarelor atomice și să știe cum să facă într-un fel sau altul.

Este imposibil de a supraestima ceea ce-mărcile în fizică nucleară, din cauza lui dependes viața a sute, mii, și, poate, milioane de oameni.

Citește mai mult  Lector de economie: Taxe oficiale și profesie de specificitate

Cunoștințe și abilități

Este clar că numai de specialiști cu înaltă calificare recunosc lucrul cu instalațiile nucleare. Pentru a lucra aici, o persoană nu ar trebui să înțeleagă numai principiul de funcționare a centralei în sine, dar, de asemenea, posedă cunoștințe în domeniul fizicii nucleare, în general,. Mai precis, un absolvent al universității trebuie să aibă cunoștințe în următoarele direcții:

 1. Bazele fizicii nucleare+
 2. Tehnologia de funcționare a reactoarelor atomice și dispozitivul lor+
 3. Practică privind controlul și diagnosticarea echipamentelor centralei nucleare+
 4. Practica de documentare și testare a standardelor.

În plus față de cunoștințele teoretice, fizician nuclear trebuie să posede anumite calități personale:

 1. abilități analitice+
 2. nivel ridicat de concentrare și de concentrare+
 3. Abilități de matematică și fizică+
 4. Capacitatea de a gândi rațional și de a face rapid decizii+
 5. memorie bună și de observare+
 6. Stabilitatea emoțională și capacitatea de a acționa în situații critice.

Aceste calități ar trebui să fie prezent într-o persoană, chiar înainte de intrarea în universitate sau format în procesul de învățare. În caz contrar, el este puțin probabil să fie în măsură să găsească o poziție bună.

Educaţie

Incitarea să învețe să fizician nuclear, solicitantul trebuie să fie inițial gata de lucru academice serioase. Deoarece specialiștii acestei industrii, cererea este foarte mare, iar munca lor este incredibil de responsabil, astfel încât acestea se pregătesc alte diligente lor.

Deja înainte de a intra la universitate, o persoană trebuie să aibă o bună cunoaștere fizică și matematică, mai ales că acestea pot fi utile atunci când aveți nevoie pentru a trece examenele. Deci, dacă te gândești la admitere, va fi mai bine pentru a trage aceste elemente. Elevii de cursuri de liceu sunt recomandate de instruire în clasele de profil cu o părtinire pentru fizică și matematică, iar cei care primesc educație deja după absolvire vor fi puțin probabil să facă cursurile pregătitoare la universitate.

Apropo, despre universități. În Rusia, următoarele universități sunt considerate conducere în această direcție:

 1. Ural Universitatea Federală+
 2. Universități politehnice și de stat ale Sankt-Petersburg+
 3. MSTU numit după Bauman+
 4. Cercetare Națională Universitatea Nucleară din Mepi+
 5. Moscova Fizică și Tehnologie+
 6. Universitatea Federală de Est.

Desigur, aceasta nu este toate instituțiile de învățământ superior, unde sunt învățate pe fizicienii nucleari. În multe universități fizico-tehnice există o separare a energiei nucleare sau a fizicii nucleare.

Pe site-ul companiei Rosatom puteți găsi o listă bună de universități care produc fizicieni nucleari. Aceste universități sunt considerate sprijin, ceea ce înseamnă că absolvenții lor au mult mai multe șanse să găsească un loc de muncă în companie.

Pentru a se înscrie într-una din aceste instituții, trebuie să obțineți puncte bune pe examen. Obiecte de bază pentru admiterea aici, desigur, fizică și matematică și încă nevoie de rusă.

Citește mai mult  Cum să faci un Electrician CV?

Numărul necesar de puncte poate varia foarte mult în funcție de locul de antrenament selectat. În cele mai renumite universități, cum ar fi Niya Mepi, scorul de trecere la buget poate fi mai mare de 250 de puncte, deși media pentru universitățile enumerate mai sus este la doar 200 de puncte.

Dar, chiar dacă ați marcat mai puțin, puteți căuta întotdeauna la universitate unde punctul de trecere va fi potrivit +, astfel, este chiar între universitățile din listă.

Loc de munca

Fizicienii nucleari lucrează la centralele nucleare. Deja acum există destule câteva pe teritoriul Federației Ruse și, în timp, cel mai probabil, va deveni și mai mult. Prin urmare Relevanța fizicienilor nucleare va crește.

Trebuie să se înțeleagă că noi centrale electrice înseamnă tehnologii noi, pentru că progresul nu se opune în continuare. Deja, instalațiile vechi ale probei sovietice sunt scoase din exploatare, iar in locul lor sunt construite noi, lucru pe combustibil mixt (plutoniu și uraniu).

Prin urmare, fizicienii nucleare și trebuie să țină pasul cu vremurile, să învețe noi tipuri de instalații. Deși există avantaje în ea (pentru fizicieni): instalații moderne sunt mult mai sigure și mai ușor în circulație. În plus, procesul de munca lor încearcă să automatizeze maxim. Desigur, o persoană este încă nevoie în întreprinderi de acest tip, deoarece computerul nu se poate înlocui în tot (care, în general, de asemenea, o veste bună pentru fizicieni), dar acum cel puțin nu ar trebui să facă totul cu mâna.

Acum să vorbim despre companii care dau locuri de muncă pentru persoanele de specialitate în domeniu. Liderul de aici este cu siguranta Rosatom. El este cel care este angajat în tot ceea ce este asociat cu energia nucleară în Rusia: extragerea combustibilului, transportul acestuia, proiectarea și construcția de noi centrale nucleare, de cercetare, de securitate în întreprinderi – pe scurt, toate.

În care Recent, Rosatom a început să meargă pe piața internațională, care a afectat, de asemenea, fructuos numărul de locuri de muncă pe care compania ofera,.

Dar nu numai Rosatom are nevoie de fizicieni nucleari. Principala lor „concurent“ sunt Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Cele mai multe dintre fizicienii care recrutează armata este angajată în controlul fabricarea și stocarea țării muniție nucleară. Unele dintre ele monitorizează, de asemenea, construcția și exploatarea vehiculelor capabile să utilizeze uraniu drept combustibil (icebreakers atomice și submarine).

Dar acest lucru nu se limitează la domeniul de aplicare al capacităților nucleare. De asemenea, ei trebuie să-și amintească despre Roscosmos. În prezent rachete spațiale încă nu zboară pe combustibil nuclear, dar dacă credeți că mass-media, evoluțiile în această direcție au fost întâmplă de mai mulți ani.

Citește mai mult  Care este concentrația de atenție și ceea ce se întâmplă?

Mulți oameni merg la muncă în așa-numita vale de silicon, în cazul în care sunt dezvoltate noi metode de utilizare și exploatare a energiei nucleare. Apropo, astfel de studii sunt, de asemenea, efectuate cu mai multe institute. Deși toate acestea sunt mai degrabă munca de cercetare, dar puteți încerca puterea ta.

După cum puteți vedea, fără loc de muncă, fizician nuclear explicativ cu siguranță nu va rămâne. Mai mult decât atât, specialiștii în acest domeniu sunt în cerere nu numai cu noi, dar și în străinătate.

În cazul în care pentru un motiv oarecare nucleară fizician nu va fi capabil să găsească un loc de muncă „în specialitatea“, care este, de multe industrii mai mult, în cazul în care abilitățile și cunoștințele sale pot fi utile. În primul rând, este, desigur, alte sfere ale industriei energetice: centrale hidroelectrice, întreprinderilor implicate în energie din lumina solară și eoliană, centrale termice.

Și încă nucleare fizician poate deveni cu ușurință un programator sau inginer.

Cât de mult câștigă?

  Chiar și literalmente la începutul secolului XXI, toți fizicienii nucleare au încercat să părăsească Rusia și să obțină un loc de muncă în străinătate, pentru că au plătit acolo de multe ori mai mult. Din fericire, recent, tendințele început să se schimbe. Salariul cheilor nucleare interne este în creștere treptat și aproape sa apropiat indicatorii de specialiști străini. Sa observat, în ultimii ani, cei mai mulți absolvenți preferă să rămână în patria lor.

  Desigur, nu ar trebui să conta imediat pe salariu imens. Chiar și un absolvent al celui mai prestigios universitate la început va trebui să simplu laborator de lucru. salariul de laborator este scăzut – în medie, aproximativ 20 de mii de ruble.

  Dar, în timp, venitul poate crește mult. Un specialist bun cu un grad științific „în buzunar“ primește mai mult de 3 ori – adică, aproximativ 60 de mii.

  Și, de asemenea, trebuie să ia în considerare dimensiunea țării noastre, unde o zonă separată este aproape o lume separată. Diferența dintre salariile fizicieni nucleari din diferite regiuni pot ajunge la 10, sau chiar 20 de mii de ruble.

  in afara de asta, Este cu siguranță necunoscut Cât de mulți experți sunt primiți, invitați să lucreze la proiecte secrete și experimentale + dar foarte probabil multe.

  Ei bine, desigur, nu uita despre cariera de creștere, care este de asemenea prezent aici. Muncind din greu, specialistul obișnuit poate deveni destul de șeful departamentului sau chiar directorul întregii întreprinderi.

  Evaluează articolul
  ( Încă nu există evaluări )
  Adaugă comentarii

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: