Totul despre Domambi

Totul despre Domambi

Dombra este un instrument muzical național. Ce este o Dombura, care este istoria creației sale, ce legende cu ea sunt conectate și despre multe alte lucruri, vom vorbi puțin mai puțin.

Ce este?

Deci, să începem cu povestea despre ceea ce încă mai prezintă un astfel de instrument muzical, cum ar fi Dombura.

Dombour (este domestorul) – acesta este instrumentul muzical din Kazah National Plumkown. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că DOMBra este un instrument popular nu numai pentru Kazahs. De asemenea, are o importanță mai mare pentru Nogai și pentru cultura Kalmyk.

Dispozitivele Dombra sunt destul de simple. Acest instrument are un total de 2 șiruri de caractere și constă din 2 elemente principale care includ locuințe și vultur. Pentru mileniu, acest instrument național Kazah, desigur, a suferit unele schimbări, dar, în general, nu există diferențe deosebit de semnificative. Seamănă în același mod ca și obiceiul Balalaikului rus.

Apropo, Dombra, se află aproape de rude.

Cazul acestui instrument muzical se numește Shanak. De obicei, contribuie la amplificarea domnului. Fă-o cu diferite metode – asamblarea sau tăierea în jos. A doua metode se referă la cele mai scumpe, mai dureroase și grele, deoarece corpul este tăiat din lemn masiv. Prima metodă este caracterizată de comoditatea sa și, prin urmare, este mai căutată. ShanAK este format din bucăți de copaci diferiți, cum ar fi, de exemplu, de sex masculin sau nuci.

Deca, care este, de asemenea, numit Cakpack, este responsabil pentru timbrul și ritmul sunetului. Sa stăpânit cel mai adesea din copaci de o rasa.

Populația instrumentului muzical Kazah are un stand, care este cheia corespunzătoare melodiilor Dombra. În mod specific, parametrii săi depinde de cât de înaltă calitate va sunetul de instrument muzical kazah Poporului.

Există, de asemenea, un arc special la Jaber, lungimea care variază de la 200 la 350 milimetri. Anterior, acest instrument muzical a fost fără primăvară, totuși, cu timpul, observând că ea face sunetul mult mai bine, a început să folosească din ce în ce mai des, să fixeze lângă stand.

Desigur, unul dintre cele mai importante elemente ale oricărui instrument de șir este șirurile, care sunt sursa de sunet. Este de la ei, sau mai degrabă, de materialul din care sunt realizate, aceasta depinde de modul de înaltă calitate, sunetul lucrărilor executate pe casa. Strings, așa cum sa menționat mai sus, numai două. Mai devreme, în calitatea lor de acte de animale de companie (capre sau berbeci).

Astfel de siruri de caractere care au fost făcute dintr-o oaie de doi ani. Aceste corzi au contribuit la construirea mai mare a Dombra că pentru muzica populară a fost un mare plus.

În plus, clădirea Dombra include elemente care sunt disponibile de la ei, care a deconecta cheile, și cojile care sunt realizate din Cle. Este cu ajutorul pragurilor care sunt situate pe vulturului, în funcție de sistemul utilizat, muzicianul are capacitatea de a schimba sunetul unui jurnal, apăsând șirurile la una dintre aceste praguri într-un anumit loc.

În general, a fost o descriere scurtă și generalizată a Dombra. Acest instrument muzical are de fapt mai multe soiuri. Cu toate acestea, vom vorbi despre asta puțin mai mic.

Istorie și legende

Dombra are propria sa istorie de apariție, precum și multe legende. Să începem, poate, cu istorie.

Există multe dovezi că acest instrument muzical a apărut în urmă cu mai mult de 4 mii de ani. Ei vorbesc despre picturile de rock care au fost găsite pe platoul MITTOBE. Detectat aceste imagini profesorul Akitaev cu cercetători. În figura antică, un grup de oameni de dans a fost descris, în mâinile cărora a existat un obiect cu o multitudine de similar cu Dombroy. Potrivit arheologilor, acest desen este datat această perioadă de un.

În plus, în timpul săpăturilor antice Khorezma, cercetatorii au descoperit figuri sub forma unor muzicieni care a jucat pe instrumente de strângere. Aceste instrumente muzicale au un număr mare de similitudini tipologice cu Dombroy kazahii. Oamenii de stiinta sugereaza ca a fost un instrument care a fost popular cu nomazi care au locuit pe teritoriul tuturor Kazahstanului.

Un instrument muzical care amintește ceva de Dombra, se întâlnește pe monumente ale multor triburi antice diferite, care locuite spațiu Eurasia în diferite perioade de timp.

Merchant italian și navigator Marco Polo În notele lor, a scris că un astfel de instrument muzical a fost printre războinicii nomazilor Turki. Conform tradițiilor lor, înainte de luptă, au jucat pe ea și au cântat să creeze o dispoziție de luptă adecvată.

Pentru timpul nostru, sunt păstrate multe eșantioane relativ vechi de muzică tradițională DOMBOM – „Aku”, „NA” („Camel”), „Aksak Kyz” („Khromaya Girl”), „Aksak Kulana” (” Chrome Kulana“), „Zarlau”( „Plach”) și multe altele diferite. În această muzică, puteți vedea mai multe ecouri ale vechilor forme de religie, culte și totem observațiile oamenilor. Ea are o istorie vie de milenii întregi.

Să ne întoarcem la legende, care au o legătură strânsă cu acest instrument muzical. Există multe, fiecare dintre ele este frumos în felul său, interesant și unic. Vom spune despre câteva dintre cele mai populare dintre ele.

„Instrument Devil“

In aceasta legenda, se nareaza că într-un fel un non-erou nume-Bogatyr, foarte obosit de noblețe și fapte, pe drumul spre casa lui, am decis să se odihnească. El a făcut un instrument de casă din lemn de nuc, siruri de caractere realizate din coama calului și a început să ia încercările de a juca pe instrument muzical însuși. Cu toate acestea, el nu a părăsit sunetul, decide cu încăpățânare să tacă. Pentru o lungă perioadă de timp am încercat eroii să facă jocul său instrument muzical, dar toate încercările sale nu au putut fi numit de succes. După ce a aruncat cazul, el a căzut în curând în domeniul Morpheus.

După un timp sa trezit. trezirea lui a contribuit la o melodie minunata, care vine de la instrumentul său muzical. Hercules a constatat că cineva a construit o piuliță dintr-un copac în apropierea capului conectat la grif gât. El a sugerat că a făcut un spirit rău, care este popular numit nimeni altul decât Satana. Cu foarte pori de pe piulița superioară Dombra au fost numite „diavol-Tiek“.

„Legenda din lăută și fiul lui Genghis Khan“

Odată ce Jochi Khan, care era fiul lui Genghis Khan, tot, a intrat în pădure cu servitorii săi. Îi plăcea să Hunt, ea este foarte atasata de om tânăr. Deci, în vederea realizării de kulans sălbatice Jochi Khan atât de dus, el nu a observat cât de greu a rupt departe de gărzile sale. Acest tânăr nu a fost egal în ceea ce privește acuratețea, nici unul dintre animale nu au putut scăpa de ea.

Cu toate acestea, adversarul lui Juchi de data aceasta a devenit un chrome Kulana furios, care și-a primit numele după una dintre bătăliile cu lup. Vroia să-și protejeze familia și în acest scop a atacat tânărul Khan, l-au bătut de la cal. Tânărul nu a putut rezista, a căzut, în același timp și-a afectat gâtul și a murit aproape imediat după aceea.

Căutarea tânărului Khan a durat mult timp, până la 3 zile, apropierea a mers la tânărul din jurul pădurii. Prin tradiție, moartea unei persoane ar trebui să fie informată despre aproape de începutul ultimelor 7 zile ale comemorării. Cu toate acestea, toată lumea a fost frică să-i spună lui Ginggishan despre moartea lui Jucie, copilul său cel mai scump și iubit, pentru că de obiceiul timpului, un bărbat care a adus veste proastă sa bazat.

A trebuit să o fac un poet curajos și experimentat de la oameni. Prin construirea unui mesteacan Dombru, el sa prăbușit în genunchi în fața tronului pe care a fost renunțat la marele Han Genghis Khan și, fără a înfășura cuvântul, a început să joace o compoziție tristă, care în popor a fost numită „Kyu”.

Instrumentul muzical a dat absolut totul: și caii de copite de cai și alarma Kulanov. Ai putea trimite ce sa întâmplat doar o muzică. Genghis Khan nu a spus nimic de mult timp, tăcerea sicriului a domnit, pe care nimeni nu a fost decisă să se rupă.

În cele din urmă, a început să vorbească. Genghis Khan a înțeles tot ce voia să transmită poetul melodiei sale. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, poetul nu a fost lipsit de viață. Dombri ia spus, și, prin urmare, Genghis Khan a decis să o pedepsească, și-a ordonat gâtul gâtul.

Ordinul marelui Khan a fost realizat. Din acel moment pe una dintre laturile Dombra, o gaură a fost format, iar poporul kazah au completat lista de compoziții de o alta, care a fost numit „Aksak Kulan“ ( „Chrome Kulana“).

„Tragic legenda despre crearea Dombra“

Există, de asemenea, o credință în legătură cu acest instrument muzical. La început, totul a fost bine, fata care a fost fiica lui Khan, a căzut în dragoste cu un tânăr. sentimentul ei a fost reciprocă. Deja foarte curând au trebuit să apară mai întâi. Darul real al sorții a fost faptul că a apărut gemeni.

Pentru o fiica Khan, pentru o lungă perioadă de timp privit vrăjitorul rău, care a furat în curând copiii de la mama și le-au pus la partea de sus a arborelui sacru. Ei au murit, iar planta se usucă în curând departe de lacrimile lor combustibile.

Tânăra mamă, constatând că copiii au dispărut, imediat a început să le caute. Ea a pierdut aproape speranță, dar în curând auzit compoziția cântând trist. În inima ea a simțit că a fost de asteptare copiii ei.

Mama a găsit rămășițele lor pe copac uscate, tocmai de la uscarea lor în vânt a existat o melodie frumoasă. Deci, femeia a decis să creeze un instrument muzical în memoria copiilor săi, care a primit în curând numele de „Dombra“.

„Legend of Brothers-gigant”

Au fost o dată în munții Altai doi frați-gigant. Unul dintre ei, mai tineri, a avut un instrument muzical minunat numit Dombro. Tânărul a iubit-o foarte mult și de multe ori ea a jucat. El a fost cel care a primit aproape toată atenția. Fratele său mai mare era teribil de gelos și, de asemenea, a vrut faima, și, prin urmare, a decis să construiască un pod extraordinar peste râu învolburat. Cei mai tineri nu a vrut să le ia în această participare, atunci fratele mai mare era supărat pe el, și a lovit Dombru despre stâncă.

Nici o melodie mai minunat jucat, dar pe acea stâncă era un semn vizibil. După un număr mare de ani, oamenii l-au găsit și au început să insufle acest instrument muzical și au jucat din nou o frumoasă melodie în aceste margini.

Revizuirea speciilor

Acum, așa cum am promis, să ne întoarcem la luarea în considerare a speciei unui astfel de instrument muzical din Kazah, ca Dombura. Există doar câteva dintre ele:

 • Twin+

 • Tratate+

 • Bizon+

 • bilateral+

 • Podfon+

 • cu grife goale.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că printre soiurile enumerate există un instrument cu trei pachete, un găluște, care au doar 2 șiruri – acesta este standardul Dombra tradițional Kazah.

Rețineți că nu merită confundată de DOMBRA cu astfel de instrumente cum ar fi Domra. Instrumentele nu au doar nume similare, ci și unele caracteristici externe.

Ambele instrumente sunt frumoase și, în general, sunt foarte asemănătoare în formă. Cu toate acestea, Dombra este un instrument mare, dimensiunea sa poate fi de la 80 la 130 de centimetri. În plus, acest instrument vizual deja deja domra. Domra este un instrument mai mic a cărui dimensiune este de aproximativ 60 de centimetri, aceasta diferă semnificativ la grosimea și lățimea sa. Deci, dacă vă uitați atent, puteți distinge cu ușurință domnul de Dom.

Funcții de sunet

Dombrici – instrumentul muzical preferat al Kazahilor, pentru că el, fiind în mâini priceput, este capabil să transfere orice stare a sufletului – și bucurie și tristețe și dorind. Sunetul jurnalului se distinge prin cântăreața, catifela și ritmismul și, prin urmare, confunda sunetele DOMBRA cu sunetele oricărui alt instrument – sarcina este destul de complicată.

Cum se configurează?

Setarea Dombra nu durează prea mult timp și, în general, este simplu. Pentru a începe cu, stringul de jos „sare” ia, după care șirul superior este ajustat. Pentru comoditate, puteți apela la ajutorul unui astfel de instrument de ca un tuner. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie pentru a remedia acest dispozitiv pe cap domball și configurați afișajul.

Cu configurația corectă a literei G, care corespunde șirului inferior, iar litera D corespunzătoare din partea de sus va arde pe tunerul cu culoarea verde.

Ce melodii sunt efectuate?

Nuntă

La nunțile kazahii, o mulțime de atenție a fost acordată cântecul miresei. Ea a efectuat, de obicei, pe un rit de rămas bun. Când fata a venit la casa ei să mire său, tradiția a fost cântat sub numele de „Heat-Heat“. Deja la nunta în sine, la început, au efectuat „deschiderea sărbătorii“, prezice astfel curentul ultimului rit.

Pentru ritualuri rituale

cântece rituale erau de obicei trist și destul ghidat de starea de spirit, și de asemenea, a concluzionat motive dureroase, ca astfel de compoziții au fost, de obicei, efectuate la înmormântare. Cele mai multe cântece comune pentru ritualuri rituale sunt „Daans“, „Zhylau“, precum și „Giiirma Dev“.

legende istorice

Cele mai preferate genuri ale cântăreților care au jucat la dom, au fost legende populare pe care Epic este. Istoria poporului este destul de extinsă și, prin urmare, cântecele sunt destul de mult.

Cele mai multe dintre aceste legende joacă un rol imens în lumea noastră modernă, deoarece ne privesc într-adevăr evenimente istorice, ceea ce este foarte important pentru întreaga cultură în general.

Alte

În plus față de ritual, cântece de nuntă și istorice, cântăreții au iubit să facă și să lucreze care sunt dedicați iubirii. Cântecele cu distracție cu distracție, starea de spirit brută au fost în cerere.

Fapte interesante

 • Dombra se referă la numărul celor mai vechi instrumente din întreaga lume.
 • Cele mai frecvente decorațiuni ale acestui instrument muzical folcloric au fost pene cum ar fi o pasăre ca Filin.
 • Dombra marcat și în cartea de înregistrări Guinness. A fost listat acolo după ce, în China, de aproape 11,000 cântăreți a efectuat kazah „Kenes“.
 • Kazahii sunt atât de iubit de Dombra că există chiar o astfel de expresie: „Adevărata kazahă nu este mine kazahă real kazah – Dombura!” („Pe?YZ ?aza? – ?Aza? EMES, NA?YZ ?aza? – Dombyra!„)
 • În 2010, un instrument absolut nou a fost creat în Kazahstan, care poate fi considerat un cu drepturi depline Dombra Ciad – acesta este electrodul.

sunet Dombra poate fi estimată prin uita la următorul videoclip.

  Evaluează articolul
  ( Încă nu există evaluări )
  Adaugă comentarii

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: