Tot ce trebuie să știți despre profesie vânzător-consultant

Tot ce trebuie să știți despre profesie vânzător-consultant

Simplitatea vizibilă a profesiei de vânzător-consultant înșelătoare. În realitățile vieții, această lucrare necesită cunoștințe profunde și extinse în anumite sfere comerciale. trăsături personale actuale, cunoașterea nuanțe psihologice, cunoașterea tehnologiei digitale. Numai atunci se poate conta pe venit mai mult sau mai puțin decente.

Cine este?

Profesia vânzătorului consultant a apărut relativ recent – în secolul trecut, ca urmare a apariției unor complexe comerciale mari și firmele. Anterior, persoanele care au distribuit și bunuri de vânzare a aparținut categoriilor de comercianți, comercianți sau doar cutii.

Acum, cumpărătorii sunt mai pretentios si solicitante pentru serviciul pe care-l forțat în mod logic partea de tranzacționare de a instrui angajații lor.

Din punct de vedere științific, această profesie este legată de tipul „Omul-om“. În condițiile actuale din Rusia, acesta este caracterizat prin statut social scăzut, conjugat cu stereotipurile anterioare de o atitudine negativă față de comerț, fizice mari și costuri morale și psihologice.

Caracteristica și specificitatea profesiei este că Acesta prevede un grad ridicat de sociabilitate și mobilitate, adică, rezistență, atât în ​​planul mental și fizic. Poate din cauza unor astfel de specificul precis, un nivel semnificativ al personalului de curgere este înregistrată aici.

Gradul ridicat de muncă și subliniind epuizare emoțională a lucrătorilor salariați este cauzată, pe de o parte, Forța și durata comunicării regulate cu diferite persoane, dependența ridicată la nivel de numărul de vânzări de la nivelul cererii, calitatea produselor comerciale, eficiența marketingului organizației, cu altul – Tehnici de comunicare de interacțiune cu clienții „complex“.

Factorii care contribuie la stresul profesional și epuizare emoțională a acestor specialiști se numără:

 • Un număr semnificativ interacțiuni cu țintă, potențial și contingentă client real+
 • mare varietate de clienți diferența lor în calitățile psihologice individuale+
 • nivel ridicat al cerințelor de competență componenta de comunicare și abilități sociale pentru cumpărătorii de influență (capacitatea de a găsi nota chiar în comunicarea cu clientul, să-l încline la cumpărarea) și altele.+
 • non-rațional și prezența unei dependențe directe a valorii salariului de la numărul de tranzacții de cumpărare și de vânzare și, prin urmare, și proces de lucru non-stop pentru 10-12 ore+
 • Fors circumstanțe majore.

În poziția unui specialist, angajatorul consideră adesea candidații în domeniul vârstei de 18-40 de ani. În cazul în care domeniul de activitate este vânzarea de autovehicule, materiale de construcții, inginerie electrică, atunci prioritatea este dat oamenilor, în cazul în care – parfum, îmbrăcăminte, bijuterii și jucării, apoi, în acest caz, fetele sunt în mod prioritar. Desigur, există și nichete în cazul în care podeaua nu redă rolurile (punctul de vânzare al mijloacelor celulare).

Principalele cerințe ale naturii generale: un aspect plăcut, lipsa de obiceiuri neplăcute, de alfabetizare de vorbire, capacitatea de a conduce o conversație, un nivel ridicat de responsabilitate, bunele maniere.

Drepturile oficiale

activități de vânzător Consultanți acoperă o sferă de tranzacționare extinsă. Acestea funcționează, de exemplu, în vânzarea de instalații sanitare, produse cosmetice, pantofi, nutriție sport, etc.

stația de lucru a vânzătorului-consultant face parte din suprafața halei de tranzacționare, pe care, echipamente, instrumente și locul pentru expertul în sine sunt situate. Este necesar să se lucreze în mod special destinat acestui hale, spații pavilion și expoziții.

Principalul criteriu pentru organizarea optimă a locului de muncă este de a asigura locul de muncă de înaltă performanță și de servicii culturale a consumatorilor.

Potrivit profesioniștilor profesional, atribuțiile sale specifice oficiale și instrucțiunile, acesta este angajat:

 • verificarea stării de grupe de produse actuale în departamentul înainte de fluxul de lucru+
 • pregătirea pre-vânzare a produselor (locatie, design, cazare)+
 • Se afișează bunuri și servicii pentru clienți+
 • Reprezentarea cumpărătorului a gamei și asistență în alegerea unui produs+
 • informarea clienților cu privire la numirea țintă, proprietățile și calitatea mărfurilor+
 • cunoștință a cumpărătorului cu informații succinte despre caracteristicile tehnologice ale producției de produse+
 • Informarea clienților, în cazul în care include: nivelul prețurilor, pregătirea controalelor, calcularea costului produsului+
 • emiterea de produse achiziționate pe cecuri sau primirea de plăți directe pentru bunurile, procesul de schimb de mărfuri (în cazul în care există controale)+
 • Grijă de comanda pe casetă de prezentare, la locurile de muncă în timpul timpului de lucru+
 • verificarea și demonstrarea proprietăților și a calității produselor+
 • informarea clienților cu privire la tendințele modei în sezonul+
 • Înregistrarea documentelor de garanție+
 • verificarea configurației produsului.

Poziția de specialist principal depinde în principal de amploarea comerțului și prevede funcții de control mai largi și sarcini, inclusiv pentru a ajuta specialiștii din subordine. Acest lucru face ca un specialist principal o figură importantă a procesului de tranzacționare pe funcții și nivelul de responsabilitate.

Cerințe

Calitatea, asigurarea eficienței profesionalizării unui specialist, este necesară fiecărui specialist. Acestea includ:

 • ușor de înțeles, subiect și vorbire expresivă+
 • reacție anulat+
 • memorie și imaginație productivă+
 • Capacitatea de concentrare, de comutare rapid atenția+
 • grad ridicat de expunere si maiestrie.

Componentele emoționale și volitive ale valorilor comerciale includ:

 • Formarea de intenționalitate, perseverenta, perseverenta, fermitate, curaj, fragmente, auto-control, independență, inițiativă+
 • asigură prezența unui nivel ridicat de rezistență la stres, flexibilitate emoțională, atitudini pozitive, calitati empatice, simțurile de umor, toleranță la alte păreri.

Componentele intelectuale și creative de efecte profesionale sugerează:

 • competențe speciale și realizări (Posesia mare a tuturor elementelor performanței profesionale reale, comentarii profesionale formate sistemic, claritatea absorbției de competențe și abilități, o tendință de a proiectarea independent dezvoltarea profesională ulterioară)+
 • competențe personale (Volumul de cunoștințe de operare liber, precum și modalități de abordare creativă a auto-exprimare și de auto-dezvoltare, capacitatea de a actualiza propriul lor potențial și auto-organizare în ansamblu, aplicarea efectivă a cunoștințelor și a mijloacelor de combatere a deformării profesionale personale )+
 • aspecte individuale (Aplicarea practică a cunoștințelor și a tehnicilor de auto-reglementare, dorința de a crește într-un sens profesional + abilitatea de a nu lua in mod profesionist, o tendință de a o organizare rațională a muncii sale).

Cerințe speciale sunt impuse specialiștilor și aspectul lor, în special în magazinele de modă și accesorii.

Calitati personale

Pentru proprietățile pur personale și abilitățile de experți, vom lua: Sociabilitatea si rezistenta la stres, capacitatea de a se controla în sens emoțional și comportamental, răbdare, decoratedness și condescendență, atitudine echilibrată față de oameni, stabilitate emoțională, eficiență în gânduri și acțiuni, de concentrare, responsabilitate și onestitate, atitudini prietenoase față de clientela, de observare și capacitatea de a convinge.

Performanța profesională eficientă împiedică: memorie slabă, defecte de vorbire, reacție slabă, inexacrabilitate, comportament grosier și incontinență.

Proprietatea actuală de personalitate a unui specialist este un nivel ridicat de inteligență emoțională, care se concentrează pe utilizarea propriilor sale stări emoționale, precum și asupra emoțiilor altor persoane.

Inteligența emoțională are o funcție importantă de reglementare și, fără îndoială, este cel mai important avantaj profesional.

Abilități profesionale

De fapt, specialistul consultant nu vinde pur și simplu diverse produse, dar ajută clientul să se asigure. Caracteristicile cheie ale unui specialist sunt că acesta este cel care acționează ca inițiator de stabilire și menținere a relațiilor favorabile cu cumpărătorii. Cu alte cuvinte, produsul muncii sale nu este lucrul – bunurile, ci o anumită situație de interacțiune – tranzacția. De aceea Cele mai importante caracteristici ale personalității sale sunt: ​​echilibrul, reținerea, perseverența, abilitatea de a obține obiective concrete, abilitatea de a convinge. Asistenții experimentați de vânzări nu au dificultăți în comunicare, să intre cu ușurință în contacte, să aibă calități de conducere, capabile să reziste încărcături emoționale ridicate în lucrul cu clienții. Acestea sunt inerente unor astfel de caracteristici ca activitate, extrase, un nivel ridicat de dominare, performanță, intenție, abilitatea de a lua inițiativa și de a lua o decizie.

Este extrem de important pentru ei să aibă memorie dezvoltate și capacitatea de a gândi logic. Lucrul cu un număr mare de clienți, el trebuie să păstreze o mulțime de informații despre bunuri, servicii și cumpărători. Pentru a face acest lucru, abilitatea de a clasifica și de a structura informațiile diverse, să facă concluziile corecte și să rezume.

Combinația celor două profesii (vânzătorul si consultant) adauga aici necesitatea de a fi în măsură să înțeleagă o altă persoană (inteligenta emotionala), pentru a înțelege nevoile sale, știu cum să gestioneze sentimentele și emoțiile. În caz contrar, situația este plină de apariția conflictelor.

Drepturile și responsabilitatea

În practică, de regulă, gradul de eficiență a muncii în cadrul acestei profesii este detectat în conformitate cu următoarea schemă, Definirea drepturilor și nivelul de responsabilitate sale:

 • Conformitatea nivelului de plan de vânzări personale la indicatorii standard (parametrul principal)+
 • Gradul de îndeplinire a standardelor de servicii pentru clienți+
 • Disponibilitatea plângerilor și comentariilor clienților și conducerii+
 • Nivelul de stare de afișare a mărfurilor, etichetele de preț în zona de responsabilitate+
 • Gradul de respectare a disciplinei de muncă+
 • Gradul de pierderi de mărfuri în procente.

Instruire și salariu

  Încercați-vă mâna în această poziție are ocazia. Provocanții pot fi atât absolvenți ai școlilor, cât și de oameni care au absolvit universitățile.

  Obișnuit, Pentru a începe activitățile, un specialist specializat este o educație deosebită. În majoritatea cazurilor, elevii sunt aranjați pentru această poziție, pentru că o astfel de activitate este temporară.

  Există în această zonă și învățământul superior specializat, dar pe lângă el, piața este bogată în cursurile de formare pe termen scurt a profesiei (de la săptămâna la an). Întreprinderile mari de tranzacționare practică adesea personalul de formare pe termen scurt.

  Specialiștii sunt adesea vânzători de consultanți, în trecut, cei care se ocupau de producția de produse relevante. Adică care vorbește deja cunoștințele necesare. De exemplu, un lucrător care sa ocupat de motoare electrice, poate fi un specialist bun pentru departamentul de instrumente electrice.

  Rezultatele cercetarii arata piata muncii ca femeile tinere pretind în poziția de vânzător-consultant – acestea se completează până la 70% din solicitanți. De obicei, o astfel de lucru este considerat ca fiind prima etapă a carierei, prin urmare, printre candidații, domină tineret (circa 85% sub vârsta de 30). În prezent, absolvenții universităților sunt aproximativ 17% dintre vânzători, 28% – cu studii superioare parțiale, 35% – cu medii speciale, 20% – cu media. Cu prezența de limba engleză – aproximativ 7%.

  Nivelul mediu al salariului de specialiști în capitală este de aproximativ 30000 de ruble. În Sankt Petersburg, ei primesc aproximativ 23.000 de ruble. pe luna. În Ekaterinburg, câștiga aproximativ 21.000 de ruble.

  Salariile primare pentru candidații fără experiență de muncă. De exemplu, în capitală, tinerii profesioniști se pot aștepta la un salariu de 15,000-20000 ruble., în St. Petersburg – 12,000 la 16,000 freca., în Ekaterinburg – 9000-13000 ruble., și în Kazan și că mai puțin – 7000-9000 ruble.

  salarii angajatori mai semnificative oferă candidați cu experiență de vânzare cu amănuntul de la 6 luni. Util va fi capacitatea de a lucra cu PC-ul. Astfel de specialiști obține aproximativ 25.000 de ruble în capitală., în capitala de nord – până la 21.000 de ruble., în Ekaterinburg – până la 16.000 de ruble.

  crește în mod semnificativ nivelul de competențe lunar salariu bun pentru a lucra cu birouri de numerar de calculator, precum și experiență de muncă în sistemul de tranzacționare de peste un an. Astfel de solicitanți din Moscova oferta salariu de până la 35.000 de ruble., În Sankt Petersburg, puteți spera salariu la 27.000 de ruble., și Ekaterinburg – până la 22.000 de ruble.

  De la experți cu experiență de angajatori, în primul rând, se așteaptă abilități excelente de comunicare. Un avantaj semnificativ pentru ei va fi englishing engleza, experienta cu bunuri, cum ar fi LUX și VIP-clientela.

  Cel mai mare salariu pentru astfel de specialiști este fixat în capitală – până la 65.000 de ruble. Oferte in St. Petersburg ajunge la 52.000 de ruble., în Ekaterinburg – până la 40000 de ruble.

  Evaluează articolul
  ( Încă nu există evaluări )
  Adaugă comentarii

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: