batic nodulului: Caracteristici și tehnica de execuție

batic nodulului: Caracteristici și tehnica de execuție

Mai mult de 10 de secole au istoria de tipul cel mai vechi de batic – nodulului. Locul de nastere al acestei arte este considerat indochy. Și cuvântul „batik“ este pliată din două: „Ba“ este o pânză, și „Tick“ – punctul (termenul este preluat din limba pe care am folosit pe insula Java). Numele a apărut datorită tehnologiei unice de material de colorare, baza cărora a fost utilizarea de ceară. Acum batic este o pictura pe material, ceara este, de fapt nu este folosit, dar variațiile structurarea figurii de fiecare dată când s-au îmbunătățit.

Caracteristică

Tehnologia nodulului Batik nu poate fi numit complex. Este similar cu alte direcții lot: materialul trebuie să fie rezervat din compoziția pictura de la intrarea ea. Numai într-o anumită situație este aplicabilă nu rezerve compoziția, dar frânghii, fire, hamuri, cu care puteți crea noduri.

În primul rând, materialul trebuie să fie înfășurat, legat, make-noduli pe ea, și numai apoi cade în vopsea. Sau vopsea este aplicat pe pânză cu o perie. Când procesul de colorare este de peste, rewound și legat locuri vor rămâne fără zdrobit. Rezultatul este un model interesant, complexitatea și frumusețea ei depinde de modul în care a crezut despre tehnica nodulului. Noduli, de altfel, se potrivesc ambele cârlige manual și dispozitive de prindere speciale asemănătoare.

Tehnica BATTAL batic lui. Acesta este adesea dovedit a copiilor, deoarece acestea ca aceasta creativitate manual: ca regulă, băieți cu ajutorul unui batic nodulare ele însele benzi curcubeu face.

Ce este nevoie de tesatura?

Astfel încât desenul de pe țesătură este frumos, luminos, rezistent, ar trebui să fie decis pe cârpă.

Experții recomandă țesăturile de bumbac:

 • Biaz+
 • Sitz+
 • satin+
 • Pânză de tablă subțire.

Nuanțele de țesături sunt preferate alb sau lumină. Ei bine, dacă materialul este un monofonic, cu un model tipărit rar ca un mazăre sau dungi. Nu este un secret că creativitatea manuală este întotdeauna înclinată să salveze, de aceea nimic persistent în utilizarea țesuturilor, utilizat, nr. Se pare minunat să lucrez în tehnica unui nodul Batik, ale cărui țesături au ars anterior în soare, și-au pierdut luminozitatea.

Și numai atunci când experiența în tehnologia de colorare a țesuturilor este încrezătoare, suficientă pentru complicarea tehnologiei, puteți trece la transformarea mătasei naturale, vâscoze, lână curată. Dar țesutul sintetic pentru Batik nu este utilizat. Chiar și țesătura cu sintetica stropitoare nu se va potrivi. Aceste materiale necesită tehnici fundamentale de lucru, scheme și coloranți vor fi alți.

Dacă nu știți aceste reguli, desenul se poate dovedi fuzzy, neclar. Coloranții aniline nu fac ca fibrele sintetice, deci un astfel de rezultat.

Coloranți

Coloranții aniline – acesta este principalul „participant” al Batik. Ele sunt folosite pentru a colora țesăturile X / B. Aproape în orice magazin de bunuri pentru creativitate puteți găsi o paletă destul de largă a acestor coloranți. Dar mulți iubitori Batik nu caută căi ușoare, fac coloranți independent.

Este posibil – amintiți-vă ce nuanță dă coji de ceapă sau urzică. Coloranții naturali sunt cu siguranță ecologică decât atragerea admiratoarelor moderne Batik.

Exemple de coloranți de plante:

 • roșu – Wotul, zdrobirea și păducelul Sf. Ioan+
 • galben – cartofi și oshnik+
 • verde – urzică și manșetă+
 • Portocale – rostopască+
 • albastru – coacăze+
 • Violet – coacăze+
 • albastru – Flori Ivan-da Marya.

Puteți începe cu coloranți industriali și când va apărea încrederea, încercați să obțineți vopsea: veți obține creativ Naturprodukt.

Instrumente și auxiliare

Instrumentul principal care ajută la producerea nodulilor – un cablu subțire sau un fir durabil, suficient de fiabilitate. Ei trebuie să pregătească o cârpă la culoare. Din formularea auxiliară trebuie remarcat:

 • o coajă de ouă+
 • Mici pietricele+
 • Așchii de lemn+
 • O face mici mici+
 • Cochete de renumitare+
 • Blocaje de trafic+
 • Capacele și altele.

Toate aceste rase ajută la crearea unui desen unic pe țesătură. S-ar putea să nu fiți limitat la lista propusă, dar veniți cu timbrele dvs., autor. Cineva folosește părul de păr, cineva capace de markeri și mânere, cineva elastic.

De asemenea, veți avea nevoie de feluri de mâncare, unde vor fi efectuate cele mai interesante în noduli. Ar trebui să fie un rezervor de sticlă sau ceramică (vopselele vor fi divorțate), cratița emailată (în el există o colorare în sine), un container pentru clătirea ulterioară a țesăturii, o sticlă de plastic pentru depozitarea coloranților. Aveți nevoie de o lamă standard de lemn pe care o veți amesteca o cârpă.

Tehnologie

Prezența unor abilități speciale, educație de artă și chiar o capacitate simplă de a desena – deloc. Principiul Batikului nodular: Fiecare bucată de țesătură care nu a fost vopsită este legată astfel încât vopseaua să nu intre în nodul. Pentru aceasta, aveți nevoie de cloturi, cleme, corzi. Ei fac ceea ce în Batik se numește redundanță țesuturilor. Țesătura poate fi răsucite, pliate, cusături, îndoiți.

În acest mod de rezervare și colorare ulterioară, puteți face servetele, fețe de masă, haine, eșarfe, bandans, pareo.

Următoarea etapă – colorarea poate fi de două tipuri.

 • Periați colorarea. Lingoul cu noduli este plasat într-un container nu foarte adânc, după care o cantitate mică de colorant i se aplică. Dacă utilizați mai multe culori, le aplică în mod alternativ. Dar, rețineți că culorile vecine sunt adesea amestecate, se obține o nouă nuanță (nu întotdeauna frumos). De aceea, gândiți-vă și cum, în ce succesiune vopsea.
 • pictura submersibilă. Fără perie, doar dip țesutul într-un recipient cu vopsea diluat. Deci, de obicei, efectuează colorarea multicoloră. proces de protecție, fără precedent.

Multicolor colorare va fi mai complexă. Pe materialul întins, comandantul pune bloturile, face benzile și diverse locuri care aplică pentru măiestria. Și, după uscare pe tesatura, noduri sunt legate, mici și mari, după care materialul este cufundat în vopsea de o nuanță mai închisă, mai degrabă decât a fost folosit înainte. Procedura se repetă de mai multe ori.

Cum de a fixa compoziția?

Există o opțiune de a folosi vopsele „Sub fier“. Lucrarea este mai întâi uscată, apoi este eliberat din noduli, este fluturate pe partea din spate. Apoi trebuie rulat la clătire în apă curată, astfel, îndepărtați resturile de colorant. În cazul în care se folosesc coloranți buclate-abur, materialul este, de asemenea, eliberat din noduli, pictura este fixat de abur. Produsul ar trebui, de asemenea, se spală, se usucă, acoperi.

Dacă aplicați un colorant anilină și mod submersibilă, este posibil să se stabilească vopseaua imediat. Acesta este crescut de apă caldă în vasele care pot fi încălzite. Această apă trebuie să acopere toate tesatura, chiar și după fierbere, de aceea apa durează 3-4 l per 100 g de țesut (în stare uscată). Semifabricatul este plasat în feluri de mâncare și fierbe la foc nu foarte mare. Bumbac fierbere timp de 20 minute, apoi 50 g de sare se adaugă la soluție, și o jumătate de oră se fierbe din nou.

Dacă vopsea de mătase, procesul nu va diferi foarte mult, ci doar în loc de sare, oțet merge. Țesătura trebuie să fie lăsat în soluție până când temperatura scade până la 50 de grade. Pânza se spală în apă caldă, apoi la rece. Numai în acest stadiu, noduli sunt unclocked, iar materialul este spălat din nou. tesatura de călcat încă umed, astfel încât cutele din nodurile sunt lăsate fără probleme. Dacă faci totul în acest fel, în re-fixarea culorii nu va fi necesar.

Un nodul batic nu este cea mai tehnica capricioși, este perfect combinat cu altele (cu o răceală și liliac fierbinte). Adesea maeștrii folosi ca bază pentru un motiv floare, care a lucrat în continuare în tehnica rece batic. Tehnica nu utilizează în mod necesar întregul tăiat, dar numai partea sa. În timp ce fierbe materialul, unul dintre marginea ei poate fi lăsat un uncrowded, într-un mod convenabil de a fixa peste feluri de mâncare pentru fierbere. Deci, tranziția de la partea de culoare la cei neaprime va fi naturală. Și apoi puteți picta manual un fragment neapropiat.

Cei din anii sovietici, blugi „gătite”, înțeleg cum cu ajutorul nodulilor și cu fierbere puteți obține un design unic de haine. Încercați un batik nodular, vă va plăcea!

În următorul videoclip, așteptați o clasă de masterat pe nodul Batik (modelul spiral).

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: