Gândire divergentă și convergentă: definiție, caracteristici, recomandări ale psihologilor

Gândire divergentă și convergentă: definiție, caracteristici, recomandări ale psihologilor

Toată lumea rezolvă problemele în felul său. Unul în căutarea răspunsurilor va începe să studieze tutorialul, celălalt va căuta răspunsul în propriul său cap și va oferi mai multe opțiuni. Cel mai probabil, ambele vor găsi o cale de ieșire. Dar primul va face acest lucru în toate regulile, al doilea – aplicarea imaginației. Toată diferența de gândire. În acest caz, avem oameni cu tipuri de convergentă pronunțate și de gândire divergentă.

Ce este?

A introdus conceptele de psiholog de gândire convergente și divergente din SUA Joy Gilford. În anii ’60 ai secolului trecut, a alocat două dintre aceste tipuri. Conform definiției sale, gândirea convergentă vizează căutarea unei singure soluții corecte. Caracteristica divergentului constă în faptul că proprietarul său vine la rezolvarea problemei nu este standardul, într-un mod diferit este numit creativ.

Vorbind cu cuvinte simple, una în primul rând – regulile, cele două – reflecții proprii, nu se aplică standardelor general acceptate ca o anumită dogmă.

Caracteristici de gândire

Divergent

Termenul provine din divergența latină, ceea ce înseamnă „deviați” sau „diverge”. Un bărbat cu un mod divergent de gândire caută mai multe opțiuni pentru a răspunde imediat la aceeași întrebare. Este vorba de rezolvarea problemei este complexă, adesea bazată pe propriile sale sentimente. Este caracteristică următoarelor caracteristici:

 • Viteza percepției – o persoană oferă o mulțime de idei pentru o perioadă scurtă de timp+
 • Abilitatea de a gândi imagini+
 • Diversitate, calificare nu se completează într-un exemplu de realizare, schimba punctul de vedere+
 • Observarea – observă că alții sunt ratați de la tip sau nu dau valori+
 • Nestandardism, abilitatea de a emite idei originale.

Cel mai adesea, oamenii creativi ai oamenilor posedă un fel de gândire. În școală, de regulă, acestea nu sunt considerate restante studenți. Este dificil pentru ei să rămână în cadrul programului comun. Studiul tabelului de multiplicare este mult mai complicat decât scrierea unui eseu pe orice subiect.

Acești oameni sunt inventivi atât în ​​activități profesionale, cât și în viața personală. Un exemplu viu este Marele Fizico Theorist Albert Einstein. În copilărie, el nu a demonstrat abilitatile mentale deosebite. Profesorii nu au apreciat cu adevărat. Cu toate acestea, acest lucru nu-l împiedică au maturizat, pentru a deveni unul dintre cei mai faimoși oameni de știință ai secolului XX.

Poate cea mai bună definiție exactă a lui și a altor persoane cu gândire divergentă pronunțate au fost date contemporani cu laureatul Nobel. Ei au spus că comunicarea cu el a fost, totuși, că pentru a vizita în a patra dimensiune. Cum ar fi Einstein, unități, ele alcătuiesc una specială, care nu-i place o parte din societate. Dar aceasta se datorează ei că cele mai mari descoperiri se întâmplă.

Ei nu se tem de experimente, cred că nu sunt ca totul și, ca urmare, face viața mai bună, mai clară și mai bună.

Convergent

Termenul, de asemenea, a venit la noi din limba latină, unde Convergere înseamnă „converge la un centru“. Acest tip de gândire poate fi comparat cu programa școlară, în cazul în care abordarea „de masă“ este cel mai des folosit. Am învățat teorema – top cinci în revista cu un mâner roșu, pus la îndoială necesitatea de chimie studiu – exterior, leneș, două.

Citește mai mult  Totul despre intimofobia

Cu toate acestea, nu este întotdeauna o persoană cu cunoștințe enciclopedice este capabil să înțeleagă același bine in viata, la fel ca în legile geometriei. directă sa nu Intersect. El nu se da dreptul de a îndoială. Împreună cu medalia de aur, el primește de la toate o cușcă prețioasă, care nu îi permite să meargă dincolo de cadrul impus de sistemul de învățământ. În viața sa, totul este descompus pe rafturi, iar în cazul în care acest raft pauze, se dovedește a fi neajutorat.

Diagnosticare

Dacă o persoană, cel puțin într-o anumită măsură, a dezvoltat ambele tipuri de gândire, el este un potențial geniu. Cu toate acestea, acestea sunt rare. Determina ce tip este inerent într-una sau alta suficient de persoană. Cea mai obișnuită modalitate este de a oferi o listă a unor elemente, cum ar fi „găleată, pat, masă, tabelul de noptieră” și cereți subiectului să spună cum să le folosească. Dacă el este o găleată a lui exclusiv pentru gunoi, pat – pentru somn, masă – pentru mese, noptieră – pentru depozitarea bijuterii, avem un proprietar luminos al gândirii convergente.

Dacă, atunci când răspundeți la această întrebare, se aplică indirectness, adică o găleată poate deveni un instrument muzical, un pat – o shirmă pentru un teatru de păpușă, o masă – pânză pentru o imagine și o masă de noptieră, apoi divergența este aplicat.

Sunt oferite opțiuni mai diferite, cu atât este dezvoltat mai bine tipul de gândire, ceea ce ajută la a arăta flexibilitatea în diferite situații de viață. Prin urmare, ar trebui să fie dezvoltate.

Metode de dezvoltare a divergenței

Puteți să-l dezvoltați folosind diferite exerciții. Și ei se aplică atât persoanelor adulte și copiii prescolari. Start realizat sarcini cu întreaga familie sau intr-o pauza de prânz cu colegii. Fa-o cu regularitate. Turn clase similare în joc.

Asigurați-vă că pentru a defini câștigătorul. Instalați Fundația Premiul. Fă totul pentru a se interesa pe cei dragi sau subordonați. Printre altele, aceasta va ajuta la tensiune calma.

Exerciții

 • Scrie cât mai multe cuvinte care încep cu litera. Apoi se termină în g. În continuare, aceste terțe scrisori în care. Pentru a compila fiecare listă, asigura o anumită perioadă de timp. De exemplu, 3 sau 5 minute. Se repetă un astfel de joc un mod regulat, schimbarea litere, introduceți noile condiții. Scrie nu toate cuvintele, ci numai substantive, apoi adjective.
 • Ia orice subiect. Sarcina – să vină cu cât mai multe moduri de a utiliza. Creion, de exemplu, nu numai că poate scrie, ea poate deveni un pranch pentru o pasăre într-o cușcă, o baghetă orientativă, o măsură de lungime și așa mai departe. Schimbarea obiecte, încercați să creați „construcții“ de la două sau trei lucruri diferite.
 • Vino cu diverse soluții pentru problemele casnice. Blocat bec. Cum să se stabilească de iluminat? Nume 10 moduri de a face acest lucru. Excursie pe jos la magazin pentru un nou, utilizarea luminii de fundal a telefonului, șemineu de șemineu și așa mai departe. Nu te opri până când te gândești la 10 răspunsuri.
 • Scrieți o propunere în care toate cuvintele vor începe pe o anumită literă. Data viitoare complica sarcina – specifica un anumit număr de cuvinte.

Este necesar să-l îndeplinească pentru viteza. Acest lucru va contribui la dezvoltarea vitezei de reacție.

Jocuri pentru copii

În timp ce copilul nu a fost încă învățat să scrie și să citească, Pentru dezvoltarea de gândire divergentă, puteți utiliza diverse imagini și obiecte.

 • Tip 5 jucării diferite. Sarcina copilului este de a veni cu o poveste a cărei eroi vor fi.
 • Pune mai multe articole pe masă – Unul dintre ei în acest joc „principal“. Determina-l și sugerează copilului să ghicească cu ajutorul întrebărilor de conducere. El este albastru? El este rotund? El este greu? Etc.
 • Competitie de dans. Porniți muzica și oferă un copil cu ajutorul unor mișcări și expresii faciale Afișare diferite stări: bucurie, furie, tristețe, distracție.
 • Dați-i copilului o foaie de hârtie cu o parte dintr-o imagine. Sarcina – Ia-o fotografie.
 • La fel se poate face pe aplicelor. Asigurați-vă doar partea centrală a acestuia. Sugerează un copil pentru a finaliza. De exemplu, creați flori de șapte familii. Aranjarea pe tija de hârtie. Sarcina lui Toddler – pentru a atașa frunze și petale să-l.
 • Imprastiati numărul maxim de elemente diferite pe podea. Sarcina copilului este de a le împărți pe un anumit semn (culoare, dimensiune, material).
 • Oferta copilului pentru a descrie un anumit subiect. Spune-mi ce-i place că – nu. De ce aceasta papusa este iubit, și el nu folosește un creion verde?
Citește mai mult  Gândirea conceptuală: ceea ce este și cum să se dezvolte?

Sfaturi și recomandări

Dacă cel puțin, uneori, se pare că ești într-o fundătură și nu pot găsi soluția optimă la un fel de probleme, Încercați să utilizați următoarele metode.

 • Uita-te pentru mai multe opțiuni pentru a răspunde la orice întrebare. De multe ori, minciuni adevăr pe suprafață, și noi, să-l găsiți, să sape prea adânc.
 • Imaginați-vă modul în care situația se va dezvolta dacă te duci în diferite moduri. Ia toate opțiunile posibile în capul meu. Nu insista pe una, chiar dacă se pare că singurul adevărat.
 • Cel puțin uitați să uite ceea ce ați fost învățați la școală. Încercați să rezolve problema în mod logic, fără a aplica norme și reguli general acceptate. Imaginați-vă cum gândește și cel mai formula minoritate de ieșire. Este probabil că va fi optim pentru a rezolva o anumită sarcină.
 • Nu separați teoria de practică. Întotdeauna calcula modul în care conceput în viață vor fi puse în aplicare.
 • Nu te opri acolo. Chiar dacă este găsit, se pare, absolut decizia corectă, bate alte opțiuni.
 • Colegii de utilizare Ajutor și Prieteni. Aranja „brainstorming“. Poate că unul dintre copiii dumneavoastră vă va spune o idee stralucita.
 • Păstrați un caiet la îndemână și să scrie toate ideile cele mai multe dvs. curajos și neașteptate. Dacă nu chiar acum, atunci ei pot veni bine la îndemână.
 • Scrie pe o bucată de hârtie toate gândurile pe o problemă interesant. Cu ceva timp, re-citit. Cu siguranță între setul de cuvinte, aceasta va indica ce se va indica direcția dorită.

Dar nu arunca de la o extrema la alta. fizician dreptul de ieri de azi nu va fi un versuri, ca opusul. Amintiți-vă – și convergentul, iar gândirea divergentă este importantă în viața de zi cu zi. Prin urmare, este necesar să se dezvolte ambele. Gândirea divergentă constă în idei împrăștiate, adesea spontane. Nu se poate măsura în conformitate cu o scară standard de cinci puncte, spre deosebire de convergentul.

Citește mai mult  Ce se întâmplă dacă soțul este ofensat?

Și în psihologia umană, este pusă dorința de un rezultat concret. Prin urmare, la elaborarea unui plan de lucru, veniți cum să încurajați acest lucru sau la această realizare. Este imposibil să se evalueze în mod obiectiv desenul unui copil de trei ani și să dea o caracteristică clară a unui copil talentat. Dar poate fi interesat în lucrarea sa de inventarea ceva nou.

Surround designeri pentru copii, puzzle-uri, jucării dezasamblate. Nu certa, dacă în loc de mână, copilul face o păpușă la picior sau vopsea soarele verde. Nu interferează cu experimentul. Dar nu uitați să oferiți abilități practice. Chiar daca fata danseaza ca Anna Pavlova, ea nu va strica să știe că de două ori două-patru. Dacă băiatul atrage mare, este încă importantă pentru el să înțeleagă că „placi nu cresc pe un copac“.

În cazul în care copilul refuză să învețe să numere, transforma acest proces în joc. Nu uita să încurajeze succesele sale. Sugerează Chad pentru a alege „Premiul“ din mai multe opțiuni: Hike la Zoo, Ice Cream, vizionarea unui desen animat. Cel mai adesea îi oferă posibilitatea de a alege în tot ceea ce. Lasă-l să creadă în direcții diferite, și apoi viața lui, ca a ta, va deveni o varietate. În viitor, un astfel de copil nu va fi dificil de a găsi o cale de ieșire din orice situație neobișnuită sau non-standard, și o întrebare dificilă nu se va pune într-o fundătură.

Omul va umbla în viață cu curaj, fără teama de a face greșeli. Și, probabil, a fost vorba despre el în secolul următor că el a fost unul dintre oamenii de știință restante ale secolului XXI.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: