Tipuri de gândire și caracteristicile acestora

Tipuri de gândire și caracteristicile acestora

Gândiți-vă, gândiți-vă, să știți, să creați – în fiecare dintre noi, natura a pus această abilitate uimitoare. De la apariția creierului uman, el începe să citească informații din lumea exterioară, astfel că este lansat procesul de gândire complex și multilateral. Ce se gândește? Specia și caracteristicile acestora vor lua în considerare în acest articol.

conceptul general

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să înțeleagă ce fel de gândire, așa cum provine, cum funcționează, cum funcționează acest mecanism misterios. Oamenii de știință, filozofii au încercat să dezvăluie secretele conștiinței umane și să exploreze această chestiune invizibilă imperceptibilă. O mulțime de tratate, cărți, lucrări științifice și articole sunt scrise pe această temă. Abilitatile mentale ale unei persoane au fost studiate și studiate până în prezent de diferite discipline științifice, dar rămân până la sfârșitul necunoscut. Desigur, noi, de asemenea, nu va fi capabil să facă o minune și dezvăluie ca un astfel de fenomen al minții umane. Dar aruncați o privire la acest concept din punctul de vedere al științei psihologice și încercați să înțelegeți numeroase tipuri de gândire și caracteristicile lor.

În psihologie există multe definiții de gândire. Discuțiile privind această problemă sunt increlucrate. Nu este nevoie să dați toate exemplele și să dezasamblați fiecare dintre ele.

Principalul lucru este că mintea este un cadou unic care este inerent doar unei persoane este un proces mental care ne permite să cunoaștem lumea din jur. Creierul citește informațiile din exterior, o analizează, face anumite concluzii, pe baza lor de acțiuni persoană desfasoara activitate.

Chiar la începutul vieții individului, procesul de cunoaștere pare simplu și primitiv (desigur, doar la prima vedere), ci ca dezvoltarea și adulți sunt din ce în ce complicate. Informațiile acumulate în timp, face posibil să se împartă și să rezume, inventa și rațiune, proiecta si produce, de a crea și de a crea, Creați un set infinit de variante și combinații de ceea ce se întâmplă în lume. Dar baza tuturor acestor acțiuni este de natura capacitatea de a gândi. Și în psihologie există un concept ca o tipologie a gândirii, în care este împărțit în tipuri și tipuri, clasificate în diferite grupuri pe anumite caracteristici.

Clasificare

Un subiect separat de studiu în psihologie este clasificarea și caracteristicile gândirii. Există mai multe tabele vizuale care mor varietatea de informații cu privire la acest subiect. În abundența lor, este dificil să ne dăm seama și să înțeleagă întreg esența acestui sistem complex. Să încercăm să aloce mai multe grupuri de bază pentru care cercetătorii vor acorda o atenție specială. Principalele tipuri de gândire:

Prin conținut

Acest grup include:

 • viu eficient+
 • Vite-figurativ+
 • Subjectual+
 • gândire abstractă-logică.

În funcție de natura sarcinilor

Gândire poate fi:

 • Teoretic+
 • Practic.

În funcție de gradul de reflexie

Există astfel de soiuri:

 • Analitic+
 • Intuitiv+
 • Realist+
 • Autistical+
 • Egocentric.

În funcție de gradul de noutate

Poate:

 • Productiv+
 • de reproducere, numit uneori introvertit.

În funcție de gradul de arbitrar

Există astfel de tipuri:

 • Arbitrar+
 • involuntar.

În conformitate cu caracteristicile personale

soiuri:

 • Masculin+
 • feminin+
 • Pozitiv+
 • Negativ+
 • Strategic+
 • Idealist+
 • iraţional+
 • raţional+
 • Analitic+
 • Dreapta cu părul și stângaci+
 • sintetic.

Oamenii de știință au mai multe tipuri de gândire mai mult, în funcție de rezultatele activității umane, starea sa mentala, viziune asupra lumii, realitatea percepție, etc.

Fiecare dintre aceste specii merită o atenție personală și este considerată în psihologie separat, dar vom lua în considerare doar cele de mai sus.

Prin conținut

Unul dintre soiurile de selecție bogată alocate de către psihologi este clasificat în funcție de conținut. Acest grup include gândire vizual-eficiente, figurativ, subjectual și abstract-logic.

 • Evident gândire eficientă. Individuale, cu care se confruntă realitatea directă, activează acest tip de reflecție. El se concentrează pe o anumită percepție a obiectelor. O astfel de activitate mentală este caracteristică vârstei copiilor începutul anilor și începe să se dezvolte din copilarie. Un copil care altcineva nu poate gândi, vorbi și de a face ceva ca un adult, studii lumea cu ajutorul atinge la subiecți și experimente diferite cu ei. El a încercat lumea literalmente dinții, roadere-le, le bate la alta, uneori pauze. Astfel, efectuarea de observare, care produc anumite manipulări cu lucruri, o persoană mică studiază lumea și face primele sale concluzii din impresiile. Într-o condiție pentru adulți, o conștiință clară eficientă este tipic pentru angajații din sectorul de producție.
 • Imaginație. Ea se bazează pe imagini vizuale. Începe să se dezvolte la copii de la mijlocul de vârstă preșcolară, este dominant până la sfârșitul anului de vârstă școlară timpurie. bărbat adult, de asemenea, de-a lungul vieții implică în mod constant în formă de percepție vizuală-. Accentul în acest caz se face pentru a reprezenta diverse obiecte, fenomene, situații, precum și diferitele lor transformări și transformări în imaginația umană.
 • Gândire logică abstractă. În timpul gândurile de această natură, o persoană care operează distrași, concepte abstracte, non-specifice. Acest proces are loc pe lanțul următor: percepție, înțelegere, înțelegere, generalizare. Adică, o persoană, pentru el însuși cuprinzatore esența, sensul și semnificația ceva, ca urmare, creează obiecte individuale generalizate și abstracte în ceea ce privește opinia sa, fenomene, situații independente ale celorlalți membri ai societății.
 • Gândirea eficientă Este caracteristică persoanelor care au fost construite de secole și continuă să construiască cea mai înconjurătoare lume. Ei vin cu idei, încorporaau-le în realitate.

Aceste tipuri de spirit ca și în cazul în care etapele sunt etapele de stabilire pe calea de dezvoltare a unei persoane cu un scutec și la formarea sa completă ca persoană.

În funcție de natura sarcinilor

Separat, psihologii descriu tipurile de abilități mentale bazate pe natura obiectivelor și sarcinilor îndeplinite.

 • gândirea teoretică. Legile existente, reguli, norme, teorii, concepte, exerciții – toate acestea și multe altele este un produs al procesului de gândire teoretică, care vă permite să analizeze cunoștințe și prezentare acumulate, să le compare, să clasifice și să formeze noi.
 • gândirea empirică – un fel de gândire teoretică. Acesta este caracterizat prin aceleași caracteristici, dar cu ea, rolul principal va fi jucat prin verificarea ipotezei în practică, și nu numai în teorie.
 • gândire practică. Totul este relativ simplu aici: fructele teoriei sunt utilizate în practică, verificate în acțiune. Tot felul de proiecte, planuri, scheme, obiective transforma concepte teoretice în practică valabilitate reală. Ca rezultat al acestui tip de gândire, gândire ieftin printr-o acțiune capătă o formă concretă.
Citește mai mult  Ce se poate face în cazul în care soțul își schimbă și cum să-i facă față?

În funcție de gradul de reflexie

Reflecția – o privire la mine, in interiorul vostru, adânc în conștiința sa, precum și cu privire la rezultatul propriilor acțiuni și regândire a acestora.

Stripping din acest concept, psihologii au identificat un alt grup de specii de gândire.

 • Gandire analitica. Este capabil de a separa obiecte, fenomene, situații și probleme în parte, evidențierea și studierea cele mai importante dintre ele. Observăm, comparație, găsim relații cauzale, vom trage concluzii, vom găsi principalul lucru și structurarea unor cantități mari de informații datorită abilităților analitice. Procesul de astfel de lucrări este lung și consecvent.
 • gândire intuitivă într-o anumită măsură, este un antipod de analiză, deoarece trece repede și inconștient. Nu este nici logică, nici analiza, nici cel puțin o explicație rezonabilă pentru ceea ce concluzii a face o conștiință persoană la momentul intuiției.
 • gândire realistă. Nici o dovadă – nici o credință de ceva. percepție realistă a realității oferă o persoană posibilitatea de a gândi sensitly, cumpătare, în mod adecvat și logic. În cursul unui astfel de proces mental, o persoană care nu scutește așteptările și dorințele personale, el evaluează lumea din jurul nostru numai din punctul de vedere al realității, adevăr și critica echitabil.
 • gândire Autistical, Dimpotrivă, ea pune dorințele iluzorii la capul unghiului, aparent corectă și fezabilă, chiar dacă acestea vin împotriva logicii. Nu există nici o evaluare critică a realității în acest tip de percepție. Oamenii de acest depozit al minții sunt adesea găsite în direcția artistică a activității și în artă.
 • Gândirea egocentrică Dezvoltat la copii și la adulți cu stima de sine supraevaluată, încrederea excesivă de încredere în sine stătătoare de sine stătătoare. La copii, acesta este un fenomen normal, deoarece ei cred că lumea din întreaga lume se rotește numai în jurul lor. ego-ul pentru copii este în centrul Universului, și tot ceea ce se întâmplă este perceput doar din pozitia reflectorului „I“.

Egocentric adulții au o astfel de înțelegere a păcii și în sine este deja considerată o problemă psihologică sau un caracter incultant.

În funcție de gradul de noutate

În funcție de gradul de noutate și originalitate, un loc separat este atribuit o reclamă imagine (productivă) și de reproducere a conștiinței.

 • gândire productivă Determină omul ca creator. Aici rolul principal este realizată de fantezie umană, imaginație. Este oameni creativi care sunt capabili să creeze idei complet noi și proiecte fără precedent. Ele generează o viziune absolut unică și originală a obiectelor materiale și spirituale ale muncii lor. Noile concepte și imagini, fără concluziile și concluzii comparabile – toate aceste fructe de muncă de conștiință creativă.
 • Gândirea de reproducere – opusul productivității. Acest tip de cunoaștere se bazează exclusiv pe soluțiile, imaginile, sursele și șabloanele finisate din lume. Absența completă a imaginației creative și a accentului numai pe redarea cunoștințelor obținute anterior caracterizează acest tip de minte. Este demn de remarcat faptul că oamenii cu opinii reproductive de înțelegere au adesea un caracter introvertit.
Citește mai mult  Coleric: caracteristică umană și adecvate profesii

În funcție de gradul de arbitrare

Evidențiați un grup de gândire în funcție de gradul de arbitrare.

Aici totul este explicat destul de simplu.

 • Gândirea arbitrară Omul este controlat de conștiință și de voință, procesul de gândire este complet sub controlul său.
 • Gândirea primită, Dimpotrivă, există în sine, nu respectă eforturile voinței persoanei. Toate expresii familiare „fac pe mașină”, ​​”face involuntar”, „fără a vă oferi un raport”, deci aceasta este situația în care gândirea involuntară își îndeplinește funcțiile. Conștiința involuntară este asociată cu componentele afective ale atitudinii umane față de subiecți și fenomene, diferite situații și probleme, adică cu sentimente și reacții emoționale la obiectele din lumea înconjurătoare.

În funcție de caracteristicile personale

Evidențiați un grup mare de gândire, în funcție de caracteristicile personale ale fiecărei persoane care influențează predominanța unui tip de cunoaștere și percepție a lumii.

 • Gândirea de sex masculin. Se crede că oamenii gândesc logic și straightly, perfect funcționează cu modele și sisteme de conectare, de regulă, acest proces este întotdeauna ca scop de acțiune și rezultate. Bărbații facă o distincție clară mintea și emoțiile. În opinia lor, sentimentele sunt extrem reflectate negativ asupra transformarea gândurilor într-un rezultat de afaceri. Conform uneia dintre versiuni, aceasta se datorează faptului că există un tip de stânga a percepției și prelucrarea informațiilor în creierul oamenilor. Emisfera stângă este responsabil de vorbire, logica, analiza, operații cu numere, secvențe, și T. D. Femeile în curs de a lucra cu informații domină emisfera dreapta a creierului. cogniție Rightphan oferă femeilor imaginație, dreamence, afectivitate, orientare spațială excelentă.
 • Femeie de gândire are similitudini cu gândirea intuitivă. Emoțiile de reprezentantele sexului fine sunt întotdeauna în primul rând, atât de des multe concluzii și concluzii se bazează pe sentimente și presimțiri. Uneori, starea de spirit gestionează o femeie, iar cursul gândurilor ei se pot schimba împreună cu schimbări în starea de spirit. Aceasta este doar o descriere a unei tendințe de multe ori manifest, dar psihologii nu susțin că femeile nu au nici o logică sau raționalitate. Dimpotrivă, în anumite situații, femeile prezintă cel puțin la bărbați, capacitatea de analiză, de sinteză, planul și judeca greșit situația.
 • Gandire pozitiva. Aici vorbim despre optimism. Persoanele cu astfel de caracteristici ale minții sunt înclinați, chiar și în ciuda obstacolelor, a se vedea oportunități pentru a atinge obiectivele. Astfel de personalități reușesc întotdeauna sobrietate, realiste, și cel mai important, în mod constructiv, să evalueze situația și tonul succesului în.
 • Gandire negativa pesimistii de proprietate. Ei sunt constant nemulțumiți de viață, plângând în mod constant acest lucru, vezi pretutindeni și în toate obstacolele copleșitoare, provocând astfel milă și simpatie în jur.
 • Gandire strategica. Dacă aveți tendința de a crea planuri de lungă durată și, în același timp, oferă prognoze clare, înseamnă că sunteți un strateg. Strict să adere la obiectivul, să evalueze în mod eficient calea realizării sale și nu au fost niciodată în stare să reducă la minimum persoanele care au o viziune strategică a lumii – de regulă, acestea sunt oameni de afaceri de succes și manageri.
 • Gândire idealistă. idealiști idealist idealizat. Crearea unei versiuni ideale a lumii în imaginația lui, l-au proiect pentru realitate. De regulă, există un misappression, iar persoana este foarte dezamăgit, refuzul de a lua lumea așa cum este, imperfectă și non-ideale.
 • gândire iraţional. oamenii Irrational cred ilogice, da o apreciere greșită a fenomenelor și situații, nu pot explica de ce ei vin într-un fel sau altul, dar cu toate acestea cred că ei fac totul bine și capabil să captiva pe cei care înconjoară credința lor de neînțeles. Adesea se caracterizează prin tulburări de schizi.
 • Gandire rationala. Argumente, fapte, cunoștințe, pricepere, logică, mintea sunt acele fundații care ameliorează o persoană cu inteligență rațională. Emoții, sentimente, experiențe pentru astfel de personalități nu contează. Ei au întotdeauna un sănătos și sobru cred că, în mod clar și rapid rezolva sarcinile stabilite și de a găsi o abordare constructivă.
 • Gandire analitica. Studiile de analist de om tot ce se întâmplă în jurul lui nu se grăbească, gândindu-mă la totul în detaliu, bine, stabilind întotdeauna cauzele ceea ce se întâmplă, deoarece nici un fenomen și nici o situație în înțelegerea sa și percepția lumii poate fi nerezonabil.
 • gândire Sintetizând. fapte separate, date împrăștiate, creșteri de informații nu sunt o problemă pentru o persoană cu o minte similară. Cu siguranță că recreează o imagine completă și clară, colectarea ei în bucăți. Și astfel de operațiuni complexe sunt absolut nu se sperie.
Citește mai mult  gândire Paralogical: caracteristici, tipuri și manifestări

gândire inconştient

Un conac în psihologie reprezintă astfel de concept ca o gândire inconștientă. Aceasta implică procesul de cunoaștere a lumea înconjurătoare segmentul inconștient al minții. Inconștientul este absolut dincolo de proprietarul său, acesta nu este controlat și nu există nici unul în sine. Se întâmplă și stocate absolut toate informațiile, citiți din exterior de-a lungul vieții umane. Puteți compara acest proces cu colectarea detaliile constructorului, numai acest lucru se întâmplă în mod automat, indiferent de dorința și concentrarea atenției noastre.

Informațiile colectate în subconștient este utilizat atunci când nevoia de a apărea în această. Rezultatul activității gândirii inconștiente – este adoptată inconștient printr-o decizie persoană. Credem că într-un fel sau altul o facem, pentru că a căutat lung și persistent o soluție logică într-o anumită situație, dar nici măcar nu suspectează impactul asupra adoptării acestei decizii a inconștientului. La fel ca și partea din spate a lunii, gândirea inconștientă este cea mai neexploatate și cea mai misterioasă regiune a minții umane.

Este sigur să susțină că începe să se dezvolte intens la copii de vârstă preșcolară, domneste printre elevii mai mici și mai ales domină clasa intai.

Metode de determinare a tipului de gândire

În psihologie există mai multe modalități de a determina tipul de gândire, stil individual. Cel mai adesea în acest scop, utilizați metoda de încercare. Testele sunt proiectate de psihologi cu experiență pe baza cercetării lungi, colectarea și sistematizarea informațiilor despre caracteristicile fiecărui tip de inteligență. Unul dintre aceste teste a fost creat în conformitate cu metoda unui cunoscut psiholog american, cel mai mare cercetător al proceselor cognitive ale lui Jerome Bison.

Există, de asemenea, o tehnică „tip de gândire”, dezvoltată de psihologul Circulara Galina, în care se propune să răspundă „da” sau „nu” unui număr de probleme. După aceasta, scorurile sunt calculate pe scalele propuse – devine clar ce tip are persoana.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: