Tipuri de Gaptophobia și metode de luptă

Tipuri de Gaptophobia și metode de luptă

Gaptophobia este una dintre cele mai incomode fobii, ceea ce complică în mod semnificativ viața și socializarea unei persoane în societate. Pacientul se confruntă frica de necontrolat sau chiar atacuri de panica puternice din atingeri ale altor oameni. Din acest articol, veți afla de ce o astfel de fobie poate apărea modul în care aceasta este diagnosticată și care sunt metodele de tratament.

Ce este?

Gaptophobia se numește frica de oameni altor oameni ating, iar în cazuri rare și orice atingere, în principiu,. Uneori, această boală este, de asemenea, numit tactylophobia. Este de remarcat faptul că, potrivit datelor lumii practică psihologică și psihiatrică, această patologie este printre cele mai rare fobiile. Adesea, frica se manifesta incontrolabile-se pe atingerea de oameni altor oameni, dar, uneori, de asemenea, o panică provoacă contactul tactil cu prietenii și rudele.

disconfort semnificativ, chiar contacte aleatorii ale altor persoane, De exemplu, în transportul public. Acest diagnostic reduce semnificativ calitatea vieții umane și atrage după sine consecințe grele, până la izolare completă.

In grupul de risc există oameni care suferă de autism: Gaptophobia este unul dintre efectele secundare ale acestei abateri.

Gaptophobia este asociată cu stabilirea unor limite personale și violarea spațiului personal al persoanei. De exemplu, orice persoană sănătoasă este inconfortabil dacă interlocutorul este prea aproape, numai distanța pe care este considerat prea aproape de fiecare persoană va fi diferit. Gaptopoba are un spatiu personal foarte îngust, iar răspunsul la încălcarea sa este o exacerbată. În cazul în care o persoană sănătoasă are un contact tactil cu un străin aleatoare numai că va provoca aversiune lumina, atunci o persoană care suferă de o fobie poate începe panicing.

Cauzele apariției

În psihologie, se obișnuiește să se împartă cauzele fobiei pe Intern si extern: Prima categorie include caracteristicile percepției noastre, indiferent de mediu, iar în cea de a doua categorie include toți factorii din jur.

Trebuie avut în vedere faptul că este adesea dificil să se aloce un motiv, pot exista mai multe. Cu toate acestea, pentru un tratament mai eficient, un specialist – un psiholog sau psihoterapeut – încearcă întotdeauna să aloce cauza dominantă.

Printre motivele interne sunt luate în considerare în primul rând caracteristici de caractere. Există oameni, de la natura predispuse la Gaptophobia: acestea sunt, de obicei închise, shye, cufundat în tine, cu un pronunțat introversiunea. Ei tind să perceapă ca alții dușmani, respectiv, orice încălcare a spațiului personal de astfel de oameni percep foarte acută. Uneori apare Gaptophobia din cauza supratensiune nervos sau agresiune temporară.

boli cronice ale sistemului nervos si leziuni cerebrale organice pot duce, de asemenea, să se teamă de atingeri. Tratamentul în astfel de cazuri este deosebit de complexă, dar aceste situații sunt extrem de rare. in afara de asta, Uneori, printre motivele remarcat lipsa de toleranță pentru anumite grupuri publice, de exemplu, condamnări rasiste. În plus, femeile se confruntă uneori panica de la atingeri oamenilor.

Dacă Gaptophobia este cauzată de motive interne, aceasta poate fi moștenită și psihologii cunosc multe astfel de cazuri. Aici rolul geneticii joacă, pentru că noi moștenim trăsăturile de caracter de la părinții noștri. La rândul său, anumite trăsături de caracter pot da o predispoziție la teama de atingere – este posibil să nu se manifeste în viață sau manifestă ea însăși în condiții externe nefavorabile.

Citește mai mult  Frica de cuvinte lungi: ceea ce se numește fobie și cum să o tratezi?

Din motive externe sunt, de asemenea, foarte diverse. De exemplu, o experiență negativă poate duce la Gaptophobia, de exemplu, violența experimentată face ca orice atingere a percepe orice atingere. Acesta poate fi de uz casnic sau de violență sexuală.

afectează în mod deosebit posibilitatea unei fobii de prejudiciu copilărie, de exemplu, în cazul în care un copil bate.

Psihozele și nevrozele cauzate de factori externi pot juca, de asemenea, un rol important în apariția și dezvoltarea fobiilor. Ele pot să apară de la munca grea, șocuri de viață mari, pierderea, mentală sau efort fizic. La rândul său, psihoza si nevroza face o persoana susceptibila psihologic, ușor de făcut și vulnerabil, astfel încât invadarea spațiului personal este percepută mult mai acută. În astfel de cazuri, este inutil de a face cu o fobie separat – aveți nevoie pentru a trata psihoza sau nevroza. De aceea, este important să medicii de contact competente care pot diagnostica cât mai curând posibil.

Persoanele cu handicap, de asemenea, tind să se teamă cu alte persoane lor. Uneori, fobii se pot șterge chiar și la agresiune. În plus, sunt notate legăturile unor profesii cu Gaptophobia: de exemplu, dermatologi care stiu totul despre boli de piele, de multe ori reacționează foarte puternic la contactul tactil cu străinii – în unele cazuri, poate turna într-o fobie completă.

Semnele de bază

În orașele mari ne confruntăm cu atingeri aleatorii în mod inevitabil și zilnic, deci nici un test special pentru nevoile Gaptophoby. Dacă vă este frică de excursii, acesta va contribui cu siguranță o excursie la transportul public. Aproximarea Gaptopoba către alți pasageri cauzează deja frica și masa emoțiilor negative, deoarece, în astfel de cazuri, riscul de atingere este foarte mare.

Cu o atingere directă, disconfortul este îmbunătățit maxim până la durerea fizică – În exterior, un atac de panică evident este vizibil, iar unii arata restrictiv, dar ei se confruntă cu șocuri serioase nervoase.

Gaptofobii sunt conștienți de faptul că fobia lor nu este apreciată din punct de vedere social, așa că încearcă să-și ascundă emoțiile negative în orice fel și țineți înapoi manifestările externe ale fobiei: cineva se dovedește mai bine, cineva are mai puțin. Uneori, Gaptopoba este ușor de determinat expresiile faciale și gesturile ascuțite. Ei însoțesc o atingere neașteptată.

Simptomele Gaptophobia sunt după cum urmează:

 • frisoane incontrolabile, goosebumps în tot corpul direct atunci când sunt atinse sau cu o mulțime mare de oameni+
 • Bătăile inimii și creșterea rapidă a tensiunii arteriale este un alt simptom al Gaptophobia asociat cu ridicarea nivelului de adrenalină din frică severă+
 • Unii pacienți au transpirație în exces+
 • Uneori atingere poate fi însoțită de convulsii, senzație de arsură sau o sentimente dureroase.

Gaptophobia duce foarte repede la izolarea socială, degradarea identității fizice, mentale și morale, deci Se tratează o fobie cel mai bine în stadiile incipiente.

Gaptophobe va evita oameni în general, din cauza fricii de atingeri, în timp, pacienții încep să conducă un stil de viață asocială. O persoană evită sârguință de comunicare, îmbrățișări, contacte sexuale, la distanță și atrage după sine fizice și mentale îndepărtarea chiar și de cei dragi.

Forme de manifestări

Fobia se poate manifesta în diferite forme și au diferite etape. În cel mai rău și destul de popular caz, teama de atingere se extinde la toți oamenii. Acesta este un trecător aleatoare pe stradă, și relativă, și coleg, și un iubit-o. În acest caz, teama obsesivă are consecințe foarte grave pentru viața socială a pacientului: fobie încurajează o persoană să fie treptat protejată de toată lumea închide în jurul și complet. Acest lucru este în mod natural dăunător pentru sănătatea mintală în continuare, precum și pentru dezvoltarea personală și de socializare.

Citește mai mult  Rezumat logice de gândire: caracteristici și metode de dezvoltare

De multe ori se referă la haptophobia numai oamenii altor persoane. Acest formular poate fi considerat mai ușor, deoarece permite pacientului să nu contacte lacrimale cu persoane apropiate. Cu toate acestea, în viața de zi cu zi, chiar și o astfel de fobie oferă o mulțime de inconveniente. Persoanele sănătoase nu observă nici măcar cât de multe atingeri aleatoare ne înconjoară zilnic: nevoia de transfer de bani la casierie în magazin sau să treacă într-un autobuz plin pentru Gaptopoba va deveni un stres real,. stres constant, la rândul lor, sunt dăunătoare pentru sănătate și pot provoca boli somatice chiar.

Cea mai rara forma de Gaptophobia este frica de atingeri unor categorii specifice de persoane. De exemplu, poate fi teamă în funcție de podea, vârstă sau naționalitate.

  Cel mai adesea, o astfel de natura direcționată de fobie are în caz de leziuni dobândite – la copii sau vârsta adultă. Pentru tratamentul Gaptophobia în această formă, este important să dau cu acuratețe cauza și lupta cu toate consecințele prejudiciului, și nu doar cu teama de a atinge.

  Pentru orice fobie, psihologi si psihiatri aloca 3 etape.

  • PrimulInclude disconfort lumina si frica cu atingeri, nu apreciază tolerantă – aceasta este cea mai ușoară etapă, cu care unii se descurcă independent. Cu toate acestea, în cazul în care în timpul devreme, nu este de a preveni o fobie, de multe ori progreseaza foarte repede.
  • Încercările de a muta departe de oameni, contactele și comunicarea Evitare, mai puțin de multe ori iesi din casa – acestea sunt alarmante clopote, ceea ce indică faptul că fobia este gravă. Cu atinge direct, pacientul se confruntă cu cel mai puternic de stres, care afectează în mod negativ atât starea generala de sanatate in timpul zilei. În astfel de cazuri, nu se face fără ajutorul unui specialist.
  • În cele din urmă, în etapa a lansat, conduce fobie la izolare socială completă. Pacientul refuză să părăsească casa și contactul cu lumea exterioară, preocuparea și stresul pot avea manifestări fiziologice. Fobiya se dezvoltă în fiecare mod diferit, astfel încât este imposibil să se determine cu exactitate în ce moment această etapă va veni – este mai bine să înceapă să lupte Gaptophobia cât mai curând posibil.

  Metode de luptă

  Acum, în psihologia modernă și psihoterapie este posibilă tratarea oricăror fobii. Cu toate acestea, nu se poate da o singura reteta, cum se vindeca Gaptophobia este un termen foarte larg, și un specialist ar trebui să înțeleagă motivele specifice pentru pacient care a condus la teama de a atinge. Luați în considerare cele mai frecvente metode care se obișnuiește să se ocupe de această fobie.

  Psihoterapie

  Timpul tratamentului este determinată de medic – uneori poate fi destul de o lungă perioadă de timp, dar cu un tratament adecvat și președinții de pacienți pozitive vor fi favorabile. Foarte popular în lupta împotriva unor astfel de fobii, izolare socială ingredient, este Grupul de terapie. În primul rând, Gaptophobe va fi capabil să realizeze că el nu este singur cu problema lui. Într-un cadru confortabil pe o sesiune, pacienții vor putea conversa prin chat și de a ajuta reciproc frica depăși. Această metodă este extrem de eficiente pentru diferite categorii de pacienți.

  Dar, de asemenea, cu pacienții și petreacă sesiuni individuale, are ca scop combaterea fricii și formarea calităților de personalitate. Prophoving probleme, gradul de conștientizare a acestora, precum și căutarea de motive sunt importante cu o astfel de lucru cu un psihoterapeut. Este important nu numai pentru a face medicul diagnosticat corect, dar, de asemenea, ca pacientul să înțeleagă problema și sincer a vrut să o rezolve. Uneori, sesiuni pot fi sub forma unui dialog liber, și, uneori, într-o formă de joc – există o mulțime de tehnici psihologice, care vă permit să lupte ușor o fobie.

  Citește mai mult  Totul despre loialitate

  Hipnoza este o altă metodă eficientă de terapie. Este utilizat cu pacientii la diferite etape. In timpul sesiunii hipnotic, medicul afectează subconștientul și ajută pune instalațiile necesare.

  Utilizarea medicamentelor

  Uneori, la cazurile complexe trata de Gaptophobia, medicul descarcă medicamente speciale. Printre ei:

  • Antidepresivele pentru normalizarea stare psihologică și emoțională+
  • agenți hormonali necesare în eșecuri hormonale+
  • Preparate Sedable pentru a preveni și a calma atacuri de panică+
  • benzodiazepinelor de frână excitare nervoasă+
  • Neurolepticele cu acțiune liniștitor.

  Preparatele de mai sus ar trebui să fie luate numai atunci când recomandarea medicului și sub controlul său clar.

  Dacă vă face un diagnostic și decide să ia pastile, aceasta poate duce la consecințe negative, chiar mai grave. Pentru utilizare fără recomandare, medicul merită luat în considerare numai tot felul de suplimente alimentare, vitamine, valeriana si ceaiuri de plante.

  Auto-ajutor

  Puteți depăși Gaptophobia cu un efort din cauza de unul singur – lucrul cel mai important, au o mare dorință, pentru a realiza problema și înroleze sprijinul celor dragi. Psihologii recomanda mai multe moduri.

  • Exerciții de respirație – Aceasta este o mare practică pentru a calma nervii. Selectați 15 minute pe zi și să încerce să respire adânc și dreapta. Cu o atingere nedorită, încercați să păstrați, de asemenea, calm si respira adanc – nu te lăsa să fie în panică.
  • Stick o alimentație sănătoasă. psihologia noastra are o multime depinde de procese biochimice din organism. In cazul in care celulele primesc toate substanțele nutritive necesare, ei vor veni mai degrabă înapoi la normal, si poti mai bine ei înșiși proprii.
  • Categorii meditație și yoga – Acesta este un alt mod minunat de a relaxa și de a experimenta corpul tau.
  • Sportul poate, de asemenea, de ajutor – În timpul antrenamentelor intensive, vom arde adrenalina in plus si producem bucuria de hormon de endorfine.
  • Încercați să argumenteze logic – Nu este nimic teribil în atingerea oamenilor. Încearcă să te convingi de acest lucru: nu scapa de problema, lasa oamenii sa te ating și să încerce să perceapă este neutru.

  Prevenirea atacurilor

  Desigur, toată lumea vrea să evite acest lucru și să încercați să nu se îmbolnăvesc de Gaptophobia. Natura acestui diagnostic este extrem de ambiguu, deși multe sfătui să ducă o viață socială activă pentru a preveni apariția de fobie. Dacă aveți deja fobie, chiar și la cele mai multe etape inițiale vă puteți asigura prevenirea atacurilor. Cu timpul Atitudinea Calm la atingere va fi în obiceiul.

  Încearcă să respiri adânc, relaxa mușchii, dacă vă simțiți că în curând va exista un atac. Vă rugăm să te convingi că cei din jurul tău nu sunt dușmani și nu au un obiectiv de efecte negative – la urma urmei este. Adresați-vă unei persoane apropiate să restabilească cu atenție contactul tactil cu dvs., mai des îmbrățișând, făcând un masaj – în timp, când devine confortabil, atingerea altora va fi, de asemenea, percepută mai puțin acută.

  Evaluează articolul
  ( Încă nu există evaluări )
  Adaugă comentarii

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: