Totul despre manie

Totul despre manie

Mania este cunoscut pentru omenire din timpurile din antichitate – manifestări prea caracteristice și pline de culoare ale acestei tulburări ale psihicului, și oamenii care suferă de ele nu pot rămâne neobservate. Recent, experții susțin că numărul episoadelor maniacale și sindromul maniaco este în creștere rapidă, împreună cu o creștere a numărului de deprimat. Unii cercetători susțin că acesta este returnarea omenirii pentru progres.

Ce este?

Mania este o tulburare mintală în care o persoană obseză o idee, pasiune, dorință sau convingere atât de mult încât pierde controlul asupra lui însuși. Însoțită de excitație psihomotorie, o stare aproape de euforie. Subiectul pasiunii este atât de mare încât voința pacientului nu se supune, În cele mai multe cazuri, el nu o poate gestiona. În Grecia antică, oamenii cu Mania, vindecătorii au fost determinați doar în aparență: un aspect obsedat, zgomot, țipător, atracție irepresibilă. În Evul Mediu, medicii atribuite isteriei și specialiștilor moderni alocă tulburări maniacale într-un tip separat de tulburare a psihicului.

Mania (tradusă din greacă – „pasiune”, „investigație”) poate face parte dintr-un cuvânt, De exemplu, onomania – o pasiune dureroasă pentru a face cumpărături (shopogolism), și poate fi un simptom separat, care va fi utilizat pentru a descrie semnele multor tulburări mintale.

Și ei sunt de ajuns – manie sunt specifice pacienților cu schizofrenie, persoanele care suferă de tulburare obsesiv-compulsive, de multe ori manie însoțească delisons și tulburări paranoide.

OMS numărat aproximativ 450 de milioane de oameni care suferă la manie. Comportamentul maniacal, uneori, se invecineaza cu geniu. Multe persoane celebre istorice suferit de anumite specii de manie. remarcabil matematician John Nash suferit de o manie de măreție, care este, de asemenea, numit delir grandoare. Boala a făcut să-l abandoneze oferta sa de a ocupa un post academic solid, și toate doar pentru că Nash a crezut că el ar trebui să devină în curând împărat Antarctica.

psihoza MANICO-depresivă severă a suferit Nikolai Gogol. Scriitorul ar putea sta nemișcat timp de câteva săptămâni, fără a lăsa acasă, fără să comunice cu oricine. El însuși a descris starea lui, și în cele din urmă a fost că l-au distrus – după două săptămâni de minciună Nikolai Vasilievici a murit de epuizare.

Mania persecuției din adolescență a fost observată de poetul rus Serghei Esenin. de multe ori El a mărturisit că el a fost în șoaptă pentru spate lui, intrigile și transportări sunt construite împotriva lui. Situația agravată alcoolismul ereditar.

Mania specifică a fost, de asemenea, un scriitor Maxim Gorki – El a suferit tag-ul dureros vagabondajului, combinate cu frecare. El a schimbat de multe ori reședința. De asemenea, el a fost trasat un suicidomania clar – Gorki a comis mai multe tentative de sinucidere.

Scriitor american a suferit Ernest Hamingway. El a crezut că a fost un obiect de supraveghere și doresc să-l omoare. Obosit de gânduri obsesive, agravând situația cu neimprimare a alcoolului exorbitant, scriitorul sa sinucis prin împușcarea armei.

Tulburarea manico-depresivă a suferit de compozitor Ludwig van Beethoven. Tratați-vă de „gânduri murdare”, a încercat opiul. Perfecționismul și mania, pentru a aduce totul până la capăt la orice cost, inventatorul a suferit Nikola Tesla. Începând să citească Voltaire, de exemplu, el a declarat imediat că nu-i place cartea, ci o citește manic, și alte 100 de volume ale acestui autor.

Kleptomania (chinul dureroase la furt) suferă actriță de la Hollywood Winon Rider. Ea a fost reținută de mai multe ori pentru furturile din magazine și plasate pe tratament forțat.

Simptome și modalități de diagnosticare

Mania în orice formă care însoțește simptome externe și semne care sunt rezultatul supraexcitării secțiunilor cerebrale. Toate semnele pot fi împărțite în mentale și fizice. La nivel psihic, comportamentul uman cu sindromul maniaco este însoțită de „leagăne“ – voioșia neînfrânat, care se înlocuiește cu dor fără speranță, atacuri depresive pot continua cu atacuri de furie nemotivată, agresiune, acțiuni spontane ilogice. Comportamentul anormal este, de asemenea, însoțit de exacerbarea tuturor sentimentelor. Gândurile sunt murdar, confuz, sari de la unul la altul, este greu să se concentreze. Dar gândul curent pentru el este faptele generale, și, prin urmare, deliruri sunt posibile.

Psihiatrii caracterizează pacientul clasic printr-o manie ca un „om al unei mașini“ – toate emoțiile împroșca, chiar dacă arată ca un grad extrem de incontinenta. În unele cazuri, apariția de halucinații.

Mult depinde de gradul de boală. Într-un stadiu subacut, care este, de asemenea, numit excitație maniic, omul încă mai reușește să se controleze. El este conștient de faptul că atracțiile sau ideile sale nu au nimic de-a face cu un comportament normal. Adevărat, această înțelegere nu facilitează starea sa – gândurile, dorințele, starea de spirit a controlului pacientului nu sunt. De asemenea, alocă un grad și acută simplu (cu delir). Simptomele afecțiunii crește în consecință: la nebunie ușoară în care o persoană arată ca o manivelă, la nebunie reală, în care gândurile normale sunt complet înlocuite cu delirante.

De asemenea, comportamentul pacientului depinde de ceea ce a apărut boala Mania. Dacă vorbim despre tulburare bipolara cele mai frecvente, atunci persoana poate fi numit un vesel și melagar. De multe ori locuiește în euforie, spune multe, se mișcă în mod activ, el are în mod constant o mulțime de planuri complet nebunești, el poate apuca mai multe lucruri în același timp, dar nici unul dintre ei nu le comunică înainte de logică. Este demn de remarcat faptul că oamenii cu o astfel de formă de stare maniană aproape întotdeauna a crescut apetitul și dorința sexuală irepsibilă. Cu acest curs, Mania este adesea însoțită de declarații delirante și halucinații.

În funcție de natura componentei emoționale a maniei, poate fi un amfibie și agresivă, bucuroasă, haotică (cu ea o persoană nu poate purta nu numai cazurile începute, ci și procesul mental). Heprohondria este o teamă patologică de a se îmbolnăvi, de a muri în timp ce o persoană este complet sănătoasă din punct de vedere fizic.

Mania socială se manifestă într-un comportament ciudat și nesănătos al unei persoane în raport cu ceilalți. De exemplu, există pacienți, literalmente obsedat de ideile de puritate și ordine. Încercați să renunțe la cel puțin un miez de pâine în bucătărie unei astfel de persoane a – și veți vedea o distracție recent și proprietarul sociabilă în atacul de cel mai puternic furie, după care el poate cădea chiar în depresie. Baza de comportament ciudat este obsesia – gânduri obsesive. Și dacă la început o persoană este suficient doar pentru a face curățenie și calmează-te pentru un timp, apoi, treptat, necesitatea de a curata devine constantă. Persoanele cu o manie de puritate de multe ori se poate spăla pe mâini pentru ore și nimic nu îi va forța să distragă atenția de la aceste clase. Ele pot sări în mijlocul atelierului sau la un invitat, în cazul în care se pare că mâinile sunt murdare, și de închidere câteva ore în baie. Mania socială dă o mulțime de suferințe de un bărbat apropiat de pacient – el cu persistență maniară necesită regulile sale (în acest caz pentru a menține puritatea) toate gospodăriile a aderat la. Pentru cele mai mici obiecții sau neascultare, mânia pacientului manic nu cunoaște limitele.

Mania socială include magazinogolismul – o dorință obsesivă de a cumpăra constant. Foarte repede, familia Shopaholic începe să experimenteze că astfel de datorii imense, proprietăți ipotecate, o grămadă de lucruri inutile, plictisite în cel mai apropiat magazin. Mania Asocială – cele mai periculoase stări. Homicidomani, de exemplu, au o dorință cea mai puternică de a se omorî. Dependenții de droguri, toxicomicii pot ucide și pot merge la orice alt act asociat dacă îi aduce la propriul scop – primind „Kayfa” dorită, doza de droguri.

Mania psihotică – tulburări împotriva fundalului bolilor mentale. Ele sunt numeroase, sunt atât în ​​siguranță pentru alții, cât și încălcări destul de riscante. Când Megalomania, de exemplu, pare a fi un om pe care centrul universului este. Când Mania, măreția unei persoane și însuși crede în superioritatea sa față de un grup de persoane sau pe toată omenirea. Se comportă în consecință. Persecuția face ca o persoană să fugă în mod constant, să ascundă sau apărată – el crede că este urmărit. Oamenii cu boala lui Plushkin trageți în casa oricărui coș de gunoi și gunoi, care este colectat special pe stradă. Ei cred cu sinceritate că toate acestea vor veni la îndemână. Acest grup de mania include non-reclame (dorința de a desecina cadavrele) și în largul de acoperire (împingere și dependență de desene animate în oricare din manifestarea lor).

O astfel de manie se găsește în principal în leziunile organice ale creierului și bolile severe: schizofrenia, retardarea mintală severă.

Lista maniei

cărți de referință psihiatrice moderne numerotate de la câteva sute de specii și tipuri de coamă, care au primit numele lor pe subiectul de prostii sau idei obsesive.

 • Ablutoania – tracțiune patologica se spele pe mâini în mod constant. Cel mai adesea asociat cu ablutofobia (frica de a fi sau părea murdar). Spălarea mâinilor și controlul lor total de puritate ocupa cea mai mare parte a timpului în zilele de pacienți.
 • Agromania – dorința de a trăi singur în natură. Dacă nu există o astfel de posibilitate într-o persoană, aceasta va rula în mod constant și va lăsa pentru oraș, fără un scop vizibil, petrece noaptea în domeniu.
 • Aidoomania – atracția sexuală excesivă patologică. Gânduri despre sex urmări pacient în mod constant. Chiar dacă există o oportunitate de a avea de multe ori sex, contacte sexuale nu satisfac ideea intruziv.
 • Arifmia – pasiune pentru calcule, numere, numere. O persoană consideră totul și totul, în mod constant, poate veni înapoi într-o cutie sau ceas pentru a se angaja în adăugarea de numere de la primirea de LCK în minte.
 • Bibliomanie – forța de tracțiune patologica pentru lectură, cărți. O persoană poate aduna la domiciliu o astfel de bibliotecă de care nu are unde să pună un pat pentru el, sau de a citi câteva zile, uitând despre vise și mese. Acești pacienți pot efectua zile întregi în librărie, pur și simplu, având în vedere Tomiki.
 • Brooksomania – Dorința de a se pisa dintii intr-o stare de veghe. Pe lângă astfel de persoane o este destul de dificil – marea majoritate a oamenilor nu suporta un astfel de sunet.
 • Geomania – idee intruziv de a mânca pământ, nisip, argilă, iarbă. De multe ori pacientul imites astfel de animale.
 • Homicidomania – Cea mai puternică împingere pentru a ucide oameni. Diagnosticul necesita izolare a pacientului într-un departament de psihiatrie închis, din moment ce o persoană este un real pericol pentru alții. Din păcate, în 70% din cazurile privind prezența unui astfel de diagnostic, ea devine cunoscută în cadrul examinării psihiatrice medico-legale atunci când investighează crima sau o serie de crime.
 • Grapania – dorința necontrolată de a scrie. Uneori Graffs sunt numiți scriitori, jurnaliști, toată lumea, pentru care scrierea textului – profesie. Aceasta este o comparație incorectă. Acest grafic, uneori, scrie uneori lucruri fără sens, pentru ca cineva să le citească, dar pentru a-și satisface dorința de a scrie.
 • Daknomania – dorința obsesivă de a mușca. Și cel mai adesea pacientul vrea să muște oamenii din jurul lui. Poate să pună și să muște trezitorul, pasagerul în transport, vecinul.
 • Demonia – convingerea absolută că în interiorul unei persoane trăiește puterea necurată. Uneori monausul demon suspectat de obsesie și alții, încercând în mod constant să găsească în comportamentul semnelor apropiate de demoni nonsens. Și de fiecare dată când a fost găsit cu succes.
 • Dermatomania – o forma periculoasa de tulburare, în care o persoană încearcă să provoace un prejudiciu fizic prin mușcare el însuși, trăgând de păr, unghii.
 • Doromania – nevoia obsesiv de a face cadouri din jur. Pacienții pot conduce literalmente oricine, pentru că el și este necesar, și lucruri inutile se vor simți.
 • Domomania – Nevoia de Vagabond. O persoană poate părăsi în mod regulat casa fără motive vizibile, pentru a fi printre cei fără adăpost, în companiile asociale, există de gunoi de la toate că el are un cont bancar, un apartament și un frigider alimentar complet.
 • Dupremiphimania (Sindromul Baron Münhhausen) – Bolnav crede cu sinceritate toate invențiile sale, pe care o împărtășește cu alții.
 • Zoomania – dragoste patologica pentru animale (în sensul de reproducere și conținutul lor). A fost vecinii – Zoomana că în apartamentul a 50 de pisici trăiesc în același timp, transformă viața întregii intrări în coșmarul – miroase în casă astfel încât oamenii să fie forțați să meargă în instanță, iar executorii judecătorești va aplica apoi pisicile.
 • dependență de jocuri de noroc – atragerea excesivă a gameplay-ului. Se întâmplă în legătură cu jocurile de noroc sau de calculator. Nimic mai important decât jocul de joc pentru joc nu există.

 • Clausism – nevoia de a cânta cu voce tare sau de a striga că o persoană face cu succes. Astfel de oameni umple de multe ori rândurile așa-numitele nebunilor city – ei pot efectua melodii solo, fără acompaniament în mijlocul pătrat sau pe stradă centrală, iar abilitățile vocale nu sunt critice.
 • Cleptomanie – împingere patologică la supraalimentare. Nu este necesar ca va fi ceva foarte necesar. Uneori Kleptomans nu se înțeleg, de ce a furat un lucru.
 • Cleramboeerovania – beton armat, încrederea absolută a pacientului, că acesta este obiectul iubirii de cineva celebru (artist, cântăreț, președinte, campion olimpic). Faptul că pacientul nu sa întâlnit cu această persoană în viață nu este deloc jenant.
 • Ktinomania – necesitatea de a patologica chin, ucide animale, ceas suferințele lor. Cu aceeași frecvență apare la adulți și la adolescenți.
 • Megalomanie (Majuity) – convingerea patologică a unei persoane este că el se naște pentru a deveni conducătorul All Galaxy, ei bine, în caz extrem – cel puțin una sau două planete în ea. În practică, aceasta se poate manifesta cu identificarea falsă a ei înșiși, cu personalitățile de mare și puternic, de exemplu, cu Napoleon.
 • Persecuția Mania – asociat cu instalații delirante încredere că pacientul este survened, ei vor să-l omoare.
 • nimfomanie – patologica hipertrofiate dorinta sexuala pentru femei. Manifestele singur în schimbarea comportamentului de raft, frecvente contacte sexuale accidentale.
 • Dependenta de – atragerea patologica la substanțe psihoactive.
 • Neînghețate – dependența de cadavre. Unii deșeurilor să îngroape aproape după moartea sa, preferând să lase cadavrul casei, în timp ce alții au tendința de a bate joc de cadavre.
 • Nudomania – patologica doresc să se întoarcă acasă. Astfel de oameni de multe ori nu pot lucra în mod normal, și să învețe, pentru că atunci când ieși din casă, te simți o nevoie de netrecut pentru a merge înapoi. Nu pot călători.
 • Oniomania – Shopogolism, nevoia patologică de a face achiziții pentru cumpărături. Adesea, oamenii purtau lucruri perfect inutile în cantități mari.
 • Onykhothylomania – dorința obsesivă, necesitatea de a dispărea propriile unghiile: ronțăit, pauza, taie plăcile de unghii, le scoate.
 • Onomomatomia – necesitatea de a memora în mod constant cuvinte, nume, date, numere de mașini rare și complexe.
 • piromania – tracțiune pentru a încărca, uita-te la foc.
 • Sitomania – este nevoie de dureros există o mulțime.
 • Suicidomania – dorința severă de a comite suicid.
 • erotomania – tulburări psihice pe fondul dorinței sexuale hipertrofiate, sexul în general.

Aceste exemple nu sunt o listă completă de stări maniacale. Ele sunt cel mai des găsite. Dar există practici și manie mai rare, de exemplu, astăzi, în care o persoană este convins că Dumnezeu este și el însuși. Reîncărcați se dovedește cu mare dificultate.

Cauzele apariției

Motivele pentru care se dezvoltă humania sunt numeroase. Specialiștii le distribuiți pe biologice și psihologice. Pentru prima dintre posibilele leziuni ale creierului, transferate neuroinfection, pe termen lung intoxicație puternică, cum ar fi alcool sau droguri. Numărul de biologici include, de asemenea, un motiv ereditar – adesea tulburarea mentală este moștenită de la cineva de la părinți sau bunici. Factorii biologici sunt considerați a fi patologia sistemului endocrin, precum și boala mintală concomitentă disponibilă. Cel mai adesea, mania are loc dacă există o tulburare bipolară, obsesivă sau obsesiv-compulsivă pe fundalul schizofreniei, depresie clinică pe termen lung.

Motivele psihologice pentru dezvoltarea maniei includ starea de stres lung, care este supusă unei persoane, atmosferei de conflict la domiciliu, la locul de muncă, în orice echipă, unde o persoană își petrece mult timp. Doar subiectul persoanelor tulburări cu caracteristici isterice de caracter, lipsă de voință, personalități instabile din punct de vedere emoțional. Experții subliniază faptul că adolescenții au riscuri suplimentare pentru a obține o tulburare maniară, deoarece în perioada pubertală este promovată de restructurarea unui fundal hormonal. Dacă adolescentul a intrat în „compania rea”, a devenit interesată de obiceiuri dăunătoare sau o mulțime de timp petrece pe vizionarea de filme de groază, jocuri pe calculator, atunci probabilitatea de dezvoltare a maniei se ridică.

Diagnosticul este realizat de un psihiatru cu teste speciale și sondaje de instrumente (RMN, CT, EEG).

Metode de tratament

Tulburările maniacale sunt considerate unul dintre cele mai complexe în vindecare. Dar în psihiatrie există regimuri de tratament testate care s-au dovedit a fi eficiente. În primul rând, pacienții oferă tratament spitalizator. Strict sau obișnuit va fi în spital, medicul determină, pe baza gradului de pericol public al pacientului. La prima etapă, terapia cu medicamente se dovedește. Pentru ea, de droguri-neuroleptice sunt folosite ( „Aminazin”, „Galloperidol”). Acestea vă permit să luați un pacient sub control.

Această sarcină nu este ușor, pentru că pacientul însuși nu se poate controla, și poate fi utilizat, prin urmare, doze mari de neuroleptice. Cu ajutorul lor, crescute de excitație psihomotorie este blocat. Înainte omenirea a devenit cunoscut pentru neuroleptice, electrosalization (electrostroopy) terapie a fost utilizat pentru a trata Mania. Expunerea la pritses a omului curent, uneori, a apărut de mai multe ori pe zi. Unii medici sunt încă siguri că este terapia ESH, care este cel mai eficient în tratamentul sindromului maniaco. Dar studiile au arătat că neuroleptice sunt un mod mai uman și rapid pentru a ajuta o persoană să facă față cu boala. In plus, preparatele de benzodiazepine și antipsihotice pot utiliza.

După tratamentul tratamentului cu medicamente, se desfășoară psihoterapia pe termen lung, care este concepută pentru a ajuta o persoană să formeze noi convingeri pozitive care îl vor ajuta să scape de atracția patologică.

Antidepresivele sunt prescrise pentru prevenirea atacurilor repetate. Omul pacientului nativ trebuie să creeze cea mai favorabilă și prietenoasă atmosferă din familie. Psihiatrii au observat că pacienții care la momentul începerii tratamentului au fost relații grave cu rudele și cei dragi, mai des „au izbucnit” și au permis reapariția bolii. Este posibil să aveți nevoie de ajutor, dar deja un psiholog.

În psihologie există numeroase moduri și tehnici care vă permit să schimbați fundalul emoțional în familie. Important! Oamenii cu mania își pierd adesea capacitatea, pot semna apartamentul lor pe persoana altcuiva, pot deveni victime ale unei crime sau pot face ei înșiși. Prin urmare, se recomandă să așteptați evenimente trist, ci să contactați o clinică psihiatrică cu o cerere de spitalizare forțată. Este posibil ca acest lucru să necesită o hotărâre judecătorească – poate fi obținută printr-o schemă simplificată dacă este diagnosticată și dovedită.

Greșit pentru a convinge o rudă va merge în mod voluntar la medic. Practica arată că majoritatea persoanelor cu tulburări maniacale nu recunosc prezența bolilor, nu își dau raportul în el.

Incorect și o încercare penală de a găsi remedii populare pentru tratamentul tulburării maniacale, tratați un pacient cu mijloace neconvenționale, întoarcerea la vrăjitori și șamanam. Acest lucru nu va ajuta și doar agrava situația, deoarece frunzele de timp prețioase, iar formele lansate de manie sunt tratate mult mai greu. Cu apel în timp util la medic, nimeni nu ia prognozele. Cum va „a scos” persoana „din lumea sa frumoasă, unde putea, a fost semnificativă, importantă, unică, fiind în realitate, nu poate spune. Unele după tratament încearcă să se sinucidă. Lumea din jurul lui pare să fie plictisitoare, pitic, gri. În aproximativ 45%, apar recăderi. În mania cronică, atacurile pot repeta până la 3-4 ori pe an și mai mult.

Acesta este motivul pentru care nu mai puțin decât tratamentul are un proces de reabilitare, în care rudele și rudele și prietenii ar trebui să ia parte.

Despre cât de periculoasă manie cu tulburare bipolară, uită-te în următorul videoclip.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: