gândire sistemică: caracteristici și dezvoltare

gândire sistemică: caracteristici și dezvoltare

Fiecare persoană care vine într-o mulțime de probleme care necesită o soluție rapidă și eficientă. Certific sarcinile de orice complexitate și în același timp de a preveni mai multe erori ajută format gândirea sistemică.

Ce este?

Însuși conceptul a apărut în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Până în acest moment, lumea a fost foarte complicat, și utilizarea gândirii logice nu a fost suficient pentru a îndeplini în mod eficient sarcinile multiple fațete furnizate umanității cu realitatea multidimensională modernă. A fost nevoie să implicați un tip de gândire mai complex. Gândire sistemică Aceasta face posibilă evaluarea oricărui eveniment în mod holistic, de a observa și de a aplica toate relațiile și interdependența acțiunilor și fenomenelor lumii reale.

Creierul uman este capabil să perceapă orice element ca parte a sistemului. În plus, poate descompune întregul sistem pe piese structurale separate. Oamenii își pot prezice apariția, dezvoltarea și distrugerea. Aceasta înseamnă că persoana știe cum să gândească sistemic.

Esența conceptului poate fi prezentată cu cuvinte simple. Orice obiect se referă la orice sistem. Toate părțile sale sunt comandate și sunt interconectate astfel încât întregul proces să meargă în direcția cea bună pentru a atinge un singur scop. Systepidabilitatea permite fiecărei părți individuale să posede toate semnele unui sistem holistic.

De exemplu, o persoană este o creație complexă formată dintr-o varietate de elemente individuale. Structura corpului uman constă din sisteme cardiovasculare, digestive, respiratorii, musculo-scheletice, sexuale, de acoperire, excretor, imune. Cu alte cuvinte, toate corpurile umane sunt combinate în sisteme specifice. O persoană poate exista numai atunci când funcționează simultan.

Toate elementele individuale sunt combinate cu conexiuni complexe, multidimensionale într-un singur întreg. Orice eșec dintr-unul dintre sisteme duce la schimbări în celelalte părți ale acesteia. Este important să înțelegeți că corpul uman este un sistem holistic. Cu boala unuia dintre organe, tratamentul trebuie efectuat în mod cuprinzător, luând în considerare toate legăturile de sistem. Astfel, fiecare sistem conține o mulțime de subsisteme care sunt zdrobite în detalii mai mici. Oricine, chiar și cel mai important element afectează starea sistemului ca întreg.

Dar obiectul holistic este o particulă de educație structurală mai mare. Omul acționează ca membru al familiei. Celulația societății se referă la un grup etnic aparținând unui anumit stat. La rândul său, face parte din umanitate, care face parte din viața sălbatică a Pământului. Globul este elementul universului. În plus, orice persoană poate fi membru al unei echipe de lucrător sau sport, comunitate pe rețele sociale, cluburi.

Gândirea sistemică se bazează pe capacitatea creierului de a evalua în mod obiectiv realitatea existentă. Diagnosticul la medicul pacientului sau gândirea unui specialist pe un dispozitiv de mașină, definiția spargerii în acesta este asociată cu revizuirea imediată a formei și a structurii interne a sistemelor locale. Cu alte cuvinte, decizia pe baza ochiului văzut cu ajutorul se referă la Nivel local. Acoperirea mentală a modelului economic și capacitatea de a reproduce imaginea sa extind conștiința la Nivelul global.

Gestionarea tuturor proceselor care apar cu o persoană necesită utilizarea gândirii sistemice. Este adesea comparată cu un proces logic de gândire, implicând analiza și sinteza operațiunilor mentale. Dar principiul unui anumit algoritm nu este întotdeauna eficient în rezolvarea sarcinilor dificile de viață. Nu permite să analizeze problema din diferite părți, să vadă toate comunicările sale interne și externe. Rezolvarea problemei prin analiza logică fără utilizarea activităților de gândire sistemică poate conduce o persoană la iluzie.

Un exemplu este ameliorarea, universal condusă în vremurile sovietice. Motivul logic a permis oamenilor să concluzioneze că nu sunt necesare zone lichefiate și neplăcute ale pământului. Sa decis să se scurgă terenul mlăștinos, în scopul de a obține zone suplimentare echipate cu sol fertil. Dispariția mlaștinilor ar fi distrus țânțari, șerpi, a scăpa de umiditate ridicată.

Citește mai mult  Heterophobia: cauze și caracteristici ale bolii

Din punct de vedere logic, procesul a fost de a beneficia omenirii. Dar sa dovedit că site-urile mlăștinoase nu a reușit robusts mici și fluxuri. După distrugerea lor, râuri mari werehedled, numărul de arcuri a scăzut, recolta a scăzut, pajiștile pline au dispărut, pe care animalele pasc. Gândirea logică nu a permis să se ia în considerare interconectarea cu multiple fațete a ecosistemului. Ca urmare a ameliorării, unele tipuri de insecte, animale, plante au disparut.

Orice sistem este o educație holistică și indivizibilă, unele părți din care interacționează unele cu altele în diferite moduri. Funcționarea întregului sistem nu depinde de elementele, ci pe metoda interacțiunii lor. Uneori pot fi contradictorii și paradoxale, dar Gândirea sistemică vă permite să vedeți și să luați în considerare toate nuanțele interacțiunii elementelor de sistem.

Principiile procesului mental al sistemului sunt reduse la deschidere, scop, multidimensionalitate, control și non-trivialitate.

Pentru ceea ce este folosit?

Gândirea sistemică este necesarăOamenii angajați în sfera științei, artei, educației, politicienilor, afacerilor, managementului. Este folosit ca un instrument beton și structurat în inginerie, fizică, logistică. Tehnologia contabilă distribuită oferă o nouă viață sistemelor informatice în ingineria software-ului. Abordarea mentală a sistemului ajută omenirea să navigheze în lumea confuză a modurilor noi și vechi de a lucra. El dezvăluie cele mai bune dintre numeroasele practici ale întreprinderii și contribuie la dezvoltarea eficientă a proiectului.

Alegerea metodelor de gestionare corectă și introducerea de noi tehnologii ajută la eliminarea erorilor. Cu ajutorul gândirii sistemice, diverse producții, cercetări și probleme vitale rezolvă. Acest tip de activitate mentală este o componentă importantă pentru manageri, deoarece gândirea are sistemic o serie de proprietăți:

 • Abilitatea de a gestiona eficient orice sisteme, inclusiv pentru a organiza activitatea altor persoane+
 • Flexibilitatea minții, pregătirea pentru dezvoltarea și schimbarea condamnărilor lor+
 • Abilitatea de a trece de la un obiect la altul+
 • Abilitatea de a vedea modelul proceselor și feedback-ului+
 • abilitatea construi în mod competent obiective și găsiți modalități de a le atinge+
 • Abilitatea de a percepe situația cu diferite unghiuri+
 • capacitatea de a estima evenimentele și informațiile din complex, adică holistică+
 • Capacitatea de a distinge între relația dintre părțile individuale ale întregului sistem, precum și obiectele situate în afara acestuia+
 • Arta creării de modele de evenimente reale, cu care puteți stabili relații de cauzalitate și puteți vedea diverse opțiuni pentru dezvoltarea lor+
 • Abilitatea de a prezice și de a alege o tactică de comportament adecvată în orice situație actuală.

Abordarea sistemelor Utilizate atunci când creați noi sisteme tehnice și organizaționale, combinând cunoștințele din diferite date teoretice. Aceasta face posibilă analiza corectă a situației. O înțelegere clară a dispozitivului lumii reduce numărul de erori efectuate. Gândirea sistemică este utilizată în construirea relațiilor personale, îi ajută pe individ să-și dea seama ce se întâmplă în jurul evenimentului.

Persoanele care posedă acest tip de activitate mentală devin rareori victime ale fraudelor și manipulatorilor. Ei analizează corect informațiile distorsionate furnizate de mass-media, deoarece acestea pot evalua în mod obiectiv faptele.

Personalitate capabil să gândească sistemic, greu de indus în eroare.

Niveluri

Oamenii care sunt capabili să gândească sistemic, sunt la niveluri diferite de proprietate asupra unei astfel de gândire. Unele pot observa doar o singură caracteristică a unui număr mare de caracteristici ale întregului sistem. Alții sunt capabili de a vedea toate semnele, dar nu se poate identifica interacțiunile dintre ele. În al treilea rând inerente în capacitatea de a identifica toate semnele și locația între ele. În cele din urmă, există oameni care au cel mai înalt nivel de activități de gândire sistemice care pot proiecta semne de ei înșiși și de a crea propriul lor sistem.

Gândirea sistemică se bazează pe cunoștințe științifice metodologii. Din punct de vedere al activității cognitive, procesul de gândire de orice persoană poate avea un fel de nivel de capacitatea de a gândi sistemic.

Nul

nivelul Zeroincompetența inerenta. De obicei, oamenii care au un nivel zero nu dețin abilități de gândire sistemică. Ei nu pot analiza situația și nu pot acționa intuitiv. Este dificil pentru ei să identifice punctele principale, să evalueze riscul, să prezică consecințele evenimentelor.

Citește mai mult  Tradarea: ce este și cum să recunoască?

Cele mai importante circumstanțe ale situației pe care le părăsesc fără atenție. Deciziile rapide și spontane sunt făcute de indivizi individuali foarte des. eiNu vă gândiți la consecințe.

Primul

Nivelul inițial este caracterizat de persoanele care pot vedea factorii care influențează evenimentele, informații despre informații, aplicarea unor criterii semnificative și formulează concluziile logice. Abordarea sistemului față de situația dintr-o astfel de personalitate este urmărită exclusiv în zonele în care o persoană este bine orientată. Numai în aceste zone, este capabil să stabilească relații cauzale.

Al doilea

Persoanele cu acest nivel sunt capabile să analizeze un număr mare de informații diferite, inclusiv fenomene complexe și multifactoriale. Acestea pot separa principalele informații din fapte secundare, a se vedea relațiile de cauzalitate. Situațiile de analiză necorespunzătoare în afara competenței lor profesionale. Ele sunt inerente versatilității gândirii, care vă permite să dezvoltați mai multe opțiuni pentru rezolvarea unei probleme. Acești indivizi sunt capabili să prindă o barieră care împiedică realizarea obiectivului, ocolește sau să depășească obstacolele într-un mod diferit.

Al treilea

Personalitatea cu un astfel de nivel de gândire sistemică este capabilă să creeze noi concepte care să permită găsirea unei soluții pentru sarcini practice dificile. Persoana este inerentă capacității de a determina în mod eficient legăturile lipsă ale sistemului. Este capabil să facă concluzia corectă bazată pe informații parțiale sau contradictorii.

Cum se dezvoltă?

Aflați cum să se gândească sistemic poate o persoană care nu are nici un fel de activitate mentală, la toate. Și persoanele cu abilități congenitale de percepție a realității sistemice au posibilitatea de a le dezvolta, oferindu-le conștientizare și organizare.

Formarea procesul mental de sistem este strâns legată de funcțiile cognitive. Aceasta implică observarea atentă și detaliată a lumii din afara, pătrunderea în esența profundă a obiectelor și fenomenelor, percepția tuturor cele mai mici detalii și nuanțe. Funcționarea unui sistem, fluxul de orice procese din cadrul acestuia, precum și consecințele fac posibilă pentru a studia activitatea întregului mecanism și să învețe să rezolve problemele cu ajutorul cunoștințelor dobândite.

Extinderea propriilor orizonturi și dezvoltarea de versatil interese ajuta o persoană să dezvolte capacitatea de a gândi sistemic și frumos. Este necesar de a scăpa de stereotipuri formate de-a lungul vieții. Într-o situație nestandard, acestea împiedică decizia corectă. Valoarea importantă are dezvoltarea memoriei. Acesta vizează memorarea cunoștințelor dobândite cu analiza și sistematizarea lor.

Cu o abordare sistematică, toate tipurile de memorare funcționează în mod activ: Auzul, vizual, olfactiv, tactil, motor, senzorial, memorie emoțională. Trebuie să acorde o atenție deosebită capacității de a se concentra. Ea dezvoltă capacitatea de a schimba rapid atenția de la un obiect la altul.

O astfel de abilitate face posibilă lucrul imediat asupra mai multor proiecte, păstrând în același timp diferite sarcini.

Sistemul de instruire Procesul mental La adulți, puteți crea situații de incertitudine. O persoană este oferită pentru a găsi o soluție eficientă prin crearea unui model al sarcinii și soluția acesteia. Fingering situațiile de incertitudine și căutarea căilor de permisiune învață procesul de gândire sistematic. Abilitatea dobândită este adesea folosită în viață. Nu toate evenimentele are o sută la sută Clauzeitate, circumstanțele de viață se schimbă uneori în mod neașteptat. Acest lucru necesită aplicarea unui mod adecvat de a rezolva problema.

Citește mai mult  Gelozie să dureze: cauze și modalități de a lupta

Pentru a forma competența copilului în domeniul gândirii sistemice este foarte dificil. Să dezvolte o abordare sistematică a percepției lumii la copii de către copii prin extinderea credințelor lor mentale. Este important pentru copiii teach pentru a filtra informațiile primite, astfel încât acestea să poată aloca informații importante și fapte de aruncare înapoi inutile, secundare. Pentru instruire, designul trebuie să creeze situații pe care copiii ar trebui să le gândească.

Este foarte important să dezvoltați capacitatea de viziune a feedback-ului. Copilul trebuie să învețe să prezică atât consecințele-un singur pas al deciziilor luate și perspectivele lor pe termen lung. Este necesar să se creeze diverse situații care necesită căutarea de moduri diferite.

Cea mai eficientă metodă pentru dezvoltarea gândirii sistemice este soluția de sarcini creative și puzzle-uri.

Exerciții

Abordarea sistem de sarcini performante nu se limitează la un cadru greu de standarde. Pentru a efectua jocuri de grup cu prezența unui moment de competitiv. Pentru dezvoltarea unui proces mental sistem, este recomandat pentru a alege absolut orice obiect și împarte exercițiul pentru 2 etape.

 1. Conceptul selectat trebuie să fie scris pe o foaie. Apoi, va trebui să scrie în două coloane diferite subsisteme incluse în structura acestui obiect. De exemplu, în centrul foii repara cuvântul „tort“. Dreptul apare concepte, cum ar fi „frumos“, „rotund“, „lumânări“, „delicios“, „dulceață“, „delicatețe“, „desert“, „tăiat“, „piesa“, „strat“, „nivel „“ Umplutura „. În partea stângă a cuvântului „tort“ probleme cuvintele „făină“, „aluat“, „crema“, „crema“, „bumpchen“, „miere“, „fructe“, „ulei“, „Korzh“, „sufleu ” „încrezător”,” Strawberry „” Malina „” Nuci „” Pulbere zahăr „” Soda „” drojdie „.
 2. Necesitatea de a determina sistemul mai mare, care include acest concept, o parte din ceea ce este. S-ar putea să fie o zi de naștere, aniversare, nunta, banchet, celebrare, vacanță, ceai partid, departamentul culinar, magazin de produse de cofetărie.

Există mai multe jocuri pentru copii care vizează dezvoltarea gândirii sistemice. Copiii sunt oferite pentru a face o ierarhie a părților componente ale sistemului, numele întreg subiect pe baza părților sale, să continue să reducă sau să crească la limita, găsi cea generală, pentru a identifica principalul lucru. De exemplu, pentru a forma abilitatea de ramura a proprietății principale de semne secundare ajută jocul în care copiii trebuie să împărtășească gândurile zece cu o extratereștrii care zboară pe Pământ.

Următoarea sarcină este redusă la faptul că bebelușul reflectă, de la ce părți majore există diferite articole (mașină, mașină de spălat, pat, cărucior pentru copii, pan), cum sunt interconectate. Fără ce ingrediente este imposibil să gătească supa și care nu sunt necesare componente.

Copilul dezvoltă gândirea sistemică orice respingere, puzzle-uri aritmetice, sarcini de șah. De exemplu, o sarcină simplă pentru jucătorii de șah de începători este redusă la faptul că elefantul îmbrăcat în fantomă pentru a-și sperie cunoștințele. Sarcina lui este de a obține în jurul valorii de copaci, nu sari prin ele. Nu poți să te ridici pe celulele unde se poate lovi-l în jos. Pentru a intimida personajul, ar trebui să ajungă în cușcă cu imaginea sa. Cât de multe mișcări nevoie pentru a face elefant pentru a speria rapid toate eroii?

Niciodată nu decide sarcinile pentru copil, mai bine-l ajute cu probleme de intrare. Nu forțați copilul pentru a îndeplini sarcinile în mod forțat. Lăudați-l chiar și cu succese mici.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: