Rigiditate: caracteristici, cauze de aspect și tratament

Rigiditate: caracteristici, cauze de aspect și tratament

Nu numai specialiști implicați în psihologie sunt întrebați de întrebarea profundă, care reprezintă rigiditate și ceea ce este datorat, dar și cei obișnuiți care sunt interesați de această caracteristică a psihicului uman și a conștiinței sale. Mai mult, vom citi mai multe detalii cu faptul că acesta este un cuvânt neobișnuit, vom studia în detaliu conceptul de rigiditate și specii sale în detaliu. Vom încerca, de asemenea, să înțelegem motivele apariției și metodelor de depășire. Mai mult, sfatul profesioniștilor din acest domeniu va fi explicat și sunt date recomandările generale.

Concept

Conceptul de „rigiditate” are mai multe interpretări și definiții. Imediat trebuie remarcat faptul că acest lucru este un fel de complexitate și neprecerență a conștiinței umane pentru a răspunde anumitor tipuri de situații care forțează o persoană să-și părăsească propria zonă de confort. Dar nu este întotdeauna patologia.

Rigiditatea în psihologie și psihiatrie înseamnă incapacitatea completă sau parțială a unei persoane care își schimbă calea dorită și un program de conștiință, o negare completă sau o dificultate serioasă de schimbare a condițiilor care ar trebui să fie schimbate într-un fel sau altul. Într-un limbaj simplu, persoana pur și simplu nu vrea și se teme să se schimbe ceea ce impune o schimbare. Oamenii rigizi nu tind să-și schimbe obiceiurile așa cum erau. Ei sunt foarte încăpățânați în multe situații, chiar dacă vă dați seama că nu este chiar într-un fel sau altul. Pur și simplu nu își pot permite să fie de acord cu adversarul sau cu un punct de vedere.

La persoanele rigide, există foarte adesea tensiuni și probleme cu psihicul, ele sunt instabile emoțional și, în același timp, sunt destul de impresionabil. Închide și doar în jurul valorii de oameni sunt destul de dificil de a desfășura un dialog cu astfel de oameni, pentru aceasta, de regulă, este necesar să se aplice o mulțime de efort sau discordante o astfel de persoană cu alte subiecte. Dar nu este tot așa de rău. În ciuda „realitatea șablon“, astfel de oameni pot realiza mult succes în viață, dar aceasta depinde de setul de factori.

Soiurile de comportament rigid

Până în prezent, mai multe soiuri de rigiditate se disting în psihologie, care includ:

 • Cognitive+
 • Afectiv+
 • emoţional+
 • motivaţional.

Luați în considerare fiecare dintre soiurile pentru o înțelegere mai detaliată a acestui fenomen.

Cognitive

rigiditate cognitivă este complexitatea în restructurarea percepției de la o întrebare la alta, cu o schimbare de la un subiect la altul și cu o schimbare completă într-o singură imagine a lumii la alta. Foarte mulți subiecți trăiesc în realitatea lor excepțională, categoric refuzul de a crea o nouă imagine a lumii, chiar dacă acestea necesită anumite condiții și noi informații care dislocă fostul. Persoanele cu rigiditate cognitivă va acționa în anumite situații și de a rezolva unele sarcini numai în șabloanele lor vechi și dovedite.

Afectiv

rigiditate Afectiv sugerează anumite răspunsuri în conștiința umană. Această specificație presupune afectivitate unor răspunsuri la schimbarea elemente emoționale.

Într-un limbaj clar, această specificație implică modestia individului la schimbările în legarea anumitor evenimente în care sunt utilizate anumite reacții.

Emoţional

rigiditate emoțională implică complexitatea în restructurarea sistemului de motive, în anumite situații de viață. În această situație necesită restructurare, plasticitate și comportament schimbare.

Mulți oameni de știință susțin că rigiditatea emoțională este un fel de „emoție stabilă“ pentru tot, răspunsul neschimbat. Se pare că, în ciuda schimbarea periodică a circumstanțelor sau situații, individul continuă să răspundă la ele în mod egal, fără a schimba emoțiile lor. Adică, indiferent ce se întâmplă, modificările survenite în starea emoțională nu se va întâmpla.

motivaţional

rigiditate motivațional este astfel un fel care sugerează stresul omului în propria sa realitate și o reticență de a înlocui complet monotonia. Adică, o persoană care refuză categoric să împovăreze ei propriile sarcini pentru a se adapta la noua lume și informații. Aceasta include, de asemenea, faptul că individul nu dorește să schimbe uzuale moduri de a satisface nevoile lor, pe deplin „încredere“ vechi.

De ce apare?

Din moment ce în psihologie, rigiditatea termen se referă la secțiunea de tulburări mintale, ar trebui să știi unde apare din.

Această tulburare mintală implică o scădere în anumite procese de mobilitate și de adaptare a conștiinței umane la dificultățile de viață și problemele care apar în ea. Aceasta este, lipsa unei astfel de adaptări la viață atrage după sine lipsa de gândire flexibilă, ceea ce înseamnă că un individ devine foarte dificil de navigat într-o lume în schimbare lunară.

Apariția rigidității, de regulă, este asociată cu mulți factori care nu sunt cel mai adesea identici și evidențiați de specialiști în complex. Deci, această tulburare se poate datora unor factori somatice:

 • Structura SNC și mobilitatea acesteia+
 • anumite patologii asociate bolilor sistemului nervos central+
 • Predispoziția genetică și orice tulburări endocrine+
 • Modificări în cursul cultivării și îmbătrânirii+
 • tulburări grave în nutriție și dieta proprie+
 • otrăvirea puternică a corpului, inclusiv a substanțelor chimice și a substanțelor+
 • leziuni cap grave+
 • De asemenea, tulburarea poate fi cauzată de utilizarea regulată a băuturilor alcoolice și a diferitelor tipuri de medicamente.

Factorii psihologici ai condiționalitatea rigiditate includ următoarele puncte:

 • Caracteristici în temperamentul uman+
 • Diferite tipuri de educație, începând cu vârsta copiilor+
 • Prezența leziunilor psihologice și șocuri grave care afectează individul+
 • Prezența tulburărilor concomitente – nervas și hysteries, precum și unii care cauza anxietate, apatie, emotionalness și atitudine neutră la viață+
 • conflicte personale, personalitate împărțită+
 • Psihozele de diverse etiologii, inclusiv paranoia, psihoza maniaco, schizofreniei și a altor stări concomitente.

   Foarte mulți psihologi și psihoterapeuți care au lucrat la tipul de activități mai mari și un set de proprietăți înnăscute ale sistemului nervos, a lucrat la apariția unor mecanisme de rigiditate. R. Psihiatru american. Kloninger evidențiază 4 tipuri de mecanisme în scrierile sale.

   • Formarea unei anumite dependență de anumite lucruri prin încurajarea sau pedepse. În acest caz, comportamentul individului nu au putut fi aprobate de către părinți din copilărie sau pentru a opri gravidă prin pedeapsa grea.
   • Asigurare de competențe de căutare, Viața pe șablon. Nedorința de a învăța ceva nou, ca urmare a lipsei unor factori de stimulare.
   • Formarea comportamentului personal care implică evitarea anumitor circumstanțe de viață.
   • Lipsa de experiență personală în rezolvarea unor sarcini vitale și orice probleme care apar în diferite moduri. De regulă, indivizii sunt folosite de comportamentul șablon și stăpânește deja timbre care nu necesită noutate.

   Semne de manifestare

   Multe momente pot fi atribuite semne psihologice de rigiditate a gândirii. Deoarece o persoană nu poate forma sau își adapta comportamentul în anumite circumstanțe, următoarele puncte pot fi semne:

   • Impresionabilitate excesivă și emoționalitate în timpul interlocutorilor+
   • Păstrarea dreptului lor în orice situație+
   • Loialitate excesivă față de obiceiurile de șablon+
   • Uneori puternică sugestie+
   • Incapacitatea de a analiza și de a ajusta anumite acțiuni.

   Persoanele cu rigiditate pot avea caracter complex, sunt foarte des legați de stereotipurile experimentate. În ciuda multor factori, există avantaje.

   Persoanele cu astfel de caracter sunt greu de cerc în jurul degetului, deoarece au încredere doar pe oameni dovediți, în plus, ei sunt îngrijiți și pedantie în multe puncte.

   În ceea ce privește caracterul, trebuie remarcat aici că oamenii de acest tip sunt destul de intenționați, ceea ce este tipic pentru mulți lideri. Ei întotdeauna curat în casă, astfel încât oamenii au o încredere în sine, ei se bazează întotdeauna doar pe tine. Prin natura oamenilor rigide cele mai multe ori nu arată emoțiile lor, ascunzându-le de la alții. Dar acest lucru nu înseamnă că emoțiile nu au deloc, ei doar le ascunde.

   De asemenea, ca un exemplu, putem spune că mulți oameni cu rigiditatea de gândire sunt mai rezistente la stres, datorită reacțiilor sale de zi cu zi și adaptate la emoțiile stereotipă.

   Relația cu alte psychotypes

   De regulă, persoanele cu rigiditate – rivali se naște. Ele sunt foarte pasionat de controverse și dezbateri, dar asta nu înseamnă că ei nu pot comunica, la fel ca oriunde altundeva, aveți nevoie pentru a găsi modul de abordare.

   În cazul în care calitățile personale ale unei persoane cu o anumită rigiditate sunt susținute de o bază de cunoștințe, acesta poate fi un sef bun sau supraveghetor care conduce întreaga echipă.

   Relațiile cu alte psychotypes pot fi diferite, deoarece aceasta depinde de mai mulți factori. Dar, în general, mulți oameni nu se poate observa că există un om rigid de lângă ei, deoarece comunicarea lui nu va diferi de la alții.

   Astfel de oameni se pune în aplicare foarte mult în multe domenii de activitate, găsirea unui limbaj comun cu angajații și colegii. Ele pot fi introvertiți, și extrovertiți. Ei simt cu siguranță inerent comun, și, uneori, un calcul rece, atât de indispensabil în anumite profesii.

   Depășirea și psihoterapie

   În ciuda faptului că, ca atare, rigiditate nu poate suporta consecințe negative, uneori se întâmplă, de asemenea, ca persoanele cu severitate excesivă de rigiditate considera nesănătoasă mintal, care necesită un tratament adecvat cu specialiști.

   Rigiditatea se manifestă la copii și la adulți. La fel ca și faptul că prin citirea cărții, este puțin probabil să fie în măsură să schimbe natura copilului sau a re-educa apelurile ratate. În cele mai multe cazuri, este necesară o consultare profesională, care poate alege corespunzător complex de învățare, corectarea comportamentului, și, uneori, medicamente speciale.

   Acesta din urmă, de regulă, nu aduc beneficii serioase, în schimb, de exemplu, de la terapia regulat.

   Cu toate acestea, nu întotdeauna unele puncte în manifestarea rigiditate necesită ajustare serioasă, această problemă este, de asemenea, cel mai bine, pentru a discuta direct cu un psiholog sau psihiatru, care va fi în măsură să răspundă la multe întrebări.

   Ca o regulă, depășirea rigiditatea este un proces foarte complex, care necesită mult timp. Mai ales în cazul în care patologia este revelată. Scopul medicului aici este un fel de impunere a gândurilor corecte și competente pentru pacient. Dar, în același timp, pacientul ar trebui să creadă că aceste gânduri raționale trece de la sine de la el, adică, în procesul de terapie care nu sunt impuse. În același timp, terapia este încoronată cu succes dacă pacientul este conștient de faptul că are nevoie într-adevăr și vă va ajuta să contribuiți cu ușurință la ajustarea gândirii dvs., a reacției și a comportamentului suplimentar.

   Sfaturi de psihologi

   Rigiditatea anumitor procese psihologice nu poate fi patologică, deoarece se manifestă aproape fiecare persoană sub influența anumitor circumstanțe de viață. De asemenea, poate fi generat cu timpul. În multe cazuri nu are nevoie nimic.

   Contactați un specialist este numai dacă individul a pronunțat semne de rigiditate, Mai mult, dacă afectează negativ persoana și viața lui. În funcție de specificul, pacientul poate fi ușor selectat, dar numai eforturile personale vor ajuta la obținerea succesului.

   Mulți experți oameni recomanda vizitarea sesiuni ale psihanalizei, dezvăluind astfel medicul gândurile lor negative și experiențe. În scopul de a îmbunătăți în mod independent, starea sa și dezvăluie părțile pozitive, vă puteți angaja în terapia de arta, yoga si meditatii. Înțelege rolul său în societate și scopul poate ajuta tot felul de training-uri menite să identifice cea mai bună calitate.

   Rezumând, trebuie încă o dată să rețineți că rigiditatea caracterului și gândirea nu poate deloc și să nu fie patologie, totul depinde de set specific de calități umane, atitudinea sa față de unul sau altul situații și emoții.

   Mai în detaliu, tipul de caracter înregistrat este considerat în următorul videoclip.

   Evaluează articolul
   ( Încă nu există evaluări )
   Adaugă comentarii

   ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: