Contabil șef: descrierea și funcțiile oficiale

Contabil șef: descrierea și funcțiile oficiale

Practic în fiecare instituție de diferite nivele, precum și în companii de antreprenori individuali, lucrările contabilului principal. Persoana care ocupă această profesie conduce adesea întreaga unitate structurală – departamentul de contabilitate. Pentru Pentru a ocupa această poziție, aveți nevoie de o educație superioară, precum și cunoașterea descrierii postului și posedând un set de anumite calități profesionale și personale.

Descriere

O definiție clară a profesiei nu este înregistrată în nici un act legislativ. Dar, bazându-se pe surse general acceptate, se poate spune că șeful contabil este un specialist, ale cărui îndatoriri oficiale includ contabilizarea în orice organizație. În domeniul de aplicare al responsabilității – materiale materiale, economice, de muncă și financiare. Trebuie remarcat faptul că un specialist în acest domeniu trebuie să aibă o educație economică mai mare.

Pentru a deveni un contabil șef, o persoană care are nevoie să primească experiența necesară (cel puțin 3-5 ani). Deci, un specialist ar trebui să lucreze pentru un timp printr-un simplu contabil. Și numai după care vă puteți urca cel mai înalt nivel și să conducă întregul departament sau departamentul de contabilitate.

În cele mai multe companii, contabilul-șef este a doua persoană după cap, care poate înlocui bine. Pe umerii acestui specialist există o mare responsabilitate pentru materialul și bunăstarea financiară a companiei. Specialist de acest nivel se referă la categoria lucrătorilor la nivel de conducere.

Ca orice altă profesie, acest lucru are avantajele și dezavantajele sale. părți pozitive într-o astfel de suficient loc de muncă.

 1. plata profit mare. Desigur, acest indicator depinde în mod direct de starea și dimensiunea organizației în care lucrează omul, cât și din regiune. Dar, totuși, în comparație cu angajații obișnuiți, contabilul-șef câștigă un ordin de mărime mai mult. Deci, în medie, câștigurile unui specialist din acest nivel variază de la 30 la 300 de mii de ruble pe lună.

 2. Lucrări în birou.

 3. Perspectiva de creștere a carierei. Deci, orice contabil șef poate deveni liderul organizației, precum și deschidă propria afacere. Servicii de contabilitate si audit sunt evaluate foarte ridicate.

 4. Pentru persoanele angajate în această profesie, experiența este foarte importantă, dar nu de vârstă. Deci, un contabil bun și atunci când vârsta de pensionare atinge, va rămâne în continuare în cerere.

 5. Chiar și atunci când concedierea de la locul anterior de muncă, pentru a primi o nouă lucrare pe o nouă lucrare. Cererea pe piața locurilor de muncă vacante este întotdeauna la un nivel ridicat.

 6. Abilitatea de a se recalifice într-o profesie adiacentă. De exemplu, în cazul în care ceva nu se potrivește ceva în activitatea contabilului, sau vreau să încerc noi sfere: economist, auditor, finanțator și altele.

 7. Posibilitatea de câștiguri suplimentare. Deci, contabilul poate înregistra imediat în mai multe firme (dacă timpul liber permite).

În ciuda numărului mare de avantaje, există și dezavantaje.

 1. Orice activitate a contabilului-șef include în primul rând, o mai mare responsabilitate. Deci, chiar și pentru acțiuni neintenționate, nu numai administrativă, dar, de asemenea, pot să apară răspunderea penală. O persoană poate aplica o cantitate destul de impresionant de amenzi.

 2. Monotilization muncii efectuate. îndatoririle profesionale de orice contabil, inclusiv principalul lucru, poate fi numit în condiții de siguranță ciclice și monoton. Elaborarea aceleași declarații, cabluri, documente. Schimbări unice apar numai cu numere.

 3. Distribuția de încărcare inegală. Astfel, tensiunea crescută este observată la sfârșitul fiecărui trimestru și a anului în ansamblu, deoarece în aceste perioade se compilează raportarea.

 4. Lucrul cu numere mici pe hârtie.

 5. Mult timp la computer, De ce scade viziunea.

 6. Ședința imaginii muncii: Sistemul musculoscheletal suferă, poate fi supraponderal, probleme cu venele.

Citește mai mult  Educația programatorului: Ce diplomă este necesară și cum să înveți?

Alegeți sau nu pentru a alege această profesie – chestiunea personală a tuturor. Dar, înainte de a învăța sau implicit exact poziția contabilului șef, trebuie să cântăriți de mai multe ori și să vă gândiți la toate avantajele și dezavantajele.

Descrierea postului

Pentru contabilul principal din fiecare întreprindere și instituție, ar trebui dezvoltată o descriere a postului. La aderarea la poziția, o persoană îndeplinește în mod necesar conținutul acestui document. Și, de asemenea, își pune semnătura, care asigură familiarizarea și urmează în continuare această instrucțiune.

Instrucțiunea de locuri de muncă ar trebui proiectată astfel încât să conțină trei secțiuni principale:

 • Responsabilități – Ce persoană va fi angajată în cursul activității sale profesionale+

 • drepturi – Această secțiune conține dispoziții garantate unei persoane la locul de muncă+

 • o responsabilitate – Responsabilitatea contabilului-șef ar trebui să fie prescrisă în mod clar aici.

Fiecare element din instrucțiunea de locuri de muncă este obligat să fie clar respectat atât din partea șefului contabilului principal, cât și din cap. Adică, toți participanții la procesul de producție trebuie să respecte în mod clar tot ceea ce este scris în document. Și un punct mai important – instrucțiunea de angajare ar trebui dezvoltată ținând cont de legislația actuală, care este în primul rând profesională. Instrucțiunea tipică în acest caz nu va fi complet adecvată.

În mod ideal, contabilul-șef ar trebui să știe toate domeniile disponibile în contabilitate (rezervele materiale și combustibil, calculul salariilor și fiscalitate, contabilitate și raportarea statistică).

Responsabilități

Orice descriere de locuri de muncă compilate pentru contabilul-șef începe invariabil cu dispozițiile generale privind profesia. După ce documentul începe o secțiune prima și foarte importantă, în cazul în care toate îndatoririle contabilului-șef, pe care trebuie să le îndeplinească, fiind la locul de muncă începe în detaliu.

Asa de, În funcție de specificul organizației, sarcinile oficiale pot varia, dar esența rămâne la fel. Obligațiile contabilului-șef includ menținerea clară, corectă și la timp a activităților financiare și economice ale instituției. De fapt, aceasta este esența profesiei.

Uneori, șeful organizației nu poate cunoaște toate subtilitățile contabilității. De aceea, contabilul-șef trebuie să recunoască în mod independent despre schimbările emergente și să-și aplice cunoștințele în contabilitate. Dacă acest lucru nu se face, atunci responsabilitatea pentru neîndeplinirea va fi încredințată mai întâi acest ofițer.

Dacă compania este destul de mare, atunci există mai mulți angajați în contabilitate. Deci, toată munca lor este complet subordonată contabilului-șef. Drepturile funcționale ale acestei persoane includ controlul asupra tuturor zonelor. Autoritatea contabilului-șef include formularea problemei de angajare și respingere a unuia sau a unui angajat. În plus, în absența temporară a capului, contabilul-șef îl poate înlocui bine.

Contabilul-șef în sine este supus șeful companiei sau a adjunctului acestuia.

Drepturi

Deoarece funcția contabilului-șef include menținerea contabilității electronice, are dreptul să solicite șefului prezenței anumitor dispozitive și dispozitivelor la locul de muncă:

 • Calculator personal+

 • Programul licențiat necesar+

 • Calculatoare și alte papetărie.

Citește mai mult  Totul despre profesiile legate de desen

Și, de asemenea, șeful contabil are dreptul de a cere din partea șefului informațiilor fiabile despre orice activitate a organizației. Este foarte important deoarece, pe baza acestui lucru, își îndeplinește activitatea.

Contabilul-șef are dreptul de a solicita, de asemenea, angajaților fiecărui link care are subordonare, executarea tuturor cererilor și ordinelor care nu încalcă legislația în vigoare.

O responsabilitate

Profilul oricărui contabil șef prevede o mai mare responsabilitate. Deci, angajatul este pe deplin responsabil pentru următoarele acțiuni:

 • Corectitudinea compilarea tuturor raportare și contabilitate+

 • Fiecare semnătură, livrate în document, poate atrage după sine o masă de consecințe, inclusiv negativ+

 • Contabilul-șef se întâlnește nu numai pentru activitățile sale, ci și pentru activitatea desfășurată de alți contabili ai instituției.

Trebuie remarcat faptul că în mod periodic activitatea contabilului-șef verifică auditurile de ieșire. Este în aceste momente că un număr mare de erori comise în procesul de contabilitate.

cerinţe de calificare

După cum sa menționat deja mai sus, pentru a ocupa funcția de contabil-șef, o persoană are nevoie pentru a lua o mulțime. Inițial necesită educație cel puțin o mai mare.

Dacă rândul său, la directoarele de calificare, devine clar că fiecare contabil-șef trebuie să aibă o educație profil superior (economic, contabilitate, audit). În același timp, nu există nici o diferență specială între etapele de învățământ superior. Aceasta este, solicitantul pentru poziția poate avea o diplomă de un specialist, de licență sau de master. Dar este important ca educația este exact profilul.

Deci, dacă o persoană are un învățământ superior pedagogic, el nu va fi capabil să ocupe această poziție.

Mai bine, în cazul în care contabilul-șef înainte de a se alătura la poziția va lucra pentru cel puțin 5 ani de contabil obișnuit. Se crede că în acest timp o persoană obține cea mai mare parte de cunoștințe și abilități profesionale. În plus, în acest timp, o persoană va avea experiență în rezolvarea diverselor situații non-standard. Dar este doar teoretic. În practică, în cazul în care capul companiei este de acord să ia o persoană fără experiență, el are dreptul deplin.

Dar, chiar și în cazul în care o persoană devine o educație bună superior, acesta nu va fi suficient de. Sistemul este aranjat în așa fel încât legislația este în continuă schimbare. Pentru a lucra cu privire la noile reguli și legi stabilite, contabilul-șef este obligat să se supună în mod regulat cursuri de formare.

Calitati personale

O persoană care pretinde funcția de contabil-șef trebuie să aibă un anumit temperament. Pentru cei mai multi manageri, principalele calități personale ale contabilului sunt decență și onestitate. Acest lucru este cu siguranță foarte important, dar cu siguranță nu sunt suficiente pentru a menține întreaga contabilitate în instituție. Asa de, Contabilul-șef trebuie să aibă următoarele calități personale:

 • Scrupulozitate+

 • devotament+

 • disciplina+

 • Rezistență mare la stres+

 • răbdare.

Acestea sunt principalele caracteristici cheie. Dacă sistemul nervos al omului este slab, iar personajul este moale, indiferent de educația bună pe care a avut-o, contabilul șef va fi extrem de dificil pentru el. Precum și foarte important este performanța ridicată.

Citește mai mult  Hotelul Manager Service: Caracteristici, responsabilitate, Avantaje și dezavantaje

Caracteristica tuturor raportorilor contabile și economice este urgența sa. Aceasta înseamnă că un anumit raport trebuie să fie depus la un anumit număr. Dacă în perioada de raportare (indiferent, lună, trimestru sau an) au existat unele inexactități, atunci în procesul de întocmire a rapoartelor pot apărea. Din acest motiv, contabilul șef este foarte adesea persistent la locul de muncă. Nu fiecare persoană la acest lucru este gata.

De asemenea, este important să aveți propria dvs. opinie și să navigați în legislația în vigoare. Verificarea va face adesea revendicări nerezonabile, deci trebuie să navigați și să puteți răspunde corect.

Educaţie

Pe baza definiției poziției, așa cum sa menționat deja, contabilul-șef ar trebui să aibă o educație de profil superior. Specialiștii acestui nivel se pregătesc cu privire la facultățile economice ale multor universități rusești și străine.

Majoritatea contabililor păstrează înregistrări într-un program specializat numit 1c. Există multe configurații software, dar esența nu se schimbă.

O educație obținută acum câțiva ani nu este suficientă. Retragerea periodică necesară. Ridicați nivelul de calificare nu necesită mai puțin de 1 timp pe an. Pentru ușurința instituțiilor de învățământ de diferite niveluri, sunt organizate cursuri speciale de formare pentru contabili pentru diferite direcții. După trecerea unor astfel de cursuri, un accountner se emite un document de confirmare: o diplomă sau un certificat.

Loc de munca

După ce a primit de formare, o persoană este recomandat pentru mai mulți ani (3 – 5), pentru a lucra ca un contabil obișnuit. După funcționarea experiența profesională necesară și în prezența dorinței, puteți interceptat în condiții de siguranță funcția de contabil-șef.

Posturile vacante moderne de piață oferă multe tot felul de opțiuni. Asa de, O persoană poate lucra în instituțiile publice de diferite niveluri, sau pentru a obține un loc de muncă la un întreprinzător individual.

Aici alegerea depinde exclusiv de preferințele individuale.

Ca instituții bugetare pot fi vizualizate: grădinițe, școli, spitale, centre de servicii sociale, centre de ocupare a populației. De regulă, contabilul-șef ia postul în contabilitate centralizat.

Din mediul comercial, sfera de construcții, de asigurare, societățile comerciale vor fi opțiuni destul de bune. Foarte multe opțiuni.

Cât de mult câștigă?

După cum sa menționat mai sus, salariul unui contabil șef bun poate fi invidiată numai. Desigur, nivelul de venit depinde de regiune. Asa de, Cele mai mari salarii sunt observate în regiunea Moscova, regiunea Leningrad, în regiunile nordice și în Orientul Îndepărtat.

Nivelul salariului mediu variază de la 30 la 300 de mii de ruble, dar acest lucru nu este limita. O persoană poate câștiga mult mai mult dacă el ridică o cantitate mare de muncă. Desigur, calitatea nu ar trebui să sufere de aceasta, deoarece consecințele pot fi foarte neplăcute și problematice.

Pentru a obține câștiguri mari, puteți să vă păstrați înregistrări în companii străine. Dar pentru acest lucru va trebui să cunoască legislația unei anumite țări. Cel mai important lucru în activitatea contabilului-șef este de a efectua la locul de muncă calitativ și să respecte perioada, atunci venitul va fi mare, iar amenzile nu vor reduce.

Evaluează articolul
( Încă nu există evaluări )
Adaugă comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: